The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA | BUCHAREST

Bulgaria și România ar trebui să desființeze controlul la frontieră dacă ambele țări nu sunt acceptate în spațiul Schengen până la Crăciun, a spus europarlamentarul bulgar Andrei Novakov (PPE), în timp ce Austria, care a blocat aderarea celor două țări în decembrie, îi menține poziția. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚII UE

Procese abuzive: În 2022 s-a înregistrat un număr record de procese abuzive intentate, potrivit unui raport. Aproximativ 161 de procese abuzive au fost intentate în țările europene în 2022, cel mai mare număr înregistrat într-un singur an, potrivit unui raport publicat miercuri de Coaliția împotriva proceselor abuzive în Europa (CASE). Citește mai mult (eng.)

PARIS

Macron spune că intervențiile franceze în Sahel au împiedicat instalarea califatului. Operațiunile militare ale Franței în Sahel au fost un succes, deoarece au împiedicat crearea unui califat, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru săptămânalul francez Le Point, publicat miercuri seara. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Guvernul german acceptă simplificarea procedurilor privind schimbarea de gen. Guvernul german a aprobat o propunere care, dacă va fi adoptată, ar facilita schimbarea numelui și a sexului prin eliminarea cerinței privind două evaluări psihologice. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Austria intenționează să reducă prestațiile sociale pentru imigranți. Imigranții care se află în Austria de mai puțin de cinci ani ar trebui să primească mai puține beneficii sociale, a declarat ministrul conservator al integrării Susanne Raab (ÖVP), pe fondul reacțiilor din partea partenerilor ecologiști din coaliția guvernamentală. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Belgia vrea să ajute solicitanții de azil să-și găsească de lucru. Agenția Federală pentru Primirea Solicitanților de Azil din Belgia a lansat un apel de proiecte pentru a le găsi locuri de muncă solicitanții de azil, a anunțat miercuri secretarul de stat pentru Azil și Migrație, Nicole de Moor. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

HELSINKI

Ucraina vrea să construiască vehicule blindate finlandeze. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut aluzie la construirea de vehicule blindate finlandeze în Ucraina, în timp ce noul prim-ministru al Finlandei, Peter Orpo, a vizitat miercuri Kievul. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Tajani se adresează Băncii Centrale Europene: Creșterea ratelor afectează creșterea economică a Italiei. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a criticat decizia Băncii Centrale Europene de a majora ratele și i-a cerut să facă exact invers pentru a încuraja creșterea. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministrul Spaniei are la dispoziție o lună. Dezbaterea parlamentară privind învestitura lui Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular de centru-dreapta, va avea loc pe 26 și 27 septembrie, o lună în plus pentru ca politicianul conservator să încerce să adune suficient sprijin pentru a deveni următorul prim-ministru al Spaniei. Citește mai mult (eng.)

LISABONA 

Președintele portughez: discuțiile viitoare referitoare la Ucraina fără a menționa Crimeea sunt doar „zgomot”. Orice discuție despre viitorul Ucrainei care exclude problema peninsulei Crimeea reprezintă un zgomot deghizat în sprijin pentru oamenii din țara invadată, a susținut miercuri președintele portughez Marcelo Rebelo de Sous. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Incendiile fac ravagii în Grecia în timpul celei mai grele veri cu numeroase incendii. Vânturile puternice și temperaturile ridicate continuă să alimenteze incendiile din Grecia, distrugând proprietăți și habitate naturale, în timp apar întrebări politice cu privire la eficacitatea măsurilor de prevenire și atenuare a incendiilor. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Cehia reduce împrumuturile din fondul de redresare pentru a face economii la buget. Guvernul ceh a aprobat un împrumut prin fondul de redresare al UE – Next Generation EU – care este semnificativ mai scăzut decât suma inițială. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Deputatul polonez PiS îl acuză pe Weber că a răspândit propagandă „hitleristă”. Declarațiile liderului Partidului Popular European (PPE), centru-dreapta, Manfred Weber, despre coaliția de guvernare a Poloniei nu sunt altceva decât răspândirea unei propagande care amintește de vremea lui Hitler, potrivit deputatului PiS Tadeusz Szymański. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia are șapte luni pentru a cheltui un sfert din fondurile europene. Slovacia mai are la dispoziție doar șapte luni pentru a cheltui cele 3,4 miliarde de euro disponibile din 2014 – nu este o sarcină ușoară, în ciuda creșterii recente a eficienței guvernului slovac în ceea ce privește cheltuirea fondurilor europene. Citește mai mult(eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Confuzie cu privire la asistența pentru incendiile de vegetație. Pompieri albanezi și echipamente de apărare civilă au fost trimise înapoi miercuri de la granița cu Grecia, dar Atena și Tirana au versiuni diferite ale desfășurării evenimentelor și numărului personalului implicat, producând și mai multă la confuzie pe fondul unei perioade dificile pentru relațiile bilaterale. Citește mai mult (eng.)

LIUBLIANA

Slovenia înregistrează o creștere continuă a migrației ilegale. Slovenia înregistrează o creștere rapidă a intrărilor neregulate pe teritoriul său, cifrele din ianuarie până în iulie crescând cu peste 150% față de aceeași perioadă a anului trecut. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Fostul vice-șef al Partidului Popular din Serbia formează o nouă Mișcare Populară. Miroslav Aleksić, până de curând vicepreședinte al Partidului Popular - dreapta conservatoare - și reprezentanți ai mai multor comitete orașe și municipale, a părăsit partidul și a decis să înființeze un nou partid numit Mișcarea Populară din Serbia. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]