The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Future of Forestry

Viitorul nostru depinde de pădurile noastre

Gestionarea responsabilă a pădurilor din Europa este esențială. Pădurile reprezintă o resursă strategică care poate stimula tranziția UE către bioeconomie, administrate într-un mod echilibrat și respectând cele 17 obiective globale de sustenabilitate, combustibilii fosili vor deveni de domeniul trecutului. Află mai multe despre proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals:

VIENA

Comisia Europeană a amenințat Austria cu acțiuni în justiție în legătură cu controalele extinse la frontierele Schengen și a lansat o procedură oficială de consultare cu toate statele UE implicate. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Scandal în legătură cu licitația UE privind politica de control al tutunului. O licitație de 3 milioane de euro pentru servicii de cercetare legate de punerea în aplicare a politicii UE de control al tutunului, care vizează crearea unei "generații fără tutun", a fost acordată Rețelei europene pentru prevenirea fumatului (ENSP) care a făcut singura ofertă, iar europarlamentarul de centru-dreapta Sara Skyttedal (PPE) acuză un posibil conflict de interese. Citește mai mult (eng.)

Alegerile europene din 2024 vor avea loc între 6 și 9 iunie. Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, potrivit unei scrisori a ministrului suedez al afacerilor europene, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, către președintele Parlamentului, Roberta Metsola. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Ministrul german de finanțe: vremurile politicilor fiscale expansive s-au încheiat. O revizuire fiscală ar fi necesară pentru a combate inflația, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner, în urma rapoartelor recente ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Comisiei Europene, care au indicat că Germania va continua să fie afectată de o inflație ridicată. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Franța va accelera implementarea energiei nucleare. Un proiect de lege pentru accelerarea construcției de noi reactoare nucleare a fost aprobat marți de către deputați, guvernul salutând acest proiect ca fiind un pas înainte în domeniul mediului. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Ministrul belgian al justiției vrea o lege împotriva violenței în timpul protestelor, în ciuda obiecțiilor opoziției. Un proiect de lege care ar urma să incrimineze huliganismul și recidivele violente în timpul protestelor a fost dezbătut marți în Comisia de justiție a Camerei și, deși votul a fost amânat din cauza opoziției, ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, vrea ca această lege să intre în vigoare. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Guvernul olandez și fermierii sunt divizați în legătură cu propunerea de limitare a numărului de vaci la hectar. O potențială limitare a numărului de vaci pe hectar de pășune, inclusă în Acordul agricol al guvernului, a divizat Ministerul Agriculturii, Naturii și Calității Alimentare și reprezentanții fermierilor, aceștia din urmă opunându-se vehement măsurii. Citește mai mult (eng.)

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Parlamentarii de la Westminster fac presiuni pentru o cooperare în domeniul apărării între UE și Regatul Unit. Parlamentarii britanici au făcut apel marți pentru o relație mai strânsă în domeniul apărării între UE și Regatul Unit, din cauza amenințării la adresa securității pe care o reprezintă Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Citește mai mult (eng.)

DUBLIN 

La Dublin a fost aprobat mandatul de acțiune pentru climă 2023. Irlanda a aprobat marți Mandatul de acțiune pentru climă 2023, care speră să ofere o abordare coerentă care să îndeplinească obiectivele climatice în sectorul public, inclusiv o reducere cu 51% a emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire cu 50% a eficienței energetice până în 2030. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Extrema dreaptă suedeză, indignată de planurile guvernului de extindere a energiei eoliene. Guvernul suedez a dat undă verde pentru două parcuri eoliene offshore în largul coastei vestice a Suediei, spre disperarea euroscepticilor Democrați Suedezi, al căror purtător de cuvânt a calificat guvernul drept "naiv" în legătură cu această decizie. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spaniolii se confruntă cu o confuzie ideologică în fața alegerilor europene, potrivit unui expert în sondaje. În timp ce Spania se îndreaptă spre alegerile municipale și regionale din 28 mai și spre alegerile generale din decembrie, cetățenii spanioli se confruntă cu alegerile europene din 2024 cu un amestec de scepticism și confuzie ideologică, a declarat pentru EFE, partenerul EURACTIV, Belén Barreiro, CEO al companiei de sondaje 40dB. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia va pune în aplicare noua certificare UE pentru gestionarea plantațiilor de măslini. Portugalia s-a alăturat unei rețele europene care va pune în aplicare un nou certificat care garantează că gestionarea plantațiilor de măslini include conservarea biodiversității, datorită unui proiect al Universității din Evora (UE). Citește mai mult (eng.)

ATENA

Banca centrală a Greciei le reamintește politicienilor prioritatea de a acorda atenție investițiilor. Sarcina principală a viitorului guvern ar trebui să fie realizarea reformelor necesare, precum și revenirea la disciplina fiscală pentru a scăpa de statutul speculativ fără grad de investiție, a declarat guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, înaintea alegerilor naționale din 21 mai. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Potrivit unui studiu publicat de Centrul pentru Drepturile Reproductive, refugiații ucraineni sunt nevoiți să caute soluții ilegale sau să se întoarcă temporar acasă pentru a putea beneficia de servicii medicale de sănătate sexuală și reproductivă după ce au constatat că opțiunile lor sunt limitate în țări precum Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Litiul cehesc ar putea contribui la securitatea energetică europeană. Ne aflăm în pragul unei revoluții a litiului, a declarat premierul Petr Fiala, care prevede posibilitatea ca Cehia să se lanseze în exploatarea litiului pe teritoriul său, putând deveni un contribuabil important la securitatea energetică generală a Europei. Citește mai mult (eng.)

BUDAPESTA

Ungaria blochează o tranșă din sprijinul militar extrabugetar al UE pentru Ucraina. Ungaria nu a aprobat deblocarea următoarei tranșe de sprijin militar pentru Ucraina, oferită în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF) a UE, a declarat marți biroul unui purtător de cuvânt al guvernului. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Anul acesta este esențial pentru extinderea UE, spune comisarul Varhelyi. Acest an este cheie pentru extinderea UE, datorită schimbărilor în modul în care se realizează și în condițiile în care noii membri din Balcani aduc oportunități pentru comunitatea europeană, a declarat marți, la Sofia, comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, la conferința "EU Meets the Balkans". Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Greva generală a profesorilor din România ar putea afecta examenele finale. Profesorii români vor organiza miercuri o grevă de două ore, care ar putea fi urmată de o grevă generală săptămâna viitoare, dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute, ceea ce înseamnă că examenele finale ar putea fi afectate. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Economia albaneză pare să crească, dar cursul euro-lek crează probleme. Albania se poate aștepta ca economia sa să crească cu 2,9% în acest an, potrivit previziunilor de primăvară ale Comisiei Europene, în creștere față de previziunile din toamnă, dar, în ciuda acestui lucru, sectorul exporturilor va continua să se confrunte cu provocări din cauza problemelor sociale și a cursului de schimb euro-lek. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]