The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Guvernul german este așteptat joi să facă publică mult așteptata sa strategie privind China, prin aplicarea căreia își propune remodelarea relației cu gigantul estic, care este perceput din ce în ce mai mult ca un rival și un concurent. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Parlamentul UE subliniază "efectele secundare" ale faptului că Austria continuă să blocheze aderarea la spațiul Schengen a României și Bulgariei. O rezoluție neobligatorie a Parlamentului European adoptată miercuri cere ca Bulgaria și România să adere la spațiul Schengen fără frontiere până la sfârșitul anului, subliniind efectele secundare grave pentru cetățenii celor două țări și reproșând Austriei că blochează aderarea lor fără un motiv legitim. Citește mai mult (eng.)

Miza este mare în momentul în care directiva UE anti-SLAPP intră în negocierile finale. Directiva UE de protecție a jurnaliștilor și a organismelor de supraveghere a drepturilor împotriva litigiilor abuzive a intrat miercuri în negocieri interinstituționale, cu prevederi cheie rămase în suspensie, după ce Parlamentul European a votat pentru aprobarea textului cu o largă majoritate. Citește mai mult (eng.)

Deputații europeni critică planul "nesatisfăcător" al organismului de etică în ultima dispută Qatargate. Deputații europeni au respins planurile Comisiei Europene pentru un nou organism de etică al UE ca fiind nesatisfăcătoare și fără efect în ultima dispută privind reformele de transparență după scandalul Qatargate. Citește mai mult (eng.)

Timmermans: Fermierii din UE nu au nevoie de mai mulți bani pentru a facilita tranziția ecologică. Bugetul UE pentru subvențiile agricole nu are nevoie de o consolidare în perioada următoare, în ciuda apelurilor de a mări fondul agricol, a declarat vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, într-un interviu acordat EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania va contracara influența chineză în America Latină prin intermediul Global Gateway. Germania dorește să își intensifice investițiile în infrastructura din America Latină și Caraibe, în special prin intermediul inițiativei de investiții a UE, Global Gateway, ca o modalitate de a contracara influența chineză în regiune, se arată într-un nou document al Ministerului german al Dezvoltării. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Vizita premierului indian în Franța, criticată din cauza problemelor legate de drepturile omului. Primirea oficială de către președintele francez Emmanuel Macron a premierului indian Narendra Modi, care a fost criticat pe scară largă pentru subminarea democrației în India, a provocat o adevărată agitație în rândul activiștilor pentru drepturile omului, în ciuda discursului Palatului Élysée despre un parteneriat inevitabil. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Premierul belgian: NATO nu ar trebui să se implice în războiul din Ucraina. NATO ar trebui să mențină un echilibru atent între a ajuta Kievul și a nu se implica în război, deoarece acest lucru ar pune în pericol securitatea NATO și a Ucrainei, a declarat miercuri premierul belgian Alexander De Croo la summitul NATO de la Vilnius. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Olandezii vor investi 100 de milioane de euro în tehnologii inovatoare de fabricare a cipurilor. Fabrica de cipuri Smart Photonics din Eindhoven, specializată în producerea de cipuri fotonice, va primi o investiție de 100 de milioane de euro din partea unui consorțiu format din guvernul olandez, bănci și mai multe companii producătoare de semiconductori, a anunțat miercuri grupul. Citește mai mult (eng.)

O asociație olandeză a fermierilor critică legea UE privind restaurarea naturii. Asociația fermierilor olandezi LTO a criticat miercuri votul Parlamentului European în favoarea legii UE privind restaurarea naturii, avertizând că legea nu va face decât să agraveze criza de azot care mocnește în această țară. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Mediul de afaceri finlandez se revoltă împotriva ministrului care refuză să își ceară scuze pentru comentariile rasiste. Mediul de afaceri finlandez își manifestă îngrijorarea în privința modului în care este privită Finlanda în străinătate, din cauza refuzului ministrului de finanțe Riikka Purra (Partidul Finlandez) de a-și cere scuze pentru comentariile rasiste din trecut. Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM

Suedia semnează acorduri de apărare cu Ucraina. Suedia și Ucraina s-au angajat să intensifice cooperarea militară, convenind să facă schimb de informații clasificate și să îmbunătățească livrarea de echipamente de apărare în viitor, potrivit a două acorduri semnate miercuri, înainte de aderarea oficială a Suediei la NATO. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Meloni reiterează sprijinul militar al Italiei pentru Ucraina la summitul NATO. Premierul italian Giorgia Meloni a reiterat angajamentul Italiei de a sprijini Ucraina cu soldați și arme, pe lângă susținerea candidaturii Kievului la aderarea la NATO imediat ce condițiile o vor permite. Citește mai mult (eng.)

EUROPA DE EST

PRAGA

Un fost jucător ceh de hochei cere UE să acorde azil sportivilor ruși și belaruși anti-război. Țările UE ar trebui să acorde azil sportivilor ruși și belaruși care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți, în Parlamentul European de la Strasbourg, Dominik Hašek, fost portar de hochei, în cadrul Parlamentului European. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Berlinul se va retrage dintr-un acord cu Polonia ce prevede efectuare unor reparații a echipamentelor militare avariate din Ucraina, din cauza prețurilor ridicate. Germania intenționează să rezilieze un acord cu Polonia conform căruia sunt trimise tancuri Leopard avariate din Ucraina în Polonia pentru reparații, din cauza costurilor ridicate. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Șeful poliției slovace amenință că demisionează pe fondul conflictului cu ministrul de interne. După ce ministrul de interne Ivan Šimko a postat un status pe Facebook în care critică poliția pentru că nu a luat în serios un caz de violență de gen, șeful poliției, Štefan Havran, a anunțat că ia în considerare posibilitatea de a demisiona din funcție, adăugând că orice control politic asupra poliției depășește o linie roșie și este inacceptabil. Citește mai mult (eng.)

KIEV

Industria tutunului pune piciorul în Ucraina devastată de război. Compania de tutun Philipp Morris International a anunțat construirea unei noi fabrici în valoare de 27 de milioane de euro în vestul Ucrainei, care se așteaptă să fie operațională până la începutul anului 2024. 
Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Aproape jumătate dintre bulgari cred că IA va duce la pierderea de locuri de muncă. Aproximativ 45% dintre bulgari cred că inteligența artificială va duce la pierderi de locuri de muncă, 37% se tem că aceasta ar putea înlocui forța de muncă umană în domeniul lor, iar aproape o cincime consideră că inteligența artificială ar trebui interzisă, deoarece reprezintă un pericol pentru oameni, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de agenția Trend. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Experții Băncii Naționale a României, îngrijorați de iminenta criză bugetară. Deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB până la sfârșitul anului 2023, potrivit lui Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), ceea ce contrazice obiectivul premierului Marcel Ciolacu, de 4,4%. Citește mai mult (eng.)

TIRANA | BELGRAD

Trolii sârbi atacă utilizatorii care postează online despre criza Serbia-Kosovo. Jurnaliști și analiști de diferite naționalități au raportat amenințări, abuzuri și hărțuiri online atunci când postează despre de criza Serbia-Kosovo, majoritatea atacurilor provenind de la ceea ce mulți cred că sunt conturi de troli. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Ministrul de Externe kosovar: Kosovo nu este interesat de un "pseudo-dialog". Dialogul Kosovo-Serbia, susținut de Uniunea Europeană, a fost o strângere de mână și photoshop-uri și s-a ratat o oportunitate de a prezenta o strategie mai bună și de a obține rezultate mai concrete, potrivit ministrului kosovar de externe Donika Gervalla. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Parlamentul albanez este așteptat să ridice imunitatea fostului vicepremier. Parlamentul albanez este așteptat să dea undă verde ridicării imunității parlamentare a fostului vicepremier Arben Ahmetaj, despre care se crede în prezent că este fugar, pentru acuzații de corupție și spălare de bani. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]