CDU/CSU din Bundestagul german face presiuni pentru interzicerea produselor agricole și alimentare din Rusia și Belarus, ca o modalitate de a slăbi efortul de război al Rusiei.

Today’s edition is powered by EIT RawMaterials

Europe’s Leading Raw Materials

Event: Raw Materials Summit Join Europe’s leading Raw Materials Event in Brussels from May 14-16, opened by Maroš Šefčovič, European Commission Executive Vice-President for the European Green Deal, for Interinstitutional Relations and Foresight.

Visit eitrmsummit.com to secure your spot now!

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Grupul conservator CDU/CSU din Bundestagul german face presiuni pentru interzicerea completă a tuturor importurilor de produse agricole și alimentare din Rusia și Belarus
, ca o modalitate de a slăbi efortul de război al Rusiei. Citește mai mult.

Germania arestează trei persoane suspectate că au furnizat tehnologie Chinei. Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a preda tehnologie care ar putea fi folosită în scopuri militare, contribuind potențial la întărirea marinei chineze, au declarat luni oficiali germani. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Partidul Popular European de centru-dreapta nu reușește să blocheze crearea unui organism de etică
pentru toate instituțiile UE. Citește mai mult.

Alegerile europene: Ce oferă partidele agricultorii europeni?
După un val de proteste și demonstrații fără precedent în întreaga UE și în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, politicienii europeni de toate culorile profită de nemulțumirea sectorului agricol pentru a obține avantaje electorale. Citește mai mult.

Europenii sunt prinși în jocurile Patriot, în timp ce Ucraina pledează pentru mai multă apărare aeriană. Statele membre ale UE sunt din ce în ce mai presate să furnizeze Ucrainei sistemele avansate de apărare aeriană de care are nevoie urgentă, dar eforturile sunt blocate de reticența de a muta echipamente vitale pentru planurile de apărare regională. Citește mai mult.

O nouă datorie a UE? Un grup de reflecție conservator avertizează asupra "defectelor de proiectare" ale NextGen. În dezbaterea privind un program care ar putea succeda Facilității de redresare și reziliență (RRF) a UE, un grup de reflecție apropiat de PPE de centru-dreapta a criticat "defectele semnificative" ale schemei actuale, inclusiv lipsa unui plan de rambursare a datoriei comune a UE. Citește mai mult.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt în creștere în Europa.
Epidemiile de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola și tusea convulsivă (pertussis), sunt în creștere. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Socialiștii portughezi demit toți europarlamentarii actuali de pe lista electorală din iunie.
Partidul socialist portughez (PS/S&D) a votat luni să elimine toți actualii membri ai Parlamentului European de pe lista lor pentru alegerile europene din iunie, oferind în schimb o listă reînnoită cu personalități politice naționale. Citește mai mult.

ROMA

Schlein, din partea Partidului Democrat italian, sub tirul focului în legătură cu strategia electorală pentru alegerile europene.
Partidul Democrat (PD), formațiunea de opoziție de centru-stânga din Italia, a fost criticat după ce liderul său, Elly Schlein, și-a anunțat candidatura la alegerile europene din iunie, deși anterior declarase că nu intenționează să ocupe un loc în Parlamentul European. Citește mai mult.

MADRID

PSOE din Spania formează un grup de lucru înaintea alegerilor europene; păstrează numele "secret".
Partidul Socialist spaniol (PSOE/S&D), aflat la guvernare, a convenit luni să înființeze un comitet electoral federal pentru a-și coordona strategia în vederea alegerilor europene din 9 iunie, deși formațiunea nu a dezvăluit numele principalului său candidat - un post de conducere pentru care favorită este ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Fostul șef al biroului prezidențial ceh, acuzat de fraudă cu subvenții europene.
Procurorul ceh l-a acuzat pe fostul șef al biroului prezidențial ceh, Vratislav Mynář, de fraudă cu subvenții și de prejudicierea intereselor financiare ale Uniunii Europene. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Polonia este "pregătită" să găzduiască arme nucleare, afirmă președintele polonez.
Polonia este pregătită să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, a anunțat luni președintele Andrzej Duda, confirmând că a purtat discuții pe această temă cu administrația americană în timpul unei vizite recente. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

PRISTINA

UE și SUA au divergențe privind rezultatul referendumului electoral din nordul Kosovo.
Comisia Europeană și Statele Unite au oferit puncte de vedere divergente cu privire la rezultatul referendumului de duminică pentru înlocuirea primarilor de etnie albaneză din patru municipalități cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, SUA acceptând că primarii vor rămâne în funcție, iar UE refuzând să comenteze, dar afirmând că votul nu este suficient pentru a reduce tensiunile. Citește mai mult.

SOFIA

Răsturnare de situație pentru stânga bulgară pro-rusă în contextul viitoarelor alegeri.
Fosta sindicalistă Vania Grigorova, care a pierdut la limită ca și candidată a unei coaliții de partide pro-ruse de stânga și de extremă-dreapta la alegerile pentru primăria din Sofia din toamna anului trecut, și-a anunțat candidatura la viitoarele alegeri europene și naționale anticipate, deși ruptura sa cu coaliția îi lasă pe alegători divizați. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România aprobă participarea la inițiativa de deminare a Mării Negre.
Parlamentarii români au aprobat luni propunerea președintelui Klaus Iohannis ca țara noastră să participe la inițiativa turcă de deminare a Mării Negre. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

UE:
Reuniunea informală a miniștrilor sănătății ar trebui să se concentreze pe forța de muncă din domeniul sănătății, pe legislația farmaceutică și pe Planul de învingere a cancerului;

  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; primește copreședinții grupului Verzilor/ALE din Parlament, Terry Reintke și Philippe Lamberts, copreședintele grupului Stânga, Martin Schirdewan;
  • participă la dezbaterea în plenul Parlamentului privind concluziile recentelor reuniuni ale Consiliului, în special privind noul acord european privind competitivitatea și agenda strategică a UE 2024-2029;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, rostește un discurs de încheiere la evenimentul "Proiectul UE pentru energia de fuziune";
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a rostit un discurs de deschidere la reuniunea de experți "Proiectul UE pentru energia de fuziune";
  • Sesiunea plenară a Parlamentului European votează normele Uniunii privind protecția investitorilor de retail, clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, serviciile de plată și serviciile de monedă electronică și multe altele.
***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]