THE CAPITALSControalele la frontieră ale Germaniei l-ar putea încuraja pe Barnier, Franța, să urmeze linia dură
Germania a introdus controale la toate punctele de trecere a frontierei naționale, pentru a reduce migrația ilegală. Franța, previzibil să acționeze similar. | Coaliția suedeză este divizată cu privire la indemnizația de remigrație.
În știrile de astăzi din The Capitals:
PARIS
Decizia de luni a Germaniei de a introduce controale la toate punctele de trecere a frontierei naționale pentru a reduce migrația ilegală ar putea presa Franța să răspundă. Partidul președintelui Emmanuel Macron pare să de asemena să adopte o poziție mai dură în ceea ce privește migrația. Citește mai mult (EN).
BERLIN
Germania prezintă planuri de reținere a solicitanților de azil „aproape de frontieră”. Germania va reține solicitanții de azil în apropierea frontierei sale și va accelera deportările în cazul în care aceștia urmează să fie returnați în alte țări ale UE, a anunțat marți guvernul german, în încercarea sa de a reprima migrația ilegală. Citește mai mult (EN).
STATELE NORDICE ȘI BALTICE
STOCKHOLM
Coaliția suedeză este divizată cu privire la indemnizația de remigrație (întoarcerea forțată a imigranților de altă origine decât cea europeană). Coaliția de guvernare din Suedia, aflată la jumătatea mandatului său de patru ani, se confruntă cu o divizare tot mai profundă cu privire la problema spinoasă a creșterii indemnizației de remigrație voluntară, puternic criticată de Partidul Liberal. Citește mai mult (EN).
Premierul suedez remaniază cabinetul. Premierul Ulf Kristersson (Moderați, PPE) și-a remaniat cabinetul la deschiderea sesiunii parlamentare. Printre cele mai notabile schimbări se numără înlocuirea colegului de partid Tobias Billström de către ministrul migrației, Maria Malmer Stenergard, după demisia bruscă a acestuia de săptămâna trecută, precum și numirea deputatei moderate Jessica Rosencrantz în funcția de ministru al UE, după ce Jessika Roswall a fost nominalizată următorul comisar european ales de Suedia.
SUDUL EUROPEI
ROMA
Vicepreședintele executiv italian ales de Von der Leyen se confruntă cu o nouă opoziție. Opoziția în creștere față de planul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a acorda Italiei o vicepreședinție executivă: verzii și social-democrații se alătură Renew în a nu fi de acord cu această posibilă numire. Citește mai mult.
MADRID
Judecătorul spaniol respinge apelul lui Puigdemont și confirmă că legea amnistiei nu se aplică. Judecătorul Curții Supreme a Spaniei, Pablo Llarena, a confirmat marți că nu va aplica controversata lege a amnistiei liderului separatist catalan Carles Puigdemont, citând o excepție pentru deturnarea de fonduri publice. Citește mai mult.
LISABONA
Grupul de afaceri portughez laudă raportul Draghi. Confederația portugheză a mediului de afaceri (CIP) a lăudat marți strategia prezentată în mult-așteptatul raport al lui Mario Draghi privind competitivitatea europeană și a solicitat mai mult sprijin public pentru sectorul privat pentru a stimula investițiile. Citește mai mult.
EUROPA DE EST
VARȘOVIA
Premierul polonez critică controalele germane la frontiere. Premierul polonez Donald Tusk a criticat dur marți decizia Germaniei de a înăspri controalele la toate frontierele sale, inclusiv la cea comună cu Polonia. Citește mai mult.
PiS din Polonia admite că scandalul călătoriilor fictive ale unui fost deputat ar putea aduce probleme. Politicienii din partidul de opoziție PiS recunosc că formațiunea va suporta consecințe dacă se va descoperi că fostul său deputat european, Ryszard Czarnecki, a falsificat documente pentru a evita acuzațiile de deturnare de fonduri UE. Citește mai mult.
BRATISLAVA
Slovacul Fico respinge acuzațiile privind achiziția Pegasus, lucru primit cu rezervă de experți. Premierul slovac Robert Fico a negat acuzațiile potrivit cărora guvernul său ar fi achiziționat celebrul program de spionaj Pegasus, însă un expert intervievat de Euractiv Slovacia are îndoieli serioase cu privire la afirmațiile lui Fico. Citește mai mult.
CHIȘINĂU
Rețele de finanțare ilegală cu legături rusești, descoperite în Moldova. Membrii filialelor locale ale partidelor politice din Moldova, legate de oligarhul fugar Ilan Șor, sunt acuzați că au primit fonduri din surse nedeclarate pentru a participa la protestele legate de alegerile prezidențiale din țară, care vor avea loc în octombrie. Citește mai mult.
ȘTIRI DIN BALCANI
SOFIA
Parlamentarii bulgari pro-ruși din Revival depun un proiect de lege „în stil rusesc” privind agenții străini . Partidul radical pro-rus Revival din Bulgaria a prezentat parlamentului propunerea sa de lege privind agenții străini, care, potrivit Euractiv Bulgaria, copiază controversata lege rusă. Citește mai mult.
AGENDA:
- UE: Președintele Comisiei Ursula von der Leyen prezidează cea de-a 2500-a reuniune a Colegiului Comisarilor;
- Vicepreședintele Comisiei Dubravka Suica participă la reuniunea COREPER I privind demografia; Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski se întâlnește cu ministrul brazilian al agriculturii și creșterii animalelor Carlos Fávaro, la Cuiabá, Brazilia;
- Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, se întâlnește cu președintele Lobby-ului European al Femeilor, Iliana Balabanova;
- Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, organizează o videoconferință cu secretarul de stat britanic pentru știință și tehnologie, Peter Kyle;
*** [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Martina Monti, Owen Morgan, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai]
Comentarii