The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Future of Forestry

Viitorul nostru depinde de pădurile noastre

Gestionarea responsabilă a pădurilor din Europa este esențială. Pădurile reprezintă o resursă strategică care poate stimula tranziția UE către bioeconomie, administrate într-un mod echilibrat și respectând cele 17 obiective globale de sustenabilitate, combustibilii fosili vor deveni de domeniul trecutului. Află mai multe despre proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals

VIENA

Uniunea Europeană nu este completă fără Balcanii de Vest, a declarat ministrul austriac al UE, Karoline Edtstadler, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său sârb, Tanja Miscevic, luni, la Belgrad, subliniind în același timp că Serbia nu ar trebui să evite sancțiunile UE împotriva Rusiei. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Situație incertă în Grecia înainte de alegeri, pe fondul disputei legate de sondaje. Grecii votează pe 21 mai în cadrul unuia dintre cele mai imprevizibile alegeri naționale din ultimii ani, în condițiile în care formarea unui nou guvern este incertă, iar politicienii principali se ceartă în legătură cu credibilitatea sondajelor de opinie actuale, care îi favorizează pe conservatorii aflați la putere.

Estimările unui "sondaj de opinie" consultat de EURACTIV diferă semnificativ de sondajele publicate, care arată o cursă strânsă între partidul de guvernământ Noua Democrație (PPE) și principalul partid de opoziție de stânga, Syriza. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Refuzul de a reduce pesticidele, pune în discuție situația noilor tehnici de modificare genetică, avertizează un oficial al Comisiei. Executivul UE ar putea reconsidera prezentarea viitoarei sale propuneri privind organismele modificate genetic dacă Parlamentul European respinge planurile de reducere a riscului și a utilizării pesticidelor, a declarat un oficial al Comisiei pentru EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Fostul cancelar german Schröder nu poate fi exclus din partid în temeiul legăturilor sale cu Putin. Potrivit rezultatelor unei proceduri de excludere lansate de membrii partidului, fostul cancelar german Gerhard Schröder nu poate fi exclus din Partidul Social-Democrat (SPD) pe motivul legăturilor sale apropiate cu președintele rus Vladimir Putin. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Franța este pregătită să antreneze piloți ucraineni. Franța este pregătită să antreneze piloți în orice moment, în colaborare cu alte state europene și SUA, a anunțat luni seara președintele francez Emmanuel Macron, precizând că acest lucru ar putea fi un pas premergător livrării de avioane. Citește mai mult (eng.)

Interesul pentru o alianță nucleară condusă de Franța capătă amploare. Ministrul francez pentru Tranziția energetică, Agnes Pannier-Runacher, se va întâlni cu reprezentanții a 15 state europene interesate de așa-numita "alianță nucleară" - o creștere față de cele 11 țări care se arătaseră interesate în urmă cu doar două luni. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Cabinetul olandez, îndemnat să fie mai reținut în privința cheltuielilor publice.  Cabinetul olandez ar trebui să fie mai atent în privința politicii sale fiscale expansioniste, deoarece în prezent este foarte aproape de limita de siguranță, a scris Consiliul de Stat, un organism consultativ al guvernului olandez, în raportul său de primăvară. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

REYKJAVIK

Alertă de atacuri cibernetice înainte de summitul Consiliului Europei de la Reykjavik. În perioada premergătoare summitului Consiliului Europei, care va începe marți, s-a înregistrat o creștere a tentativelor de atacuri cibernetice asupra infrastructurii islandeze, dar până în prezent nu au fost înregistrate incidente majore. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia poate opta pentru energia nucleară pentru a completa mixul energetic. Investiția în energia nucleară este necesară pentru ca Italia să își urmărească obiectivele energetice și ar asigura respectarea principiului suveranității energetice europene, a declarat deputatul partidului Liga Luca Toccalini, în condițiile în care acordul coaliției exprimă intenția de a investi în domeniul nuclear. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Acordul privind Gibraltarul se află acum în mâinile Regatului Unit, transmite Spania. Recenta propunere pentru o zonă de prosperitate comună în Gibraltar, înaintată de Spania și Comisia Europeană, are acum nevoie de acceptul Marii Britanii, a declarat luni ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Comisia Europeană este optimistă în privința creșterii economice a Portugaliei. Comisia Europeană și-a revizuit proiecția de creștere a PIB-ului portughez la 2,4% în acest an, o predicție care este mai mare decât actuala prognoză oficială a guvernului și care face din Portugalia țara cu a treia cea mai mare rată de creștere din zona euro.

În previziunile sale economice de primăvară, Comisia Europeană a citat creșterea puternică a turismului în actualizarea proiecției sale de creștere a PIB-ului de la prognoza anterioară de 1,0% publicată în februarie. Pentru 2024, aceasta și-a menținut neschimbată proiecția de creștere la 1,8%. Noua prognoză pentru acest an plasează Portugalia pe locul al treilea, alături de Grecia, în zona euro în ceea ce privește creșterea PIB-ului, fiind depășită doar de Irlanda (5,5%) și Malta (2,4%).

(Articol de Ânia Ataíde / redactat de Maria de Deus Rodrigues Lusa.pt)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

Președintele numește primul guvern tehnocrat din istoria Slovaciei. Guvernul tehnocrat al fostului vicepreședinte al Băncii Naționale Ludovit Odor va prelua guvernul acum demis al lui Eduard Heger, în timp ce Slovacia pare a fi o țară tot mai divizată înaintea alegerilor parlamentare anticipate din septembrie. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Polonia primește primele sale rachete HIMARS. Polonia a primit primele sale sisteme de rachete HIMARS din SUA și există perspectiva ca 20 de sisteme să fie livrate până la sfârșitul anului, a anunțat luni Ministerul Apărării. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Sindicatele cehe declară grevă de urgență din cauza măsurilor de austeritate. Sindicatele locale au declarat luni o grevă de urgență ca răspuns la pachetul de măsuri de austeritate al guvernului, care include creșterea taxelor pentru companii și reducerea salariilor din sectorul public. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Comisarul european Maria Gabriel demisionează pentru a forma un guvern în Bulgaria. Luni, președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a încredințat mandatul de a forma un guvern Mariei Gabriel, care a demisionat în aceeași zi din funcția de comisar european pentru inovare, cercetare și cultură. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Republica Moldova va folosi experiența României în cursa aderării la UE. Republica Moldova va apela probabil la experți români în demersul său de aderare la Uniunea Europeană, a declarat luni ambasadorul moldovean în România, Victor Chirilă, precizând că țara sa își propune să înceapă negocierile de aderare în acest an. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB

Croația își afirmă angajamentul de a asista Ucraina în anchetarea crimelor de război. Experți croați se află de luni de zile în Ucraina, ajutând autoritățile locale în investigațiile privind crimele de război, a declarat luni ministrul justiției, Ivan Malenica, aflat în vizită oficială la Kiev. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Piața imobiliară din Serbia se stabilizează, rușii și ucrainenii fiind mai puțin interesați. Piața imobiliară se stabilizează încet, după ce anul trecut a înregistrat un vârf în închirierea și vânzarea de proprietăți imobiliare ca urmare a războiului din Ucraina și a afluxului de cetățeni ruși în Serbia. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Dialogul Kosovo-Serbia: Articolele dialogului de normalizare vor fi puse în aplicare în mod independent. Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajcak, s-a întâlnit cu negociatorul șef al Kosovo pentru dialog, Besnik Bislimi, și cu Petar Petkovic din partea sârbă pentru a discuta despre situația controversată a înființării Asociației municipalităților sârbe. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Un candidat al minorității grecești câștigă cursa pentru primăria albaneză din închisoare. În timp ce numărarea voturilor la alegerile municipale albaneze a continuat luni, candidatul arestat pentru presupusa cumpărare de voturi, care a declanșat o dispută diplomatică între Tirana și Atena, a fost informat de victoria sa la Himare, în timp ce se afla în închisoare. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]