Cehia se va abține la viitorul vot privind Pactul UE privind migrația și azilul. | Ministrul slovac al agriculturii, Richard Takáč, ar vrea să oblige retailerii la o cotă de alimente produse în țară.

The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul relatărilor de la fața locului realizate de rețeaua media a Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals, un produs Euractiv.

*** Ediția de astăzi este sponsorizată de WindEurope


Vântul nostru, valoarea noastră.

Vă invităm la evenimentul anual al WindEurope de la Bilbao pentru a afla cum energia eoliană creează valoare pentru Europa, respectând în același timp valorile europene. Peste 12.000 de participanți, peste 40 de sesiuni, peste 250 de vorbitori, peste 480 de expozanți, oportunități excelente de networking și multe altele! Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA

Cehia se va abține la viitorul vot privind Pactul UE privind migrația și azilul, a declarat ministrul transporturilor Martin Kupka (ODS) după ședința de guvern din această săptămână, adăugând că noua versiune a pactului este mai proastă decât cea pe care Cehia a ajutat-o să o pregătească atunci când a deținut președinția UE în a doua jumătate a anului 2022. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Retaileri: Normele mai stricte pentru lanțul de aprovizionare cu alimente nu vor îmbunătăți situația fermierilor. Pe fondul apelurilor lansate de mai mulți lideri ai UE de a reexamina echilibrul puterii de piață în lanțul de aprovizionare, asociația comercianților cu amănuntul Eurocommerce a solicitat evitarea unor norme mai stricte împotriva alianțelor transnaționale de achiziții. Citește mai mult.

Borrell dorește ca alegătorii UE să știe cum ar fi să îl aibă ca vecin pe Putin. Cetățenii UE ar trebui să fie mai bine informați cu privire la ceea ce ar însemna să aibă un guvern "marionetă" în Ucraina, precum și în Belarus, dacă Rusia ar prelua controlul țării în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie, a avertizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, subliniind că președintele Vladimir Putin nu pare să aibă în prezent nicio intenție de a se retrage. Citește mai mult.

Noul aliat al formațiunii conduse de Meloni răcesc relațiile dintre ID și PPE. Relațiile dintre grupul de extremă-dreapta ID din Parlamentul European și Partidul Popular European (PPE), de dreapta, par să se fi răcit în urma noii intrări a partidului de extremă-dreapta Reconquête! al lui Eric Zemmour, fiind de așteptat ca relațiile să se răcească și mai mult dacă și când se va alătura Fidesz al lui Orban. Citește mai mult.

BERLIN

Germania adoptă o strategie pentru a preveni cenzura online la nivel mondial, experții deplâng lipsa măsurilor concrete. În timp ce guvernul german consideră că strategia sa de politică digitală internațională, adoptată miercuri, va stimula puterea de negociere pe scena internațională, păstrând în același timp valorile democratice și asigurând accesul la internet fără cenzură, experții deplâng lipsa unor măsuri concrete. Citește mai mult.

PARIS

Fostul ministru francez al tehnologiei Jean-Noël Barrot preia portofoliul UE în urma unei remanieri. Jean-Noël Barrot, ministru al tehnologiei din iulie 2022, a fost numit joi seara târziu pentru nou-creatul portofoliu pentru Europa, în urma remanierii guvernului francez. Portofoliul presupune negocieri la nivelul UE în domeniul digital, precum Legea privind cloud computing și la Legea privind inteligența artificială și proiectului de lege privind "securizarea și reglementarea spațiului digital", transpunerea în legislația franceză a DMA și DSA, precum și a noilor dispoziții privind protecția minorilor cu privire la conținutul pornografic. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

O delegație a Consiliului Europei vizitează Spania în legătură cu legea amnistiei și statul de drept
. O delegație a Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei a sosit joi la Madrid pentru a discuta detaliile controversatei legi de amnistie care ar urma să grațieze separatiștii catalani implicați în tentativa nereușită și ilegală de independență din 2017, pe care premierul Pedro Sanchez a promis să o promoveze în schimbul voturilor separatiștilor în parlament. Citește mai mult.

LISABONA

Kievul se bazează pe Portugalia și Brazilia pentru planul de pace.
Ucraina contează pe Portugalia și Brazilia pentru planul de pace de la Kiev, deoarece "toate țările suferă" din cauza războiului din Ucraina, a declarat un oficial al președinției ucrainene. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia este sceptică în privința reducerii emisiilor cu 90%, invocând îngrijorări economice. Este puțin probabil ca Polonia să susțină noul obiectiv climatic al Uniunii Europene de reducere a emisiilor de CO2 cu 90% până în 2040, citând riscurile economice și sociale care vin odată cu accelerarea tranziției ecologice, a relatat presa poloneză. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Cote naționale de alimente. Ministrul slovac al agriculturii, Richard Takáč, ar vrea ca retailerii să fie obligați prin constituție să vândă alimente slovace pe rafturile lor, în ciuda precedentelor din Republica Cehă și România, care au fost nevoite să renunțe la inițiative similare în urma unei dispute juridice cu Comisia Europeană. Citește mai mult.

Slovacia dă undă verde reformei a legislației penale, veto-ul prezidențial este iminent. După mai bine de două luni de obstrucții și opt runde de proteste săptămânale în orașele slovace, reforma Codului Penal a guvernului Fico, care presupune dizolvarea Parchetului Special, reducerea pedepselor și slăbirea protecției denunțătorilor, a trecut. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Curtea Constituțională bulgară respinge referendumul extremei drepte pentru zona euro. Curtea Constituțională din Bulgaria a respins joi inițiativa extremei drepte de a organiza un referendum pentru a amâna aderarea țării la zona euro cu cel puțin douăzeci de ani. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România permite desfășurarea rapidă a NATO în cazul unor amenințări extrem de grave
România a permis desfășurarea forțelor NATO de desfășurare rapidă de nivel înalt de pregătire pe teritoriul României în acest an, a informat președintele Klaus Iohannis, într-o scrisoare trimisă miercuri seară Parlamentului. Citește mai mult.

BELGRAD 

Parlamentul UE cere o anchetă privind alegerile din Serbia.
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită o anchetă internațională independentă privind neregulile din alegerile din Serbia, reacțiile din Serbia oscilând între critici și sugestii că UE este de fapt dornică să vadă procesele democratice la lucru în Serbia. Citește mai mult.

PRISTINA

Vucic refuză să semneze acordurile UE cu Kosovo în timpul confruntării de la Consiliul de Securitate al ONU.
Premierul kosovar Albin Kurti i-a cerut din nou președintelui sârb Aleksander Vucic să semneze acordul de la Bruxelles, mediat de UE, în timpul unei confruntări la Consiliul de Securitate al ONU, joi, dar Vucic a refuzat și a fost certat de președintele Consiliului pentru că l-a întrerupt și a strigat în adunare. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la trilogul privind revizuirea guvernanței economice; Participă la reuniunea plenară oficială a Comitetului mixt al Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Canada și Uniunea Europeană;

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la conferința "Către zero persoane fără adăpost, mai sunt doar 6 ani până la reușită", organizată de Președinția belgiană;

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, susține un discurs principal pe tema "Un an crucial: Ce este în joc în 2024 pentru Europa, America și lume" în cadrul Conferinței europene a Harvard Kennedy School, la Boston, Statele Unite;

Comisarul pentru sănătate găzduiește organizatorii Inițiativei cetățenești europene Fur Free Europe; organizează o videoconferință cu secretarul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane al SUA, Xavier Becerra;

Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, ține un discurs online pentru Athens Pride.
***
[Ediție coordonată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]