Alte titluri ale ediției: Viena va vota împotriva reaprobării glifosatului. | Statul belgian, dat în judecată pentru deficiențe în politica climatică. | Premierul polonez îl acuză pe Scholz de ingerință în afacerile interne și în alegeri.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Membrii coaliției guvernamentale din Germania susțin recomandările experților privind extinderea UE. Există o serie de avertismentelor asupra riscurilor geopolitice pe care le-ar implica amânarea admiterii de noi membri. Totuși, opoziția Poloniei față de reformele UE, considerate de Berlin și Paris esențiale pentru acest proces, ar putea pune pune probleme, estimează experții. Citește mai mult.

HAGA

Olandezii vor investiga prețurile produselor alimentare din UE pentru a crea o piață echitabilă. Olanda își propune să demareze cercetări privind modul în care să rezolve diferențele de prețuri la produsele alimentare în cadrul blocului comunitar, invocând necesitatea de a asigura o 'piață echitabilă', a anunțat luni ministrul demisionar al Economiei, Micky Adriaansens (VVD/Renew). Citește mai mult.

PARIS

Macron anunță strategia franceză pentru acțiuni climatice și cere mai multe fonduri europene. Franța va elimina total cărbunele până în 2027, a anunțat luni președintele francez Emmanuel Macron, adăugând că speră la mai multe fonduri europene pentru climă. Citește mai mult.  

VIENA

Viena va vota împotriva reaprobării glifosatului. Austria va vota împotriva propunerii Comisiei Europene de reînnoire a aprobării glifosatului, a confirmat luni Ministerul Agriculturii din această țară. Citește mai mult.

BRUXELLES

Statul belgian, dat în judecată pentru deficiențe în politica climatică. ASBL "Affaire Climat" și peste 70.000 de cetățeni au cerut din nou instanțelor să impună guvernului belgian reduceri obligatorii ale emisiilor, după ce ultima hotărâre de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost în mare parte ignorată de stat. Citiți mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Meloni îi cere lui Scholz să explice finanțarea navelor ONG-urilor care salvează refugiați. Germania trebuie să explice finanțarea navelor de salvare ale ONG-urilor, despre care agenția europeană de frontieră Frontex spune că reprezintă un "factor de atracție" pentru imigrația neregulamentară, a scris premierul italian Giorgia într-o scrisoare adresată cancelarului german Olaf Scholz. Citește mai mult.

MADRID

Liderul PP din Spania se confruntă cu o învestitură "condamnată la eșec". Alberto Núñez Feijóo, liderul partidului spaniol de centru-dreapta Partido Popular (PPE), este de așteptat să nu obțină suficiente locuri pentru a forma un guvern majoritar, întrucât se va confrunta marți cu votul de învestitură în parlament. Citește mai mult.

Catalonia va distribui gratuit produse menstruale reutilizabile, disponibile universal. Urmând exemplul Scoției, Catalonia va distribui gratuit lenjerie intimă și absorbante sanitare din pânză prin intermediul farmaciilor pentru 2,5 milioane de persoane începând din 2024 pentru a atenua sărăcia menstruală, încercând 'să fie o sursă de inspirație pentru Europa', a declarat luni ministrul catalan al egalității și feminismului, Tània Verge, pentru Euractiv. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Premierul polonez îl acuză pe Scholz de ingerință în afacerile interne și în alegeri. Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a reacționat pe rețelele de socializare la o declarație recentă a cancelarului german Olaf Scholz cu privire la acuzațiile de mituire a vizelor, cerându-i acestuia să respecte suveranitatea Poloniei în ajunul unor alegeri naționale importante. Citește mai mult.

Polonia ar putea înăspri controalele la frontiera cu Slovacia. Polonia vrea să înăsprească controalele la granița sa cu Slovacia, relatează presa poloneză, în condițiile în care un număr tot mai mare de migranți traversează neregulamentar granița polono-slovacă prin așa-numita "rută balcanică". Citește mai mult.

PRAGA

Modificarea legii cehe pentru a rezolva problema lipsei de medicamente atrage critici. În efortul de a combate penuria de medicamente, ministerul ceh al sănătății promovează un amendament care schimbă semnificativ rolul tuturor actorilor de pe piața farmaceutică - deși au fost exprimate îngrijorări cu privire la costurile suplimentare fără compensații adecvate. Citește mai mult.

Agenți ruși au mituit personalități publice cehe pentru a răspândi propagandă. Rusia a coordonat în mod direct răspândirea unor dezinformări în Cehia, iar agenții săi au mituit personalități cehe pentru a răspândi povestea rusă despre războiul din Ucraina, a declarat Michal Koudelka, șeful Serviciului ceh de informații de securitate (BIS). Citește mai mult.

BRATISLAVA

O campanie slovacă de crowdfunding finanțează un utilaj de deminare pentru Ucraina. Campania de crowdfunding pentru o mașină de deminare Božena 5 a stabilit un nou record în peisajul crowdfunding-ului slovac, desfășurându-se timp de136 de zile, începând simbolic pe 8 mai, în comemorarea victoriei asupra fascismului, și a strâns peste 650.000 de euro. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria, în conflict cu Rusia din cauza unei biserici din Sofia. Bulgaria și Rusia sunt angajate într-o dispută diplomatică în legătură cu soarta așa-numitei Biserici Ruse din Sofia și la o săptămână după ce un preot rus a fost expulzat din țară din cauza unor amenințări la adresa securității naționale. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Apare o coaliție ecologică înaintea alegerilor din România din 2024. O coaliție ecologică progresistă - formată din mai multe partide mici - a fost lansată luni la București pentru a participa la cele patru runde de alegeri programate în 2024. Citește mai mult.

PRIȘTINA

Rusia susține Serbia în legătură cu ceea ce Comisia Europeană a numit un "atac terorist" în nordul Kosovo. Ministerul rus de Externe, un purtător de cuvânt al guvernului și Ambasada Rusiei la Belgrad au reacționat în sprijinul Serbiei în legătură cu ceea ce Comisia Europeană a numit un atac terorist. Citește mai mult 

AGENDA

UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la Summitul Green Deal din Praga, Republica Cehă și se întâlnește cu prim-ministrul Petr Fiala;

  • Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, ia cuvântul la Conferința 2023 privind reglementarea inteligenței artificiale, a internetului și a datelor (RAID) pe tema Shaping the Future of Tech Regulation;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas are întrevederi cu prim-ministrul senegalez Amadou Ba, cu ministrul de interne Antoine Diome și cu ministrul responsabil pentru senegalezii din străinătate Annette Seck, la Dakar;
  • Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, participă la primul dialog la nivel înalt UE-China privind economia circulară; prezidează un atelier de lucru privind defrișările, la Beijing, China;
  • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, îl primește pe ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili;
  • Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, se întâlnește cu reprezentantul permanent al Japoniei pe lângă UE, Masaki Yasushi; Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susține un discurs în cadrul Convenției șefilor de poliție europeni, găzduită de Europol;
  • Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, participă la cea de-a treia reuniune a înalților funcționari din domeniul umanitar privind Ucraina, care are loc la Oslo, Norvegia; Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker;
  • UE găzduiește consilieri de securitate națională din Azerbaidjan și Armenia pentru discuții; Spania: Deputații dezbat și votează învestirea lui Alberto Nunez-Feijoo în funcția de prim-ministru; Republica Cehă: Reuniunea miniștrilor cehi, maghiari, polonezi și slovaci ai agriculturii.

***

[Editare în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență din București: Cătălina Mihai]