Bărbatul care l-a împușcat pe premierul Fico, posibil nu un „lup singuratic", spune ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok. |Sondaj: Lista lui Macron, la cel mai scăzut nivel. | BERLIN: Violența politică în Germania, în creștere.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de CEN și CENELEC

Participate to the promotion of European ICT standards! In its first open call for proposals, the InDiCo-Global project looks for organizations interested in contributing to the promotion of EU ICT/digital standards. The aim is to disseminate internationally the EU’s digital vision. Find out more >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

BRATISLAVA

Bărbatul în vârstă de 71 de ani care a încercat să-l asasineze pe premierul slovac Robert Fico săptămâna trecută s-ar putea să nu fi acționat ca un "lup singuratic", a anunțat ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok (Hlas), adăugând că nu el a fost cel care a șters istoricul Facebook al presupusului trăgător la câteva ore după atac. Citește mai mult.

PARIS

Pe fondul creșterii tulburărilor sociale, industria de nichel din Noua Caledonie este, de asemenea, în agitație. În timp ce violențele continuă în Noua Caledonie, arhipelagul se află într-o situație economică precară, afectat de luni de zile de scăderea prețului nichelului, din care deține între 20% și 30% din rezervele mondiale. Citește mai mult.

Sondaj: Lista lui Macron atinge cel mai scăzut nivel din toate timpurile înainte de alegerile europene. Lista susținută de Renașterea (Renew) a președintelui francez Emmanuel Macron obține 15,5% din voturi - cel mai scăzut nivel de la începutul campaniei pentru alegerile europene - și se situează acum în urma partidului socialist, potrivit ultimului sondaj Elabe publicat sâmbătă. Citește mai mult.

BERLIN

Violența politică în Germania, în creștere. Infracțiunile împotriva politicienilor au crescut în ultimul an în Germania, evidențiate de recentele atacuri violente împotriva a câtorva politicieni importanți aflați în campania electorală. Citește mai mult.

BRUXELLES

Pfizergate: Tribunalul belgian amână cazul pentru decembrie, reducând presiunea asupra lui von der Leyen. Cea mai recentă audiere în scandalul Pfizergate a fost amânată până la 6 decembrie de către o instanță belgiană pentru a acorda părților timp suplimentar pentru a examina anumite aspecte ale cazului, o decizie care ar putea fi o ușurare pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este în prezent ocupată în campania electorală înaintea alegerilor europene din iunie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Comisia Europeană îndeamnă Skopje și Atena să respecte acordul de schimbare a numelui. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv că acordul Prespa din 2018 dintre Grecia și Macedonia de Nord trebuie să fie implementat de "toate părțile" și cu "bună credință", în contextul în care o nouă dispută între Atena și Skopje amenință să reînvie o dispută de 25 de ani. Citește mai mult. 

ROMA

Ministrul italian al Familiei explică decizia de a nu semna declarația LGBT a UE. Italia s-a numărat printre cele nouă țări din UE care nu au semnat o declarație care promovează politicile europene în favoarea comunităților LGBT+, ceea ce a provocat proteste ample în țară, în timp ce guvernul a descris-o ca fiind "dezechilibrată". Citește mai mult.

MADRID

Meloni, Orbán și Le Pen susțin extrema dreaptă spaniolă în "bătălia împotriva Bruxelles-ului". Prim-miniștrii Italiei, Giorgia Meloni (Fratelli d'Italia/ECR) și Ungariei, Viktor Orbán (Fidesz/ID), precum și liderul Rassemblement National (RN/ID) din Franța, Marine Le Pen, și-au unit forțele duminică la Madrid pentru a spori șansele partidului de extremă dreapta VOX, a treia forță din parlamentul spaniol, în perspectiva alegerilor europene din iunie. Citește mai mult.

Madridul îi solicită președintelui argentinian Milei să își ceară scuze publice. Socialismul este "blestemat și canceros" și "invită la moarte", iar soția premierului spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D) este "coruptă", a declarat duminică președintele argentinian Javier Milei. Acesta a luat cuvântul la mitingul Europa VIVA 24 organizat de partidul de extremă dreapta VOX (ECR) la Madrid, în weekend. Madridul și-a rechemat ambasadorul de la Buenos Aires pentru consultări. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Partidul eurosceptic Babiš ANO, în creștere în Cehia. Potrivit sondajelor, partidul ANO al fostului prim-ministru Andrej Babiš, ar urma să câștige alegerile europene din Cehia, pe fondul unei dezbateri publice dominate de agenda sa eurosceptică, care vizează pactul privind migrația și Green Deal. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar consideră "imposibilă" victoria Ucrainei asupra Rusiei. Președintele bulgar Rumen Radev a calificat victoria Ucrainei asupra Rusiei drept "imposibilă" și a legat războiul de doi ani cu Rusia de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. Citește mai mult. 

TIRANA

Albania asistă la prima căsătorie religioasă între persoane de același sex, cuplul LGBT contestând codul familiei. Două femei albaneze au devenit primul cuplu din istoria țării care contestă legile privind căsătoria în temeiul unui articol din Constituție, luând în același timp parte la o ceremonie de căsătorie religioasă, în timp ce ambasadorul UE în Albania, Silvio Gonzato, afirmă că Albania trebuie să ia în considerare egalitatea cetățenilor în fața legii. Citește mai mult.

*** [Ediție coordonată în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]