The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Instagram

Centru de familie pentru părinți și adolescenți: Mai multă siguranță pe Instagram

Instagram pune la dispoziția părinților un set de instrumente de siguranță care pot fi folosite pentru a-i proteja pe adolescenți în cadrul aplicației, cum ar fi limitarea timpului, supravegherea și multe altele, iar atunci când adolescenții își configurează profilul, conturile lor devin private în mod implicit. Află mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

ROMA

Guvernul italian depune eforturi pentru a bloca noua lege irlandeză care impune introducerea de avertismente cu privire la riscurile asupra sănătății pe etichetele produselor alcoolice, cum ar fi vinul, o măsură care, potrivit unuia dintre partidele aflate la guvernare, Forza Italia (PPE), încalcă piața internă și generează o alarmă nefondată în rândul consumatorilor. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Întâlnirea franco-germană umbrită de divergențele în privința energiei nucleare. Adunarea parlamentară franco-germană de luni, în cadrul căreia 50 de membri ai Adunării Naționale franceze și 50 de membri ai Bundestag-ului se întâlnesc bianual pentru a promova cooperarea dintre cele două țări, a fost umbrită de punctele de vedere diferite ale celor două țări cu privire la energia nucleară. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Guvernul francez își prezintă planul de decarbonizare pentru a îndeplini obiectivele UE. Luni, premierul francez Elisabeth Borne a dezvăluit obiectivele Franței de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a îndeplini obiectivul UE de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Adeptul unei politici dure în materie de migrație este pe cale să devină liderul social-democraților austrieci. Actualul guvernator al landului austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil - cunoscut ca având o poziție intransigentă  în materie de migrație - se află în pole position pentru a deveni noul lider al Partidului Social-Democrat (SPÖ), fiind susținut de peste 33% dintre membrii partidului. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES | BERLIN

Premierul belgian critică ideea de a reduce activitatea economică pentru a îndeplini obiectivele de mediu. Premierul belgian Alexander De Croo a criticat luni, la un congres al mediului de afaceri din Berlin, ideea de a pune frână creșterii economice din motive ecologice, alăturându-se astfel apelurilor de a opri reglementarea în domeniul mediului și al sănătății pentru a nu împovăra prea mult companiile. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Olandezii ar putea să nu-și atingă obiectivele stabilite pentru construcția de noi locuințe din cauza migrației. Olanda ar putea să nu-și atingă obiectivele stabilite pentru construcția de noi locuințe din cauza migrației, a creșterii costurilor de construcție și a lipsei de terenuri disponibile, a declarat luni ministrul locuințelor și amenajării teritoriului, Hugo De Jonge (CDA/PPE), într-un raport de activitate prezentat în parlament. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

LONDRA 

Marea Britanie va înființa un sistem de compensare pentru abuzurile sexuale asupra copiilor. Pentru a recunoaște eșecurile instituționale care au permis copiilor să sufere, va fi lansată o schemă de despăgubiri pentru supraviețuitorii abuzurilor sexuale asupra copiilor, a anunțat luni Ministerul de Interne. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

În Finlanda părerile sunt împărțite în privința menținerii taxei pentru televiziunea publică. Populația Finlandei este împărțită în ceea ce privește menținerea taxei anuale pentru compania finlandeză de radio și televiziune YLE, potrivit unui studiu recent, care vine în contextul în care negocierile pentru un posibil guvern cvadripartit se concentrează asupra modalităților de reducere a datoriei publice. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

O coaliție de opt țări condusă de Cehia se opune standardelor de emisii Euro 7 pentru autovehicule. O coaliție formată din opt țări, condusă de Cehia, s-a reunit pentru a exprima critici puternice față de standardele de emisii auto Euro 7 propuse. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Președintelui parlamentului rus cere sancțiuni împotriva Poloniei, iar premierul polonez acuză Rusia de propagandă. Apelul președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, de a impune sancțiuni Poloniei și de a cere Varșoviei să ramburseze investițiile sovietice postbelice reprezintă o propagandă tipică, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Întreprinderile slovace se îndreaptă spre India pentru a acoperi lipsa de muncitori. Slovacia a înregistrat o creștere rapidă a numărului de angajați veniți din India în 2022, numărul acestora fiind de patru ori mai mare, ajungând la 1350, în condițiile în care sectoarele IT și auto, în special, se luptă cu lipsa de personal. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Ministrul român al Muncii vrea ca vârsta de pensionare să fie majorată la 65 de ani. Fiecare persoană care muncește în România va trebui să se pensioneze cel târziu la 65 de ani, a anunțat luni ministrul roman al Muncii, Marius Budăi, după ce s-a întors de la discuțiile de la Bruxelles privind planul de redresare al UE. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Fermierii sârbi au semnat un acord cu guvernul, punând capăt protestelor care au durat cinci zile. Fermierii au semnat sâmbătă un acord cu reprezentanții guvernului sârb, acceptând, printre altele, subvenții mai mari, o primă pentru lapte și o taxă pe importuri, punând capăt la cinci zile de blocaje rutiere și proteste în întreaga țară. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]