The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

MADRID

Partidele catalane pro-independență au stabilit condițiile pentru a susține o nouă învestitură a premierului socialist interimar Pedro Sánchez, deoarece regele Spaniei Felipe al VI-lea începe săptămâna aceasta o rundă complexă de consultări cu mai multe partide politice pentru a vedea cine are mai multe șanse să conducă noul executiv. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Prim-ministrul olandez a fost criticat pentru livrările de F-16 promise Ucrainei. Partidele olandeze de extrema stângă și extrema dreaptă l-au criticat pe premierul în exercițiu Mark Rutte (VVD/Renew) pentru că a ocolit Parlamentul după anunțul său de duminică, potrivit căruia Olanda va furniza Ucrainei avioane de luptă F-16. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Aproape doi din trei germani vor un nou guvern. Germania ar beneficia de o schimbare a guvernului, potrivit a 64% din respondenții la un sondaj recent, deoarece coaliția tripartită a început al doilea semestru cu o nouă rundă de lupte interne. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Premierul francez: China trebuie să convingă Rusia să pună capăt războiului din Ucraina. China trebuie să facă tot posibilul pentru a convinge Rusia să pună capăt invaziei sale împotriva Ucrainei și să consolideze securitatea alimentară globală, i-a spus ministra franceză de externe Catherine Colonna omologul său chinez Wang Yi într-o conversație telefonică. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Fostul cancelar austriac Kurz e acuzat de mărturie mincinoasă. Fostul cancelar conservator Sebastian Kurz (ÖVP) a fost acuzat că ar fi mințit o comisie parlamentară de anchetă într-o afacere de corupție în legătură cu numirile în funcții de conducere la compania de stat ÖBAG. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Belgia se confruntă cu proteste violente, după ce poliția a împușcat un bărbat. Protestele și ciocnirile violente între demonstranți și poliție au izbucnit în suburbiile din estul orașului Liège în weekend, după ce un șofer în vârstă de 31 de ani a fost împușcat și ucis de poliție vineri. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA | HAGA

Danemarca și Olanda promit Ucrainei avioane de luptă F-16. Olanda și Danemarca au confirmat duminică că vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, într-un anunț mult așteptat care se așteaptă să dea un impuls dificilei contraofensive a Kievului împotriva Rusiei. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Cină în capitala elenă având ca subiect Balcanii de Vest pe fondul conflictului tot mai mare dintre Grecia și Albania. Principalii lideri UE și cei din Balcanii de Vest vor avea o cină informală luni la Atena, în urma unei invitații din partea premierului grec. Premierul albanez Edi Rama nu a fost invitat pe fondul unui conflict tot mai mare dintre Atena și Tirana. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Un general al armatei italiene e subiect de controversă, iar partidul lui Meloni are probleme. Partidul de dreapta al prim-ministrei Giorgia Meloni, Fratelli d'Italia (FDI/ECR), se confruntă cu o criză din cauza scandalului Vannacci. Generalul Roberto Vannacci e criticat de o mare parte a populației pentru pozițiile homofobe, rasiste și sexiste pe care le-a exprimat în cartea sa „The World in Reverse”. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Premierul polonez Morawiecki îl critică pe noul rival pentru critici mai veche făcute de aceasta la adresa SUA. Mateusz Morawiecki l-a criticat pe Michał Kołodziejczak, liderul mișcării fermierilor, mișcare civiă transformată în partid politic, care s-a alăturat blocului electoral de opoziție Coaliția Civică (KO) săptămâna trecută, numindu-l agent sau idiot după comentariile sale mai vechi privind SUA. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Studiu: Economia cehă cade în capcana veniturilor medii. Cehia se confruntă cu cel mai mare punct de cotitură din istoria sa modernă, deoarece a epuizat toți factorii anteriori de creștere, și-a pierdut avantajele competitive și a căzut în așa-numita capcană a veniturilor medii, a constatat un nou studiu. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Ministrul slovac al agriculturii cere schimbarea schemei ”ciulin în loc de grâu”. Ministrul Agriculturii, Jozef Bíreš, va cere Comisiei Europene să modifice regulile privind benzile tampon, care separă câmpurile cu o singură cultură pentru a proteja solul și pentru a promova biodiversitatea. O interdicție pe perioada verii privind amenajările peisagistice a dus la invadarea acestor benzi de plante alergene și invazive. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele Radev e considerat un risc pentru viitorul european al Bulgariei. Cele două mari partide din Bulgaria l-au acuzat sâmbătă pe președintele Rumen Radev că reprezintă un risc pentru viitorul Bulgariei în Uniunea Europeană, invocând atacurile sale politice constante asupra guvernului, influența sa în societate și linia pro-rusă pe care țara a adoptat-o în timpul președinției sale. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Liderul de extremă-dreapta a criticat acordul de tranzit al cerealelor dintre București și  Kiev. George Simion a criticat acordul încheiat vineri de România cu Ucraina pentru a dubla volumul tranzitului de cereale din Ucraina, susținând că decizia a fost fie un act de trădare, fie o stupizenie. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Sârbii demisionează din poliția din Kosovo, în timp ce președintele condamnă presiunile din partea Belgradului. Șapte etnici sârbi au demisionat din funcțiile lor din cadrul poliției din Kosovo în ultimele zile, ceea ce a determinat-o pe președinta Vjosa Osmani să denunțe influența Belgradului. Ea spune că autoritățile sârbe se află în spatele deciziei. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Vara vrajbei între Italia și Albania pe teme de turism, facturi neplătite, s-a încheiat după vizita lui Meloni. Numărul record de turiști italieni în Albania din această vară a dus la tensiuni pe ambele maluri ale Adriaticii, în timp ce o vizită improvizată a prim-ministrei italiene Giorgia Meloni a liniștit tensiunile. Discuțiile s-au axat pe cooperare și energie nucleară și achitarea de către Guvernul de la Roma a unei note de plată a unei familii de italieni, care a plecat de la un restaurant din Berat fără a plăti. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]