The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Alianța Liberă Europeană (EFA)

Eliminarea pragurilor electorale: voturi corecte pentru o reprezentare corectă

În procesul electoral din întreaga Europă, democrația este limitată de pragurile electorale, iar parlamentele nu reflectă diversitatea reală a societății. Toți alegătorii sunt egali și toate voturile trebuie să conteze în egală măsură. Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Ministerul bulgar al Energiei pregătește o plângere pentru Curtea de Arbitraj împotriva companiei rusești de gaze de stat Gazprom pentru suspendarea livrărilor de gaze în aprilie 2022, după ce Bulgaria a refuzat să plătească în ruble rusești, a anunțat marți ministrul Energiei din cadrul guvernului interimar, Rossen Hristov. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Comitelui de control al Comisiei Europene este "părtinitor", Ombudsmanul și legislatorii UE trebuie să intervină. Ombudsmanul european este pregătit să investigheze după ce concluziile recente ale unor cercetări făcute în urma plângerilor deputaților europeni arată presupusa părtinire și lipsă de transparență a Comitetului de control al reglementărilor (RSB) al Comisiei Europene în cadrul procesului legislativ al UE. Citește mai mult (eng.)

Germania și Spania critică Comisia în legătură cu restricțiile de import din Ucraina. Decizia Comisiei Europene de a prelungi restricțiile la importul anumitor produse agricole ucrainene a fost întâmpinată cu critici de guvernele de la Berlin și Madrid, care au subliniat importanța continuării sprijinului acordat țării devastate de război. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Deputații francezi aprobă legea bugetului militar pe șase ani, în valoare de 413 miliarde de euro. Adunarea Națională a Franței a aprobat miercuri un proiect de lege privind bugetul militar de 413 miliarde de euro pentru perioada 2024-2030, cu linii de credit suplimentare pentru muniție nucleară și muniție pentru Ucraina. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Scholz va impune reduceri de cheltuieli în ministere pe fondul confruntărilor din coaliție. Cancelarul german Olaf Scholz ar urma să impună reduceri de cheltuieli în ministerele federale, dacă miniștrii nu-și vor justifica opoziția, după ce partenerii de coaliție, Verzii și liberalii, au intrat în conflict pe această temă. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Austria trimite polițiști și soldați în Moldova în cadrul misiunii de parteneriat UE. Austria va trimite ofițeri de poliție și soldați pentru a consolida structurile de gestionare a crizelor din Republica Moldova, în cadrul misiunii de parteneriat UE. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Sindicatele finlandeze sunt îngrijorate de venirea la putere a unui posibil guvern de dreapta. Sindicatele finlandeze se tem în prezent că probabil viitorul guvern de dreapta cvadripartid ar putea să le afecteze rolul și influența în negocierile colective și să reducă beneficiile lucrătorilor, în urma unei scurgeri recente de informații în presă care a transmis zvonuri din cadrul discuțiilor privind formarea guvernului. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Partidul de guvernământ din Spania își prezintă principalul candidat. Partidul socialist PSOE a dezvăluit numele a doi dintre principalii candidați ai formațiunii progresiste care îl vor însoți pe liderul partidului și prim-ministru Pedro Sánchz înaintea alegerilor generale din 23 iulie, în timp ce partidele de stânga Sumar și Unidas Podemos mai au acum puțin timp la dispoziție pentru a-și uni forțele. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Migrația, energia și comerțul, subiecte discutate la întâlnirea delegațiilor Italiei și Libiei. Subiecte importante, precum migrația, energia și acordurile comerciale au fost discutate miercuri, la Roma, la întâlnirea dintre delegația guvernului libian și premierul Giorgia Meloni. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Propaganda rusă a luat în vizor Cehia, urmând să repete modelul slovac. Serviciile secrete cehe au avertizat factorii de decizie guvernamentală că propaganda rusă va folosi aceleași resurse și practici care au avut succes în Slovacia și va începe să se concentreze mai mult asupra Cehiei în următoarele luni. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Șeful NATO apără campania de susținere a Ucrainei, după ce Fico o numește "ingerință electorală". Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că scopul unei campanii de informare a NATO în Slovacia este creșterea și consolidarea suportuluii pentru Ucraina, după ce fostul premier Robert Fico a criticat-o, spunând că ar fi o ingerință directă în campania electorală. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Liderul social-democrat din România propune un nou concept de patriotism economic. Noul concept de patriotism economic care vizează producerea și consumul a cât mai multe bunuri românești au fost prezentate miercuri de Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), în fața agricultorilor români. Citește mai mult (eng.)

SKOPJE

Mult așteptatele modificări constituționale sunt examinate de guvern. Un set de amendamente constituționale care ar ajuta Macedonia de Nord să își continue procesul de aderare la UE, aflat în impas, se află în prezent în mâinile guvernului, care le va da undă verde și le va trimite vineri spre aprobare parlamentară. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]