Instituția politică a Franței explorează modalități de a opri ascensiunea extremei drepte în a doua economie ca mărime, cu impact important în Europa. O uniune a partidelor de extremă dreapta nu pare să se închege, în ciuda apelului în acest sens.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Uber

Fii acolo. Fie că vă îndreptați spre casă, spre cei dragi, într-o călătorie de afaceri într-un oraș necunoscut sau pur și simplu întârziați la ora zilnică de yoga. Uber este acolo, pentru ca tu să ajungi acolo când contează. Simplu, convenabil și rapid. Fii acolo.

Află mai multe.

*** 

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Europa urmărește cu sufletul la gură evoluțiile în curs de desfășurare la Paris, după ce victoria zdrobitoare a extremei drepte, Rassemblement national (RN), în alegerile europene, l-a determinat pe președintele Emmanuel Macron să convoace alegeri parlamentare anticipate la 30 iunie și 7 iulie.

Instituția politică a țării explorează modalități de a opri ascensiunea extremei drepte, în timp ce restul Europei este în alertă pentru a vedea ce urmează pentru membrul fondator al blocului și a doua economie ca mărime.

La stânga, La France insoumise (LFI, Stânga), Partidul Socialist (PS, S&D), Les Écologistes-EELV (EELV, Verzii) și Partidul Comunist (PC) - au decis să formeze o coaliție sub numele de „Front popular”. Însă o ofertă similară a facțiunilor de extremă dreapta din țară nu a avut același rezultat.

Théo Bourgery-Gonse, Euractiv, a analizat de ce demersul pentru o uniune a partidelor de extremă dreapta, Rassemblement national (RN) al lui Jordan Bardella și Reconquête al lui Eric Zemmour, s-a încheiat fără rezultat.

Între timp, partidul francez de dreapta Les Républicains a provocat marți o undă de șoc după ce șeful său, Éric Ciotti, a început să stabilească legături mai strânse cu RN. Mișcarea a provocat fricțiuni în rândul Les Républicains, care aparține Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta. Primul care s-a opus a fost candidatul principal al partidului, François-Xavier Bellamy. Hugo Struna și Paul Messad explică diviziunile din cadrul partidului.

Dar intențiile lui Ciotti au tras un semnal de alarmă și la Berlin și la Bruxelles. Partidul de centru-dreapta CDU/CSU, cel mai mare membru al PPE, a amenințat că va da afară Les Républicains din partidul lor comun din UE, scrie Oliver Noyan.

La Bruxelles, relațiile dintre PPE și Les Républicains nu au fost ușoare în ultima vreme, mai ales după ce partidul francez de dreapta s-a opus candidaturii Ursulei von der Leyen la alegerile europene. „Așteptăm să se așeze praful, iar apoi vom lua deciziile necesare”, a declarat pentru Euractiv un oficial PPE de la Bruxelles, adăugând că a face echipă cu RN este o mișcare „care merge prea departe”.

BERLIN

Nici o alianță cu Le Pen: Conservatorii germani amenință că îi vor da afară din PPE pe Les Republicains. Posibila asociere a conservatorilor francezi de la Les Républicains (LR) cu partidul de extremă dreapta al lui Marine le Pen face valuri în Germania, conservatorii de la CDU/CSU amenințând că îi vor da afară din partidul lor comun din UE, PPE. Citește mai mult.

Parlamentarii germani favorabili Rusiei boicotează discursul lui Zelenski din Bundestag. Încurajați de câștigurile obținute în alegerile europene de duminică, membrii de extremă dreapta ai legislativului german  au boicotat marți discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Bundestag, spunând că acesta ar trebui să oprească războiul și să ajungă la o înțelegere pașnică cu Moscova. Citește mai mult.

PARIS

Partidele de stânga franceze construiesc „Frontul popular” pentru alegerile anticipate de Macron. După ce președintele Emmanuel Macron a șocat Franța prin convocarea de alegeri anticipate duminică, partidele naționale de stânga au făcut apel luni, într-un apel comun, la „formarea unui nou front popular” pentru a schimba cursul politic al țării. Citește mai mult.

Ascensiunea și decăderea uniunii extremei drepte din Franța. O uniune a mișcărilor de extremă-dreapta din Franța, inclusiv renegații din conservatorii Les Républicains, părea să se prefigureze, unită în jurul speranței de a-l învinge pe președintele Emmanuel Macron, dar s-a destrămat în ultimul moment. Citește mai mult.

Eurodeputații francezi de dreapta, divizați în privința alianței naționale cu extrema dreaptă. În timp ce liderul Les Républicains, Éric Ciotti, face demersuri pentru legături mai strânse cu Rassemblement National (RN), candidatul principal al partidului, François-Xavier Bellamy, se ține departe, rămânând pe linia PPE. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Apel la trezire: Primul interviu al premierului danez Frederiksen după atentat. Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că recenta agresiune asupra sa în Copenhaga a fost o dovadă că limitele societății se schimbă rapid, sub presiunea rețelelor de socializare, și a descris rezultatele dezamăgitoare pentru coaliția sa în alegerile europene ca fiind un „semnal de alarmă”. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Cum au afectat alegerile europene echilibrele din cadrul coaliției de guvernare din Italia. Rezultatul alegerilor europene din Italia ar putea fi un semnal de moderație pentru alianța de dreapta aflată la putere, condusă de premierul Giorgia Meloni, potrivit analistului politic Lorenzo Pregliasco. Citește mai mult.

MADRID

Întoarcerea lui Puigdemont este neclară, în condițiile în care controversata lege de amnistie din Spania intră în vigoare. Controversata lege spaniolă de amnistie, care îi grațiază pe separatiștii catalani responsabili de acțiuni ilegale între 2011 și 2023, a intrat oficial în vigoare marți, dar așteptata întoarcere în Spania a fostului președinte catalan Carles Puigdemont rămâne incertă. În aceeași zi un judecător spaniol a anunțat că mandatul de arestare pe numele liderului separatist rămâne în vigoare. Citește mai mult.

LISABONA 

Președintele portughez remarcă o schimbare în poziția țării privind Palestina.
Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că poziția oficială a Portugaliei cu privire la chestiunea palestiniană se schimbă, amintindu-le studenților protestatari că Portugalia a adoptat recent o poziție oficială în favoarea intrării Palestinei în ONU ca membru cu drepturi depline. Citește mai mult.

Portugalia dă înapoi în privința sistemului de etichetare a alimentelor Nutri-score. Guvernul de la Lisabona a precizat marți că recomandarea executivului anterior de a adopta controversatul sistem de etichetare a alimentelor cu semafoare a fost emisă fără o consultare adecvată cu autoritățile din domeniul alimentar. Citește mai mult.

NICOSIA

Influencerul mătură tot alegerile europene din Cipru și acționează ca un bastion împotriva extremei drepte.
În timp ce membrii ciprioți ai Parlamentului European (europarlamentari), îmbrăcați formal în costume, comentau la televiziunea națională rezultatele alegerilor europarlamentare, un parlamentar nou-ales, Fidias Panayiotou, în schimb, purta un tricou și pantaloni scurți și a sărbătorit cu o mișcare „dab”, o mișcare de dans hip-hop populară și un meme. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Guvernul slovac amână până în toamnă problemele „fierbinți”.
În timp ce se apropie vacanța de vară a parlamentului slovac, coaliția de guvernare a anunțat marți că va amâna până în septembrie legile controversate privind agenții străini și evaluarea impactului asupra mediului, precum și disputa privind noul președinte al parlamentului, pe care partidele din coaliție o contestă. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Polonia aduce un omagiu soldatului ucis în atacul de la frontieră.
Sirenele au răsunat în Polonia în timpul funeraliilor unui soldat care a murit săptămâna trecută după ce a fost înjunghiat de un migrant la granița cu Belarus - servind ca un alt exemplu al activităților hibride care au loc în întreaga NATO, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg. Citește mai mult.

PRAGA

Partidul ceh de extremă-dreapta recunoaște eșecul în alegerile europene.
Partidul ceh Libertate și Democrație Directă (ID) va convoca un comitet în următoarele două săptămâni pentru a analiza performanța sa dezamăgitoare în recentele alegeri europene, a anunțat marți liderul partidului, Tomio Okamura. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar blochează poziția comună a celor nouă de la București privind Ucraina.
Președintele bulgar Rumen Radev, cunoscut pentru opoziția sa de lungă durată față de trimiterea de ajutoare Ucrainei, a blocat marți, în cadrul forumului București Nouă de la Riga, adoptarea unei poziții comune privind acordarea de ajutor militar Kievului. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

SOS România, de extremă dreapta, intră pentru prima dată în Parlamentul UE și va fi aliniat grupului ID.
Partidul de extremă-dreapta SOS România, înființat în urmă cu doar trei ani, se aliniază cel mai bine cu grupul de extremă-dreapta din UE Identitate și Democrație (ID), potrivit Dianei Șoșoacă, liderul formațiunii care va trimite doi dintre cei opt eurodeputați de extremă-dreapta, din România, în noul Parlament European. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, organizează o videoconferință cu trimisul special al OMS pentru schimbări climatice și sănătate, Vanessa Kerry;
  • Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, are întâlniri cu Prințul Mired Raad Zeid Al-Hussein al Iordaniei și cu ministrul australian Bill Shorten, în marja celei de-a 17-a Conferințe a statelor părți, la New York, Statele Unite;
  • Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, se întâlnește cu membrii consiliului de administrație al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA); Se întâlnește cu părțile interesate cu privire la nevoile de infrastructură electrică pentru mobilitatea cu emisii zero (Route35);
  • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, îl primește pe președintele Comitetului Economic și Social European, Oliver Röpke.
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai].