După ce a introdus controale la frontiera cu Slovenia, în 2015, Austria intenționează să reactiveze verificările pașapoartelor și la granița cu Italia, pe fondul crizei migrației via Lampedusa.

The Capitals, 18 septembrie

Ediția susținută de META

VIENA 

O nouă lovitură dată spațiului Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că intenționează să înceapă să restricționeze călătoriile libere în țară dinspre Italia. Detalii (en.) Vezi și Nehammer vrea controale la granița cu Italia/Veto-ul contra României și Bulgariei rămâne.

BRUXELLES

Liderii de centru-dreapta din UE au pus capăt săptămâna trecută acuzațiilor "periculoase" care sugerează că Partidul Popular European (PPE) "neagă schimbările climatice" sau consideră o coaliție post-electorală cu extrema dreaptă, spune secretarul general al partidului. Thanasis Bakolas a declarat, într-un interviu pentru Euractiv, adăugând că forțele pro-UE, cum ar fi socialiștii, ar trebui să revină la realitate și să lucreze la o agendă pentru europeni. Citește mai mult (eng.)

ITALIA

Von der Leyen și Meloni au viziuni diferite în ceea ce privește migrația: Prioritățile premierului italian Giorgia Meloni sunt blocarea plecărilor, inclusiv prin intermediul unei misiuni navale europene, și accelerarea repatrierilor, în timp ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat, în timpul unei conferințe de presă comune la Lampedusa, necesitatea unor rute legale și a unor coridoare umanitare pentru a combate traficul ilegal. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Directiva UE privind clădirile: Germania critică înăsprirea standardelor
Miniștrii germani și-au intensificat criticile la adresa reglementărilor propuse de UE în domeniul construcțiilor. Ministrul locuințelor, Klara Geywitz (SPD/S&D) și-a exprimat clar opoziția față de renovările obligatorii, după ce ministrul de finanțe Christian Lindner (FDP/Renew) a făcut comentarii similare. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Un oficial olandez din Ministerul Apărării a fost arestat pentru eludarea sancțiunilor impuse Rusiei. Serviciul Olandez de Informații Fiscale și Investigații (FIOD) a arestat un oficial al Ministerului Apărării acuzat că s-a sustras de la sancțiunile UE împotriva Rusiei prin exportul de piese de schimb pentru avioane în Rusia prin țări terțe, a anunțat vineri agenția guvernamentală. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

Social-democrații din Lituania câștigă alegerile parțiale. Matas Skamarakas de la Partidul Social Democrat Lituanian (LSDP, S&D) a fost ales duminică deputat pentru circumscripția Raseinių-Kėdainių în parlamentul lituanian. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

"Noul venit" câștigă primul tur al alegerilor interne din Syriza. Stefanos Kasselakis, un om de afaceri în vârstă de 35 de ani, ultimul înscris în cursa pentru conducerea principalului partid de stânga din Grecia Syriza - aflat în opoziție, a câștigat duminică primul tur al alegerilor interne, obținând 45% din voturi. Un al doilea tur crucial este programat săptămâna viitoare, pe fondul unui aparent "război ideologic" în cadrul partidului, care se așteaptă să escaladeze. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Von der Leyen și Meloni, viziuni diferite în privința migrației. Prioritățile premierului italian Giorgia Meloni sunt blocarea plecărilor, tot printr-o misiune navală europeană, și accelerarea repatrierilor, în timp ce șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea rutelor legale și a coridoarelor umanitare pentru a învinge traficanții. Cele două au susținut duminică o conferință de presă comună pe insula Lampedusa. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Parlamentul spaniol va organiza prima sesiune complet multilingvă. Parlamentul spaniol va organiza marți prima sa sesiune complet multilingvă, cu interpreți pentru catalană, bască și galiciană – una dintre "liniile roșii" nenegociabile stabilite de partidele separatiste catalane pentru ca acestea să ia în considerare negocierile pentru reinstalarea prim-ministrului Pedro Sánchez. Citește mai mult (eng.)

ESTUL EUROPEI

VARȘOVIA

Doar polonezii decid, spune mANFRED Weber pe fondul acuzațiilor de amestec în alegeri. Doar polonezii pot determina viitorul țării lor la viitoarele alegeri din octombrie, a spus liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, după ce partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia l-a acuzat că încearcă să influențeze alegerile oamenilor în mod ilegal. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Misiunea de informare a ALDE privind partidul ceh ANO a fost anulată. Tensiunile au izbucnit între partidul ceh ANO și partidul liberal european ALDE, ANO anulând brusc o vizită planificată a reprezentanților ALDE pentru a investiga dacă partidul membru ceh încă aderă la principiile liberale. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Candidații la alegerile din Slovacia demisionează din cauza unui comportament nepotrivit. Incidentele de abuz verbal și fizic i-au forțat pe candidați să demisioneze înaintea alegerilor anticipate din Slovacia din 30 septembrie, un candidat dând cu pumnul unei persoane, în timpul unei reuniuni electorale, iar altul a trimis mesaje unui student promițându-i că va "decapita progresiști". Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI BALCANI 

BUCUREȘTI 

Autoritățile locale critică decizia Guvernului României de a renunța la finanțarea UE pentru spitale. Ministerul Sănătății din România a renunțat la șase din cele 27 de spitale programate inițial să fie modernizate sau extinse în cadrul Planului național de recuperare și reziliență - PNRR, oficialii locali susținând fie că guvernul nu a reușit să evalueze starea proiectelor, fie declarând că fac tot ce pot pentru a respecta termenele limită ale proiectului. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Convenția de la Berna: Disputa privind Aeroportul Vlora, în discuțiile de aderare la UE. Comitetul director al Convenției pentru conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, sau Convenția de la Berna, a cerut guvernului albanez să suspende construcția aeroportului din Vlora, declarând că problema va ajunge în negocierile de aderare la UE. Citește mai mult (eng.)

SOFIA 

Fermierii bulgari vor face presiuni asupra guvernului pentru a interzice importurile de cereale din Ucraina. Producătorii de cereale bulgari se pregătesc să blocheze drumurile cheie din Sofia pentru a face presiuni asupra guvernului să-și schimbe poziția și să interzică importurile de produse agricole din Ucraina. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Reporteri fără frontiere: Malta și Polonia, măsuri "vagi" în siguranța jurnaliștilor. Statele membre ale UE sunt încă în întârziere în ceea ce privește măsurile concrete de protejare a jurnaliștilor la doi ani de la o recomandare relevantă a Comisiei Europene, potrivit unui raport Reporters fără frontiere (RSF) consultat de Euractiv. Citește mai mult (eng.)

[Editori ai versiunii în engleză: Charles Szumski, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara. Corespondență din România: Cătălina Mihai]