Turbulențele în relațiile diplomatice dintre Cehia și Slovacia continuă, din pricina abordărilor de politică externă. Președinții celor două țări s-au întâlnit în cadrul unei vizite de stat la Praga.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA | BRATISLAVA

Relațiile diplomatice dintre Praga și Bratislava se confruntă cu turbulențe după ce premierul ceh Petr Fiala (ODS, ECR) a declarat că reluarea consultărilor interguvernamentale cu Slovacia „nu este în prezent un subiect”. Sursa tensiunii datează din martie 2024, când guvernul ceh a suspendat consultările interguvernamentale din cauza dezacordurilor cu privire la chestiuni cheie de politică externă, în special războiul rus din Ucraina. Guvernul slovac condus de Robert Fico a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, contrastând puternic cu poziția cehă. Citește mai mult.

PARIS

Alegeri în Franța: Propunerile de extremă-dreaptă sunt împotriva Pactului Verde. Multe dintre propunerile prezentate la alegerile naționale din Franța de către Rassemblement National (RN, ID) și aliații săi contracarează obiectivele europene de reducere a gazelor cu efect de seră stabilite în Green Deal-ul blocului. Citește mai mult.

BERLIN

Cancelarul german Scholz îi îndeamnă pe liderii UE ezitanti să dea rapid undă verde lui Von der Leyen. Liderii UE nu își pot permite să amâne și trebuie să o numească pe președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat în acest summit, a cerut miercuri cancelarul german Olaf Scholz. Citește mai mult.

BRUXELLES

Curtea de la Bruxelles respinge argumentele lobbyistului împotriva realegerii lui von der Leyen. Un tribunal de la Bruxelles a respins miercuri argumentele unui lobbyist belgian care se opun renumirii lui Ursula von der Leyen în funcția de șef al Comisiei Europene, pe fondul acuzațiilor legate de controversata negociere a contractului de vaccinuri COVID cu Pfizer. Citește mai mult.

HAGA

Șeful de cabinet al lui Timmermans, Samsom, va prezida gigantul gazelor naturale Gasunie. Diederik Samsom, fost mâna dreaptă a șefului Green Deal Frans Timmermans, va prelua președinția consiliului de supraveghere al Gasunie, gigantul gazier olandez deținut de guvern, pe 1 iulie. Citește mai mult.

Marea Britanie & IRLANDA

LONDRA

Farsorii ruși difuzează o farsă de convorbire video cu britanicul David Cameron despre Ucraina. Niște farsori ruși, care vizează adesea persoane de care statul rus este interesat, au difuzat miercuri o înregistrare a unei convorbiri video cu ministrul britanic de externe, David Cameron, după ce l-au păcălit că vorbește cu un fost președinte ucrainean. Citește mai mult.

STATELE NORDICE & BALTICE

VILNIUS

UE trebuie să anticipeze cum ar contrataca atacurile hibride ale Rusiei asupra teritoriului său, avertizează Lituania. UE ar trebui să elaboreze posibile răspunsuri împotriva atacurilor hibride și fizice în creștere ale Rusiei pe teritoriul său, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrelius Landsbergis, pentru Euractiv, susținând o abordare mai proactivă a securității interne a blocului. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Formațiunile de centru-dreapta din Spania îl acuză pe Ribera de „fraudă electorală”. Purtătorul de cuvânt al parlamentului Partidului Popular (PP/PPE) de centru-dreapta din Spania, Miguel Tellado, l-a acuzat miercuri pe candidatul principal al Partidului Socialist (PSOE/S&D) de guvernământ și ministrul tranziției ecologice, Teresa Ribera, că a comis o presupusă „fraudă” prin faptul că nu-și ocupa locul de europarlamentar. Citește mai mult. 

ROMA

Sprijinul lui Meloni pentru locurile de muncă de top din UE este din ce în ce mai nesigur. În ajunul unui summit al Consiliului European în care liderii UE ar trebui să încheie acordul cu privire la locurile de muncă de top din UE, premierul italian Giorgia Meloni a criticat aspru acordul provizoriu la care a ajuns majoritatea și a indicat că s-ar putea opune acestuia. Citește mai mult.

LISABONA

Europarlamentarul Inițiativa Liberală Portugheză a fost ales unul dintre vicepreședinții Renew Europe. João Cotrim de Figueiredo, un membru nou ales al Parlamentului European pentru Inițiativa Liberală a Portugaliei (IL), a fost selectat drept unul dintre cei opt vicepreședinți ai Renew Europe, caucusul liberal al adunării, care are acum 75 de membri, inclusiv doi din Portugalia, a fost anunțat miercuri. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Borissov din Bulgaria spune că viața sa e în pericol din cauza sprijinului Ucrainei. Liderul celui mai mare partid din Bulgaria, GERB (PPE), și fostul premier, Boyko Borissov, a spus că există o amenințare gravă la adresa vieții sale, din cauza sprijinului său pentru Ucraina. Citește mai mult.

„Noi continuăm schimbarea” din Bulgaria se alătură liberalului Renew. Doi europarlamentari din partidul bulgar „Continuăm schimbarea (PP)” au fost acceptați ca membri cu drepturi depline ai grupului parlamentar Renew Europe, a anunțat miercuri partidul. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Guvernul României a îndemnat să recupereze „Big Brother of Bills”. Asociațiile profesionale au îndemnat guvernul României să retragă ordonanța de urgență care impune companiilor să implementeze sistemul de factură electronică pentru tranzacțiile cu consumatorii finali din ianuarie 2025. Citește mai mult.

BELGRAD | PRISTINA

Discuțiile cu Serbia și Kosovo se prăbușesc în ciuda eforturilor UE. O încercare a Uniunii Europene de a insufla o nouă viață negocierilor blocate dintre Serbia și Kosovo a căzut până miercuri, președintele Serbiei și premierul kosovar nereușind să se întâlnească conform planului. Citește mai mult.

AGENDĂ:

UE: Consiliul European se întrunește pentru a discuta despre Ucraina, Orientul Mijlociu, pregătirea și capacitatea de apărare, amenințările hibride și multe altele;

Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Suica, susține discursul de deschidere pe tema „Navigarea în viitor: provocări și oportunități ale longevității în Europa”;

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ține un discurs pe tema "Sistemele de pensii și de îngrijire pe termen lung în Europa"; ține un discurs la Zilele de vară CESI "Noile tehnologii, inteligența artificială și egalitatea de gen la locul de muncă"; participă la evenimentul de marcare a celei de-a cincea aniversări a Autorității Europene a Muncii;
Comisarul pentru energie Kadri Simson participă la reuniunea părților interesate din cadrul Cooperării energetice în Marea Nordului, la sesiunea de deschidere la nivel înalt a celui de-al 10-lea Forum privind infrastructura energetică, la Copenhaga, Danemarca;
Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, îl primește pe reprezentantul special al UE pentru Asia Centrală, Terhi Hakala;
Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski participă la Global Agribusiness Festival, în São Paulo, Brazilia; are întâlniri cu ministrul brazilian al agriculturii Carlos Favaro, ministrul agriculturii din Uruguay Fernando Mattos;
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara]