Discuții din culise privind posturile de conducere ale UE continuă. | Habeck merge în China: cum speră Germania să fluidizeze relațiile cu Beijingul.

Ediția de astăzi este sponsorizată de METRO AG

O piață unică puternică, cheia competitivității și a creșterii economice a UE

Într-un interviu recent acordat Euractiv, europarlamentarul Andreas Schwab și Jens Bresler, METRO AG, vorbesc despre starea actuală a pieței unice a UE, provocările și oportunitățile în lumina transformării ecologice a UE. Ei explică de ce armonizarea și o piață unică puternică sunt cruciale pentru desfășurarea afacerilor cu ridicata în UE.

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

INSTITUȚIILE UE

Discuțiile din culise privind posturile de conducere ale UE continuă după ce un summit informal desfășurat la începutul acestei săptămâni nu a dus la încheierea unui acord preliminar, iar formațiunile de centru-dreapta au întrebări în privința socialiștilor. Citește mai mult.

BERLIN

Habeck merge în China: cum speră Germania să fluidizeze relațiile cu Beijingul. Germanii speră că deplasarea ministrului economiei, Robert Habeck, în China va contribui la soluționarea tensiunilor legate de tarifele anunțate recent de UE pentru vehiculele electrice (VE). Citește mai mult.

PARIS

Liderul extremei drepte din Franța, Jordan Bardella, vrea să devină premier, însă cu condiții. Jordan Bardella, tânărul lider în plină ascensiune al partidului de extremă-dreapta francez Rassemblement national (RN), a declarat că va deveni prim-ministru doar dacă partidul său va obține majoritatea absolută în Adunarea Națională, întrucât o coaliție cu alte forțe politice ar fi aproape imposibilă. Citește mai mult.

Alegeri legislative în Franța: O treime dintre deputații de extremă dreapta din RN candidează. Politicienii francezi de extremă dreapta aleși la Bruxelles se grăbesc să se întoarcă la Paris, în campanie pentru a ocupa locuri în următoarea adunare parlamentară, jumătate dintre cei 80 de pe lista pentru alegerile europene candidând la nivel național. Citește mai mult. 

BRUXELLES

Centrul-dreapta din UE primește noi membri, cu ochii pe conservatorii belgieni de la N-VA. Grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) urmează să primească oficial 11 noi membri în cadrul unei reuniuni care va avea loc marți. Conducerea partidului are în vedere și o alianță mai strânsă cu N-VA din Belgia, în prezent aliată cu dreapta dură. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Franța îi inspiră pe progresiștii greci să își unească forțele. Colaborarea dintre stânga și socialiștii din Franța înainte de alegerile parlamentare anticipate de la sfârșitul acestei luni a stârnit o mare dezbatere la Atena și tot mai multe voci cer progresiștilor greci să își unească forțele. Citește mai mult.

LISABONA

Premierul portughez explică de ce trebuie susținut Costa pentru președinția Consiliului. Premierul portughez Luís Montenegro a respins criticile privind susținerea de către guvernul său de coaliție a candidaturii lui António Costa la președinția Consiliului European. El a spus a existat întotdeauna o "mare convergență" între Partidul Social Democrat (PSD) al său și Partidul Socialist (PS) al lui Costa în ceea ce privește problemele UE. Citește mai mult. 

MADRID

Procurorii spanioli deschid calea pentru întoarcerea lui Puigdemont. Parchetul spaniol s-a pronunțat miercuri, la limită, în favoarea includerii infracțiunilor de deturnare de fonduri în legea de amnistie recent adoptată și foarte controversată - un pas decisiv pentru a-i permite fostului președinte separatist catalan Carles Puigdemont să se întoarcă în Spania fără a fi urmărit penal. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BUDAPESTA

Ungaria promite să "facă Europa măreață din nou". Ungaria a promis marți (18 iunie) că va "face Europa măreață din nou" în timpul președinției sale la UE, care va începe luna viitoare, o preluare a celebrului slogan de campanie al fostului președinte american Donald Trump. Citește mai mult. 

VARȘOVIA

Weber cedează la presiunea poloneză și acceptă propunerea de candidat pentru funcția de vicepreședinte al PPE. Sub presiunea partidului Platforma Civică a premierului polonez Donald Tusk, președintele PPE, Manfred Weber, a aprobat nominalizarea eurodeputatului polonez Andrzej Halicki în funcția de vicepreședinte al PPE, în ciuda faptului că anterior s-a opus pe motiv de paritate de gen. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO în schimbul sprijinului pentru apărarea aeriană. Slovacia va susține candidatura premierului olandez demisionar Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, în schimbul asistenței din partea Olandei pentru a-și securiza apărarea aeriană, a anunțat marți președintele Peter Pellegrini, după încheierea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar refuză să se întâlnească cu premierul muntenegrean după o scurtă așteptare. Președintele bulgar Rumen Radev, care a fost invitat marți să se întâlnească cu premierul muntenegrean Milojko Spajić, a așteptat patru minute ca gazda sa să apară și a plecat înainte ca întâlnirea să aibă loc. Citește mai mult.

AGENDA: UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; Comisarul pentru energie, Kadri Simson, îl primește pe directorul Administrației Naționale pentru Energie din China, Zhang Jianhua;

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor pentru dezbaterea și adoptarea unui aviz privind viitorul PAC; Elisa Ferreira susține un discurs principal în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor privind văile regionale de inovare (RIV).

*** [Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara] Traducere: DeepL.com, Editare și adaptare: Euractiv.ro