The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Guvernul bulgar a inițiat o procedură pentru renunțarea la importul de petrol rusesc, care aprovizionează rafinăria companiei ruse Lukoil din apropierea orașului Burgas la Marea Neagră – o mișcare, spun analiștii, care are ca scop să preseze Lukoil să-și vândă afacerea în Bulgaria. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Alegeri europene: candidații de extremă-dreapta, sub lupă pe fondul controverselor privind CV-urile false. Candidații formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pentru Parlamentul European vor trebui să depună dovezi pentru ca liderii partidului să le poate verifica CV-urile, în urma informațiilor potrivit cărora CV-urile a doi candidați conțineau afirmații false sau înșelătoare. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Franța are în vizor 12 fabrici pentru reducerea radicală a consumului de apă. Guvernul francez a dezvăluit luni un așa-numit „plan privind apa”, menit să ghideze 12 unități industriale, precum cele ale companiilor ArcelorMittal, Saint-Gobain și TotalEnergies, în vederea reducerii consumului de apă. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Ministrul austriac de Externe apără neutralitatea militară a țării sale pe fondul criticilor internaționale. Prezent la un eveniment în Spania, Alexander Schallenberg a reiterat luni poziția de neutralitate a Austriei cu privire la acțiunile militare, pe fondul criticilor internaționale repetate privind dependența sa de gazele rusești și reticența de a-și regândi politica de securitate. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Ministra belgiană de Externe - în misiune de intermediere a păcii în Caucazul de Sud. Ministra belgiană de externe Hadja Lahbib a început luni un turneu de patru zile în regiunea Caucazului de Sud, concentrându-se pe promovarea păcii între Azerbaidjan și Armenia. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Ruperea Coranului duce la o dispută între Olanda și Turcia. Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat luni pe adjunctul ambasadorului Olandei pentru a-și exprima nemulțumirea față de ruperea publică a Coranului în fața Ambasadei Turciei de la Haga, vinerea trecută. Citește mai mult (eng.)

MAREA BRITANIE&IRLANDA

LONDRA

Creștere a interesului din partea cetățenilor din afara UE care caută un loc de muncă în Albion. Marea Britanie a înregistrat în ultimul an o creștere a numărului de persoane din afara UE care caută un loc de muncă, reflectând parțial o relaxare după Brexit a regulilor privind acordarea vizelor de muncă pentru cetățenii din afara Uniunii Europene, potrivit cifrelor de pe site-ul de recrutare Indeed. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Lider catalan: Amnistia și autodeterminarea - „esențiale” pentru a rezolva conflictul cu Madridul. Amnistia și autodeterminarea sunt esențiale pentru ca regiunea Catalonia să facă progrese substanțiale în soluționarea disputei cu guvernul Spaniei, a avertizat luni prim-ministrul catalan Pere Aragonès, la un eveniment la care a participat și liderul pro-independență Carles Puigdemont. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Italia își pune speranțele într-o reformă a Pactului de Stabilitate al UE până la sfârșitul anului. Ministrul italian al Economiei Giancarlo Giorgetti (Liga) nu va cere prelungirea suspendării clauzei Pactului de Stabilitate, dar speră ca, până la sfârșitul anului, reforma să fie finalizată pentru a începe un an nou cu reguli noi. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Grecia promite ajutor pentru antrenarea piloților ucraineini pentru F-16 și sprijin pentru reconstrucție, în contextul vizitei lui Zelenski. Grecia va ajuta la pregătirea piloților de avioane de război F-16 și va sprijini reconstrucția Odesei, au declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Citește mai mult (eng.)

VISEGRAD

VARȘOVIA

Liderul PiS, formațiunea aflată la guvernare în Polonia, vrea să o dezbatere cu Weber (PPE) înainte de alegeri. Președintele PiS, Jarosław Kaczyński, a declarat că dorește o dezbatere cu liderul Partidului Popular European, Manfred Weber. Conservatorii polonezi îl acuză pe  pe politicianul german că a încercat să se amestece în alegerile generale din Polonia. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia reduce sumele acordate refugiaților ucraineni pentru a economi bani. Praga a înăsprit condițiile pentru banii alocați refugiaților ucraineni, făcând economii considerabile la buget. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Dorința de a ieși din NATO a extremei drepte slovace slăbește speranțele de a se alătura coaliției de guvernare. Ideea unui referendum privind părăsirea Slovaciei din NATO a fost reiterată luni de liderul formațiunii de extremă-dreapta Republika, eurodeputatul Milan Uhrík – un apel care contravine liniei roșii stabilite de potențialii parteneri de coaliție, inclusiv partidul fostului prim-ministru Robert Fico, cunoscut pentru poziția sa anti-ucraineană. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Prim-ministrul albanez Edi Rama nu a vrut să comenteze decizia omologul său grec Kyriakos Mitsotakis de a nu-l invita la o întâlnire a liderilor din Balcanii de Vest și ai Comisiei Europene la Atena, dar a spus pentru EURACTIV că pur și simplu „Balcanii rămân Balcani”. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Artist sârb, interzis în Moldova, va cânta în România. Goran Bregovic, un muzician cunoscut pentru susținerea regimului de la Kremlin, urmează să cânte în România după ce refuzul Moldovei de a-i permite intrarea pe teritoriul său a stârnit o dispută diplomatică cu Belgradul. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Cetățenii kosovari vor decide dacă îi înlocuiesc pe primarii albanezi din nordul țării, unde sârbii sunt majoritari, sau le vor permite să-și continue mandatele, conform unei consultări derulate de Ministerul Administrației și Administrației Locale, care urmează să fie finalizată la 1 septembrie. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]