Ambasadorul Rusiei la Varșovia ignoră solicitarea polonezilor de a da explicații intrarea unei rachete ruse în spațiul aerian polonez. | Liderul liberalilor din UE vizitează Kievul, Ucraina este în centrul atenției la alegerile europene.

The Capitals brings you the latest news from across Europe, through on-the-ground reporting by Euractiv’s media network. You can subscribe to the newsletter here. The European news you deserve to read. Welcome to The Capitals by Euractiv.

Today’s edition is powered by European Trade Union Institute

Discover the Benchmarking Working Europe 2024

Given the political significance of this European election year, using fact-based evidence and analysis, ETUI and ETUC have chosen to provide a retrospective assessment of the state of Social Europe.Find out more →

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Ambasadorul Rusiei în Polonia a ignorat citația de a se prezenta la Ministerul polonez de Externe pentru a da explicații cu privire la intrarea rachetei ruse în spațiul aerian polonez, spunând că "nu are rost" să dea explicații. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Liderul liberalilor din UE vizitează Kievul, în contextul în care Ucraina este în centrul atenției la alegerile europene. În timp ce toate partidele politice principale din UE au plasat Ucraina și apărarea în prim-planul campaniei lor pentru alegerile europene, șefa liberalilor europeni și șefa de campanie, Valérie Hayer, a vizitat marți (26 martie) Kievul pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Citește mai mult.

BERLIN

Un important responsabil german de politică externă își anunță plecarea din politică. Michael Roth, șeful Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului german și unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei, și-a anunțat plecarea din politică din cauza unor divergențe în cadrul propriului partid. Citește mai mult.

PARIS

Franța nu exclude rechiziții pentru a stimula producția de armament. Franța este pregătită să rechiziționeze "personal, stocuri sau instrumente de producție" pentru a accelera producția de armament de către industria națională, a declarat marți ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu. Citește mai mult.

Macron ar putea ignora Parlamentul francez dacă CETA va fi respins. În condițiile în care Senatul francez a respins Acordul economic și comercial global UE-Canada (CETA), iar Adunarea Națională ar putea face același lucru, chiar înainte de alegerile europene, guvernul lui Macron ar putea ignora decizia parlamentului. Cu toate acestea, opoziția denunță acest lucru ca fiind un demers antidemocratic. Citește mai mult.

BRUXELLES

Belgia se va alătura celor câteva țări cu un salariu minim de peste 2.000 de euro. Belgia își va majora duminică salariul minim la 2029,88 euro pe lună, devenind astfel al cincilea stat din cele 22 de state UE în care Eurostat înregistrează salariul minim în care salariul minim brut depășește 2.000 de euro pe lună. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

NATO trebuie să creeze "mai multe dificultăți strategice pentru Rusia", afirmă ministrul de externe suedez. Occidentul ar trebui să urmărească să creeze mai multe "dificultăți strategice" în încercarea de a domoli comportamentul Rusiei, prima prioritate fiind "oprirea agresiunii împotriva Ucrainei", un domeniu în care NATO nu face suficient, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström, pentru Euractiv. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia nu este imună la atacuri teroriste, spune un expert. Italia a ridicat nivelul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel posibil după atacul terorist de la Moscova, soldat cu aproximativ 140 de morți, în condițiile în care experții spun că țara nu este imună la acest risc. Citește mai mult.

MADRID

Spania califică drept "un nonsens" criticile Israelului privind recunoașterea statului palestinian. Decizia Spaniei de a recunoaște Palestina ca stat independent nu recompensează terorismul, iar afirmațiile Israelului în sens contrar sunt "un nonsens", potrivit ministrului de externe José Manuel Albares într-un interviu acordat marți. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA | PRAGA

Speranța președintelui slovac ar putea să nu reușească să refacă legăturile cu Cehia, spun experții. Ivan Korčok, candidatul pro-UE în cursa prezidențială din Slovacia și câștigător al primului tur, și-a exprimat clar intenția de a redresa relațiile cu Cehia, deși experții consideră că ar putea să nu fie suficient din cauza pozițiilor divergente privind războiul Rusiei din Ucraina. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria a înjumătățit producția de energie pe bază de cărbune în 2023; energia solară, în creștere. Centralele electrice pe cărbune din Bulgaria și-au înjumătățit producția de electricitate anul trecut, în timp ce modulele solare au crescut producția cu 141% față de anul precedent, potrivit datelor pe care Comisia de reglementare a energiei și apei din Bulgaria le-a trimis parlamentului. Citește mai mult.

Producătorul chinez de trenuri se retrage de la licitația din Bulgaria după o anchetă a UE. Gigantul feroviar chinez CRRC s-a retras de la un proiect licitat în Bulgaria, după ce luna trecută UE a lansat o investigație în legătură cu suspiciuni de subvenții, a anunțat marți Comisia Europeană. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Coaliția de guvernare din România se gândește la reglementarea TikTok, pe fondul ascensiunii tineretului de dreapta. Politicienii din coaliția de guvernare din România propun fie interzicerea, fie o reglementare "strictă" a TikTok, impulsionați de datele unui sondaj care sugerează o preferință tot mai mare pentru extrema dreaptă în rândul tinerilor, care sunt deosebit de activi pe rețelele de socializare. Citește mai mult.

SARAIEVO

Trimisul de pace al Bosniei impune un "pachet de integritate" pentru a reforma legea electorală. Supraveghetorul internațional al păcii din Bosnia a impus marți modificări la legea electorală a țării pentru a asigura integritatea acesteia, inclusiv interzicerea candidaților condamnați pentru crime de război, înainte de votul din octombrie. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; Vĕra Jourová se întâlnește cu procurorul general al SUA, Merrick Garland, și cu vicepreședintele pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții al Băncii Mondiale, Pablo Saavedra, la Washington, Statele Unite;

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, susține un discurs în cadrul conferinței la nivel înalt privind viitorul Uniunii Europene în domeniul sănătății, organizată de Președinția belgiană; Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu președintele Consiliului European, Charles Michel;