Exit-polls: Partidul conservator de opoziție PiS conduce în alegerile locale de duminică din Polonia. | UE nu ar trebui să urmărească să fie un "actor neutru" în procesul de pace din Orientul Mijlociu, afirmă un reprezentant al blocului comunitar.

Today’s edition is powered by Solidaridad Conference:

Mandatory Due Diligence in the supply chain – leveraging EU legislation to make a positive impact for small scale producers. Join us in Düsseldorf for our discussion on navigating EU legislation to support small-scale producers in supply chains, addressing the challenges faced by companies in complying with EU laws.

Find out more >>

În știrile de astăzi din The Capitals

VARȘOVIA

Partidul conservator de opoziție PiS conduce în alegerile locale de duminică din Polonia,
potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, dar Coaliția Civică a premierului Donald Tusk a câștigat majoritatea orașelor mari, în primul test al sprijinului public după alegerile naționale foarte disputate din octombrie anul trecut. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

UE nu ar trebui să urmărească să fie un "actor neutru" în procesul de pace din Orientul Mijlociu, afirmă un reprezentant al blocului.
Un viitor acord de pace israeliano-palestinian poate veni doar ca parte a unor eforturi internaționale concertate, motiv pentru care UE nu ar trebui să urmărească să acționeze ca un "actor neutru", a declarat pentru Euractiv reprezentantul special al blocului pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Sven Koopmans. Citește mai mult.

Von der Leyen își lansează campania electorală la Atena, promițând să 'lupte' împotriva prietenilor lui Putin din UE
. Șefa Comisiei Europene și candidata de centru-dreapta a Partidului Popular European (PPE) la alegerile europene, Ursula von der Leyen, a promis să "lupte" împotriva "prietenilor lui Putin" de extremă dreapta care doresc să "deturneze" viitorul Europei. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS | ROMA

Franța, Germania și Italia au în vedere o lege "omnibus" pentru a reduce povara reglementărilor.
Miniștrii economiei și afacerilor din Franța, Germania și Italia vor prezenta luni planurile pentru o lege "omnibus" de amploare, care să reducă birocrația și cerințele de reglementare pentru întreprinderi, ceea ce va amplifica cererea industriașilor pentru un acord industrial european. Citește mai mult.

BERLIN

Germanul Scholz avertizează asupra "amenințării la adresa prosperității UE" prin triumful electoral al extremei drepte.
Partidele populiste de dreapta ar "distruge" prosperitatea și valorile UE, a avertizat cancelarul german Olaf Scholz (SPD, S&D), trecând aparent la modul de campanie electorală la un eveniment al socialiștilor europeni la București în acest weekend. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Șeful stângii grecești face apel la un front "progresist" pentru a-i răsturna pe conservatori.
Socialistul grec Pasok (S&D) și stânga Syriza (Stânga UE) trebuie să pună capăt abordării lor "hegemonice" și, împreună cu alte forțe progresiste, să convină asupra unui plan de guvernare alternativ pentru a răsturna conservatorii de la Noua Democrație (PPE), a declarat liderul Noii Stângi Alexis Charitsis într-un interviu pentru Euractiv. Citește mai mult.

ROMA

Sistemul de sănătate din Italia este amenințat, avertizează experții.
Sistemul național de sănătate al Italiei se confruntă cu o analiză intensă din partea autorităților regionale, a oamenilor de știință și a unui laureat al premiului Nobel, care contestă modul în care guvernul gestionează sistemul în urma crizei COVID-19. Citește mai mult.

MADRID

Puigdemont înființează un "cartier general" politic în Franța.
Fostul președinte catalan și lider separatist Carles Puigdemont, aflat în exil autoimpus în Belgia în ultimii șase ani, s-a mutat în sudul Franței, în regiunea Vallespir, pentru a conduce campania partidului său înaintea alegerilor regionale anticipate din 12 mai și pentru a se pregăti să se întoarcă în Spania. Citește mai mult.

Extrema stângă aproape de victorie în alegerile basce.
Partidul basc de extremă-stânga EH-Bildu, catalogat de dreapta și de extrema dreaptă drept "brațul politic" al defunctei grupări teroriste ETA, ar putea ieși pe primul loc la alegerile regionale din 21 aprilie. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Orbán sau UE: Slovacia la răscruce de drumuri.
Partenerul de coaliție al premierului Robert Fico, Peter Pellegrini, a ieșit învingător în alegerile prezidențiale din Slovacia, care au fost foarte disputate, semnalând o unitate continuă cu guvernul, dar stârnind îngrijorări la Bratislava, Bruxelles și Berlin cu privire la viitorul democrației slovace în cadrul UE. Citiți mai mult. 

BUDAPESTA

Zeci de mii de oameni mărșăluiesc la Budapesta împotriva lui Orbán.
Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă (6 aprilie) în centrul Budapestei împotriva guvernului lui Viktor Orbán, în frunte cu un avocat fost apropiat al administrației, care a lansat recent o mișcare politică ce are ca scop contestarea premierului. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Un diplomat bulgar relativ necunoscut obține postul de ministru de externe.
Ivaylo Tsenov, deși relativ necunoscut în cercurile diplomatice, a fost nominalizat ca ministru de externe în viitorul guvern interimar de la Sofia, contactele sale în guvernul austriac fiind invocate ca motiv pentru nominalizarea sa. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii discută despre autonomia strategică în domeniul proteinelor și altele;
  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, rostește discursul de deschidere la Dialogul privind tranziția curată în domeniul mobilității;
  • Vicepreședinții Comisiei, Valdis Dombrovskis și Vera Jourova, participă la o întâlnire cu directorul Centrului de excelență în comunicare strategică al NATO, Jānis Sārts, la Riga, în Letonia;
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la o întâlnire cu ministrul pentru resurse și Australia de Nord, Madeleine King, la Canberra; 
  • Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, participă la conferința privind Directiva privind obligația de diligență în materie de sustenabilitate a întreprinderilor (CSDDD), la Lausanne, Elveția;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, se întâlnește cu viceprim-ministrul muntenegrean pentru securitate, politică internă, afaceri europene și afaceri externe, Aleksa Bečić, și cu ministrul de interne, Danilo Šaranović;
  • Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului dezbate ancheta Ombudsmanului European privind rolul Frontex în operațiunile de căutare și salvare;
    Comisia pentru bugete a Parlamentului dezbate integrarea climatului și a biodiversității în bugetul UE.
Editori (engleză): Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara