The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de logos 

EnerGreenDeal: invitații gratuite pentru cititorii Euractiv

Pentru a sărbători parteneriatul nostru media cu Euractiv, vă oferim invitații gratuite în număr limitat la cel mai important eveniment din domeniul energiei de la Bruxelles din 6 iunie. Trimiteți-ne un e-mail și alăturați-vă politicienilor de top din UE și liderilor de afaceri pentru a modela viitorul energetic al Europei! Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Polonia nu se va alătura noului acord privind vaccinul COVID-19 negociat de UE în numele statelor membre, potrivit ministrului polonez al sănătății, Adam Niedzielski, care a calificat drept scandaloasă cererea Pfizer de plată pentru dozele nelivrate. Citește mai mult (eng.)

VIENA | BERLIN

Partidul austriac de extremă-dreapta îndeamnă guvernul să susțină Ungaria în disputa pentru președinția UE. Partidul austriac de extremă-dreapta - Partidul Libertății (FPÖ) a cerut guvernului său să susțină Ungaria, după ce deputații europeni din PE au pus la îndoială capacitatea Ungariei de a conduce președinția Consiliului UE, în ciuda faptului că deputații din toate celelalte partide austriece, inclusiv din guvern, au votat în favoarea rezoluției.

Pe de altă parte, în Germania, Verzii fac presiuni asupra guvernului să amâne președinția ungară a UE, subliniind incapacitatea Budapestei de a coduce Consiliul din cauza stării precare a statului de drept în Ungaria. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Un raport al parlamentului francez evidențiază legăturile speciale ale extremei drepte cu Rusia. Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a format o relație specială cu regimul din Federația Rusă, cele două părți apropiindu-se treptat în ceea ce privește politica, geopolitica și valorile. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Guvernul german se gândește la un obiectiv cheie de consolidare militară. Ministerul german al Apărării ia în calcul o revizuire a obiectivelor actuale de dotare militară stabilite de guvernul precedent, deoarece consideră că s-ar putea să nu le atingă, în ciuda promisiunii actualului guvern tripartit de a crește investițiile. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Ucraina are nevoie de stabilitate înainte de a adera la NATO, afirmă premierul belgian. Războiul din Ucraina trebuie să înceteze înainte ca această țară să poată adera la alianța militară NATO, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, desfășurat în Republica Moldova. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Premierul olandez pierde încrederea partidului pe fondul lipsei unei politici mai stricte în materie de migrație. Membrii partidului premierului Mark Rutte (VVD/Renew) sunt din ce în ce mai nerăbdători în absența unei politici mai dure în materie de migrație, unii fiind chiar dispuși să accepte o cădere a actualului cabinet. Citește mai mult (eng.)

LUXEMBURG

Premierul luxemburghez critică apelul lui De Croo de a încălca legislația UE privind clima. Premierul luxemburghez Xavier Bettel a criticat, în cadrul celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene din Republica Moldova, apelul lansat de omologul său belgian de a opri adoptarea de noi legi europene privind clima pentru a ușura povara companiilor. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID | ROME

Liderii de dreapta din întreaga UE au salutat consolidarea partidului de extremă dreapta Vox (ECR) după recentele alegeri din Spania, în timp ce coaliția conservatoare de guvernare din Italia a subliniat necesitatea de a strânge rândurile pentru a forma o majoritate după alegerile europene din iunie 2024. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

O centrală electrică slovacă dă în judecată statul pentru pierderi istorice. Producătorul de electricitate Slovenské elektrárne a înregistrat a doua cea mai mare pierdere pentru o companie slovacă din ultimul deceniu și dă în judecată statul pentru că l-a obligat să vândă în pierdere. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria este aproape de formarea unui guvern pro-european. Bulgaria este pe cale să pună capăt crizei politice care durează de doi ani și jumătate, întrucât negocierile dintre GERB și coaliția "Noi continuăm schimbarea - Bulgaria Democratică" (PP-DB) ar putea duce la formarea unui guvern care va fi votat de parlament săptămâna viitoare. Citește mai mult (eng.)

BALCANII DE VEST

Franța și Germania îndeamnă la noi alegeri, în timp ce Kosovo și Serbia se întâlnesc pentru a dezamorsa tensiunile. Alfate sub presiunea Europei, Kosovo și Serbia au purtat joi (1 iunie) discuții pentru a rezolva o criză politică care a provocat mai multe confruntări violente în ultima săptămână. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Premierul kosovar este de acord cu organizarea de noi alegeri în nordul țării după un apel telefonic din partea SUA. Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat că va convoca noi alegeri în nordul Kosovo, în urma unei convorbiri telefonice cu consilierul adjunct pentru securitate națională al Statelor Unite, Jon Finer, joi, și după o presiune sporită din partea statelor membre UE. Citește mai mult (eng.) 

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]