Un fost ministru olandez cere să fie înființat un post separat la Apărare | La Madrid, socialiștii și separatiștii din Spania au semnat un acord de amnistie, facilitând un nou guvern Sánchez. Opoziția spaniolă anunță o mișcare de "rezistență"

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieri aici 

***

În ediția de astăzi The Capitals

HAGA

Comisar UE pentru Apărare: Ministrul demisionar al apărării din Olanda, Kajsa Ollongren (D66/Renew), a solicitat joi viitoarei Comisii Europene să creeze un post separat de comisar pentru apărare, subliniind necesitatea de a stimula achizițiile de arme și cheltuielile militare în cadrul UE. Citește mai mult.

MADRID

Socialiștii și separatiștii din Spania au semnat un acord de amnistie, pavând calea unui nou guvern Sánchez. Negociatorii Partidului Socialist spaniol și ai partidului separatist catalan Junts per Catalunya au semnat joi (9 noiembrie) un acord privind o viitoare lege de amnistie pentru cei implicați în tentativa separatistă din 2017 din Catalonia, facilitându-i lui Pedro Sánchez un nou mandat de premier. Detalii (en) 

Opoziția spaniolă anunță o mișcare de "rezistență" în masă împotriva "loviturii de stat" Sanchez-Puidgemont. Principalele partide de opoziție din Spania au anunțat joi că pregătesc acțiuni masive de "rezistență civilă" împotriva acordului "cheie pentru guvernare" dintre Partidul Socialist spaniol și separatiștii catalani, care include o controversată lege de amnistie pentru cei implicați în tentativa separatistă din Catalonia din 2017. Citește mai mult

INSTITUȚIILE UE

În Republica Moldova, Nicu Popescu, ministrul de externe, se declară "optimist" privind unda verde a UE în decembrie. Republica Moldova va continua să colaboreze cu UE pentru a continua să "curețe sistemul său de influența toxică a oligarhilor criminali", ca parte a unui efort concertat pentru a avansa în candidatura de aderare la UE, a declarat ministrul de externe al țării, Nicu Popescu, pentru Euractiv. Citește mai mult.

BERLIN

Majoritatea germanilor, inclusiv cei de extremă dreapta, susțin UE: sondaj. Apartenența la UE este puternic susținută de un procent covârșitor de 87% dintre germani, majoritatea alegătorilor de extremă dreapta fiind, de asemenea, în favoarea rămânerii în blocul comunitar, potrivit unui nou sondaj publicat joi. Citește mai mult.

PARIS

Macron face apel la încetarea focului și promite creșterea ajutorului pentru Gaza. Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel pentru prima dată la încetarea focului între Israel și Hamas, în cadrul conferinței de ajutorare a Gaza, care a avut loc joi la Paris, adăugând că Franța își va spori sprijinul financiar pentru Gaza. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID


Președinția spaniolă se gândește să excludă finanțele de la normele de due diligence. Președinția spaniolă a Consiliului UE înclină spre excluderea sectorului financiar din normele UE privind responsabilitatea corporativă, care fac în prezent obiectul unor negocieri interinstituționale, potrivit unui document intern consultat de Euractiv. Citește mai mult.

LISABONA

Alegerile parlamentare portugheze stabilite pentru luna martie. Portugalia va organiza alegeri anticipate pe 10 martie, a anunțat joi seară președintele Marcelo Rebelo de Sousa, care a anunțat că partidele au fost de acord cu dizolvarea parlamentului în urma demisiei recente a lui António Costa. Citește mai mult. 

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Varșovia consideră un gest de "răzbunare" decizia Parlamentului European de a ridica imunitatea a patru europarlamentari polonezi. Decizia Parlamentului European de a ridica imunitatea a patru eurodeputați conservatori polonezi pentru a permite urmărirea lor în Polonia pentru incitare la ură împotriva migranților pe internet este "politică" și "are ca scop răzbunarea", a declarat un oficial guvernamental de rang înalt. Citește mai departe.

PRAGA | BRATISLAVA

Cehia și Slovacia vor ca la summitul V4 cu Germania și Austria să se vorbească despre controlul frontierelor. Germania și Austria ar trebui să fie invitate la viitorul summit al Grupului de la Visegrad, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a discuta despre controlul frontierelor interne și despre migrația neregulamentară, au convenit joi, la Praga, ministrul ceh de interne Vít Rakušan (STAN) și omologul său slovac nou numit, Matúš Šutaj Eštok (HLAS). Citește mai mult.

BUDAPESTA

Președintele Ungariei spune că oficialii suedezi trebuie să argumenteze în favoarea aderării la NATO. Suedia trebuie să demonstreze că merită aderarea la NATO, a declarat miercuri președintele Ungariei, Katalin Novák, care i-a îndemnat pe parlamentarii naționali să semneze candidatura țării. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia vrea ca profiturile excedentare ale producătorilor de electricitate să fie redistribuite consumatorilor. Profiturile producătorilor de electricitate ar trebui redistribuite consumatorilor, în timp ce investițiile în tehnologiile cu emisii reduse de carbon trebuie să crească, a declarat noul ministru al Economiei, Denisa Saková, într-o declarație comună cu ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, cu privire la reforma pieței UE a energiei electrice. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA | ROMA


Acordul Roma - Tirana privind migrația: Partidul Democrat de stânga din Italia a cerut ca Partidul Socialist din Albania, condus de premierul Edi Rama, să fie exclus din Partidul Socialist European din cauza acordului controversat pe care acesta l-a încheiat cu premierul italian conservator Giorgia Meloni pentru procesarea în nordul Albaniei a solicitărilor de azil formulate de imigranții din apele italiene . Citește mai mult.

SOFIA

Lukoil Bulgaria susține că poate exporta legal carburanți în UE.
Unele tipuri de combustibili produși din petrol rusesc pot fi exportate în UE în conformitate cu normele actuale, a declarat joi Lukoil Bulgaria, negând acuzațiile de încălcare a sancțiunilor petroliere internaționale împotriva Rusiei. Citește mai mult

LIUBLIANA

Slovenia dublează măsurile privind aromele de fum și saloanele exclusiv pentru fumători.
Guvernul sloven și-a înăsprit legislația anti-fumat prin interzicerea saloanelor de fumat și a majorității aromelor din toate produsele din tutun încălzit și din țigările electronice, pentru a preveni dependența în rândul copiilor și a reduce costurile de sănătate aferente. Citiți mai mult.

TIRANA

Injecția de bani va rezolva problemele de integrare din Balcanii de Vest, spune ambasadorul Albaniei la UE. Provocările socio-economice din țările din Balcanii de Vest au împiedicat integrarea lor în Uniunea Europeană, dar această situație se va schimba odată cu o alocarea de 6 miliarde de euro în pentru regiune, a declarat joi ambasadorul UE la Tirana, Luigi Soreca. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul Afaceri Economice și Financiare se reunește pentru a discuta bugetul Uniunii pentru 2024;
Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, vorbește prin videoconferință la forumul la nivel înalt pentru Viitorul democrației 2023, în Belgia;
Vicepreședintele Dubravka Šuica susține un discurs cu tema "Investiția în capitalul uman - Cum pot femeile să sprijine potențialul economic al Europei" la Congresul femeilor din PPE, în Haarlem, Olanda;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la un panel la nivel înalt pe tema "Adaptarea la schimbările climatice pentru o tranziție echitabilă: De la marginile politicii la centrul acesteia", organizat de Grupul S&D, la Malaga, Spania; participă la evenimentul "Progresiștii fac un efort suplimentar pentru Europa socială", organizat de FEPS și CoR PES;
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vorbește prin videoconferință la cea de-a 12-a ediție a Forumului Aspen - German Marshall Fund Bucharest;
China: Briefing de presă susținut de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton;
***
[Secțiune editată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]