The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul reportajelor de la fața locului realizate de rețeaua media a EURACTIV.

Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici. Înainte de a începe să citiți ediția de astăzi, 8 septembrie, nu ezitați să aruncați o privire la articolul/interviul scris/realizat de [numele jurnalistului].

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals - EURACTIV, ediția din 8 septembrie.

În știrile de astăzi din Capitals:

SOFIA

Bulgaria își echipează paza de coastă cu rachete și vrea să își dezvolte forțele navale, pentru a face față amenințării rusești. Bulgaria a început să-și echipeze paza de coastă cu rachete pentru ca 'nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele din Marea Neagră' ale țării, a anunțat joi premierul Nikolay Denkov, răspunzând la întrebările cetățenilor pe Facebook. Denkov a adăugat că statul trebuie să-și dezvolte forțele navale, astfel încât acestea să fie suficient de pregătite pentru a apăra țara. Citește mai departe.

BERLIN

Ministrul german de finanțe o va interoga pe Vestager în legătură cu oferta Băncii Europene de Investiții. "O activitate bancară sănătoasă" trebuie să fie prioritatea principală a Băncii Europene de Investiții (BEI), a declarat joi ministrul german de finanțe, Christian Lindner, în aceeași zi în care Margrethe Vestager, o candidată la postul de conducere a băncii, a declarat că dorește ca BEI să își asume mai multe riscuri. Detalii în The Capitals (en.)

PARIS

Franța va lansa un permis feroviar similar cu cel al Germaniei. Franța va introduce un permis feroviar similar celui introdus recent în Germania vecină, a anunțat joi ministrul francez al Transporturilor, Clément Beaune, în încercarea de a-i încuraja pe francezi să folosească trenurile, care sunt adesea denunțate ca o modalitate costisitoare de călătorie. Detalii (en.)

Alegerile europene: Nepoata lui Le Pen va conduce o nouă listă de extremă-dreapta împotriva imigrației și a "islamizării". O nouă listă de extremă-dreapta va concura la alegerile europene din 2024 în Franța, condusă de fosta deputată Marion Maréchal, sub culorile partidului lui Éric Zemmour, ReconquêteDetalii (en.)

BRUXELLES

Asociațiile contestă decizia Belgiei de a refuza ajutorul pentru bărbații singuri solicitanți de azil. Opt asociații au depus un apel urgent la Consiliul de Stat împotriva deciziei de a nu mai oferi temporar cazare bărbaților singuri solicitanți de azil, decizie luată de secretarul de stat pentru azil și migrație, Nicole de Moor. Detalii (en).

HAGA
Un eurodeputat olandez spune că von der Leyen a abuzat de puterea sa în dezbaterea despre lupi. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost acuzată de europarlamentarul olandez Leonie Vestering (PvdD/Stânga UE) că a dus o vendetă personală după ce executivul UE a pus la îndoială statutul de protecție ridicată a lupilor la începutul acestei săptămâni. Detalii (en).

Parlamentul olandez îndeamnă cabinetul să voteze împotriva reaprobării glifosatului. O moțiune care se opune posibilității ca Comisia Europeană să reautorizeze glifosatul a primit sprijin majoritar în parlamentul olandez, parlamentarii îndemnându-l pe ministrul agriculturii, Piet Adema (CU/PPE), să voteze împotriva acestei măsuri la Consiliul Agriculturii al UE de luna viitoare. Detalii (en.)

Marea Britanie ȘI IRLANDA
LONDRA
Reintrarea întârziată a Regatului Unit în Orizont Europa a creat multe daune. În timp ce reunirea Regatului Unit la Orizont Europa a fost întâmpinată cu un sprijin copleșitor din partea comunității academice, unii spun că anii pe care i-a durat – și ezitarea primului ministru Rishi Sunak – au cauzat daune grave și „nu este ceva demn de laudă”. Detalii (en).

SUDUL EUROPEI
ROMA
Salvini vrea un cabinet cu un comisar pro-italian. Vicepremierul Matteo Salvini i-a criticat fără menajamente pe comisarul european Paolo Gentiloni și pe fostul comisar european pentru mediu, Frans Timmermans, despre care a spus că nu servesc interesele Italiei, și speră ca următorul comisar "să apere interesele întregii comunități". Detalii (en).

MADRID
Partidul Sumar din Spania îndeamnă Partidul Socialist să organizeze o dezbatere liberă și complexă asupra legii amnistiei. Fostul partid socialist în exercițiu din Spania ar trebui să relanseze dezbaterea pentru a discuta despre instituirea unei amnistii, în ciuda faptului că aceasta este o linie roșie stabilită de separatiștii catalani. Detalii (en.).

LISABONA
Ecologiștii sunt îngrijorați de unda verde dată de Portugalia pentru o mină de litiu. Mina de litiu Romano, propusă pentru Montalegre, în districtul nordic al Portugaliei, Vila Real, a primit o declarație condiționată favorabilă de impact asupra mediului din partea Agenției portugheze de mediu, însă ecologiștii sunt îngrijorați de impactul acesteia. Detalii (en.)

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Parlamentul slovac nu reușește să adopte măsuri de siguranță după ce o femeie a fost ucisă de un hărțuitor. Parlamentul slovac nu a reușit să adune suficient sprijin pentru ca deputații să discute modificarea codului penal pentru a monitoriza persoanele care urmează un tratament ambulatoriu, potrivit unei propuneri venite ca răspuns la recenta ucidere a unei femei de către hărțuitorul său. Detalii (en.)

VARȘOVIA
Senatul polonez creează un organism alternativ pentru a investiga influența rusă. Senatul polonez, dominat de opoziție, va înființa o comisie alternativă pentru a investiga interferențele rusești în politica poloneză, după ce planurile taberei conservatoare aflate la putere de a crea un organism similar au atras critici din partea Bruxelles-ului și Washington-ului. Detalii (en.)

PRAGA
Camera inferioară a Parlamentului din Cehia, blocată în privința pachetului de austeritate. Dezbaterea privind pachetul de austeritate al guvernului ceh a intrat joi în cea de-a treia zi în camera inferioară a parlamentului, partidele de opoziție atacând guvernul în legătură cu modificările propuse pentru consolidarea finanțelor publice. Detalii (en.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Ucraina și Moldova - state asociate la 3SI. Grecia s-a alăturat Inițiativei celor Trei Mări (3SI), în timp ce Ucraina și Moldova au devenit state asociate, potrivit Declarației comune a celui de-al optulea Summit al Inițiativei celor Trei Mări de la București. Detalii în limba română pe report.md. Detalii (en.)

BELGRADE 

Premierul sârb promite să demisioneze curând și să organizeze alegeri. Ca răspuns la cererea opoziției de a organiza alegeri parlamentare anticipate și la Belgrad, premierul sârb Ana Brnabić și-a exprimat speranța că acestea vor avea loc cât mai repede posibil. Detalii (en.).

TIRANA
Grecia va trimite o delegație de juriști pentru a monitoriza procesul primarului din Albania. Camera avocaților din Grecia va trimite o delegație la următoarea audiere în instanță a primarului ales din Himare, Fredi Beleri, care este reținut cu două zile înainte de alegerile locale din aprilie, fiind suspectat de cumpărare de voturi, potrivit deciziei Comisiei de coordonare a Parlamentului elen, a relatat presa elenă. Detalii (en.).

PRISTINA

Președintele kosovar își reiterează angajamentul față de UE și NATO, după întâlnirea cu Stoltenberg. Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a cerut Serbiei să depună mai multe eforturi pentru a se alinia la valorile UE și NATO. El a subliniat dedicarea și eforturile de conformare ale Kosovo. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi. Detalii (en.).

SARAJEVO

Liderul sârbilor bosniaci îi interzice trimisului internațional de pace să intre în regiunea sa. Liderul separatist al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat joi că poliția din regiunea dominată de sârbi din Bosnia a primit instrucțiuni să aresteze și să deporteze un trimis internațional de pace dacă acesta intră în Republica Sârbă. Detalii (en.).

AGENDA:

UE: Președintele Consiliului European, Charles Michel, susține o conferință de presă înainte de summitul liderilor G20, la New Delhi, India;
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, participă la summitul liderilor G20;
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la adunarea generală a AVEC (reprezentanții sectorului european al cărnii de pasăre), la Gdansk, Polonia;
Serviciile financiare, stabilitatea financiară și Uniunea piețelor de capital Mairead McGuinness îl primește pe guvernatorul și membrul consiliului de administrație al Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann;
Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, participă la dialogul comunitar cu ministrul afacerilor interne, securității naționale și aplicării legii, Byron Camilleri, și cu secretarul parlamentar pentru Reforand Equality, Rebecca Buttigieg, în Valletta, Malta;

***[Ediția în limba engleză a fost editată de: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara. Corespondență din România: Cătălina Mihai]