Weber, șeful PPE, reales candidat principal al CSU | Grecia blochează o scrisoare a celor 27 de state membre către Comisia Europeană privind deschiderea primelor cinci capitole ale procesului de aderare, a confirmat o sursă pentru Euractiv.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieri aici 

***

În ediția de astăzi The Capitals

HAGA

SUBIECTELE ZILEI

ALEGERI UE

Weber, șeful PPE, reales candidat principal al CSU pentru alegerile europene. Președintele PPE, Manfred Weber, a fost desemnat luni de către conservatorii din Uniunea Creștin-Socială (CSU), candidatul principal pentru alegerile europene din 2024. CSU este partidul frate din Bavaria al CDU. Detalii (en)

BERLIN
Suspectul PPE a fost exonerat de acuzațiile de mită legate de alegerile europene. Nu a existat nicio dovadă care să facă legătura între fostul director de campanie digitală al Partidului Popular European (PPE) și mita care ar fi fost primită în timpul campaniei pentru alegerile europene din 2019, au anunțat luni procurorii germani, încheind un caz care a durat un an și care a implicat un raid la sediul central al PPE din Bruxelles.

Ancheta s-a axat pe o plată către Mario Voigt (CDU) de la o firmă de consultanță care a consiliat PPE de centru-dreapta și pe candidatul său Spitzenkandidat Manfred Weber (CSU) în timpul campaniei pentru alegerile europene din 2019. Voigt, în prezent lider al partidului conservator CDU în landul german Turingia, a fost responsabil de campania digitală a PPE și a fost suspectat că a adus firma din Turingia în schimbul unei mite. Voigt a negat în mod constant orice abatere.
Detalii (en)

ATENA | TIRANA

Grecia blochează o scrisoare a celor 27 de state membre către Comisia Europeană privind deschiderea primelor cinci capitole ale procesului de aderare, a confirmat o sursă pentru Euractiv, adăugând că Atena face presiuni asupra Tiranei pentru a da dovadă de "creativitate" în vederea soluționării crizei bilaterale. Detalii (en)

HAGA

Olandezii vor trata copiii palestinieni răniți. Olanda s-a declarat luni dispusă să găzduiască și să trateze copiii palestinieni răniți din Fâșia Gaza, atât ministrul demisionar al Sănătății, Ernst Kuipers, cât și ministrul demisionar de Externe, Hanke Bruins Slot, au pledat pentru această idee. Detalii (en) 

PARIS

"Decalajul structural se adâncește" între UE-SUA, avertizează mediul de afaceri francez.  O "proliferare a normelor UE" ar putea împiedica competitivitatea întreprinderilor din UE în fața Chinei și a SUA, a declarat Patrick Martin, șeful asociației franceze de afaceri Medef, în timp ce a prezentat luni "strategia UE" a asociației în fața unui mic grup de jurnaliști. Detalii (en)

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

Începe construcția unei rețele electrice între Franța și Irlanda, "Celtic Interconnector". Luni a început construcția unui cablu submarin de înaltă tensiune capabil să transporte suficientă energie pentru 450.000 de locuințe, cu scopul de a spori securitatea energetică și de a contribui la reducerea facturilor, între Franța și Irlanda. Detalii (en)

STATELE VIȘEGDRAD

VARȘOVIA

Prezentatorul emisiunii poloneze Got Talent a fost votat președintele Parlamentului. Opoziția din parlamentul polonez - Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga - celebrează instalarea unui reprezentant al lor în funcția de președinte al camerei inferioare a parlamentului. Este vorba de fostul prezentator al emisiunii Poland's Got Talent. Detalii (en) 

PRAGA

Universitarii cehi se unesc împotriva creșterii antisemitismului. Reprezentanții a peste treizeci de universități cehe și-au unit forțele și au semnat o scrisoare, prin care solicită autorităților și liderilor academici să combată creșterea antisemitismului în sfera academică, subliniind necesitatea unor măsuri legale decisive împotriva oricăror manifestări de ură. Detalii (en)   

SUDUL EUROPEI 

LISABONA

Ministrul portughez al infrastructurii demisionează, pe fondul unei anchete. Ministrul Infrastructurii, João Galamba, și-a prezentat luni demisia, considerând că este singura modalitate de a oferi intimitate familiei sale, după ce săptămâna trecută a devenit suspect oficial în cadrul anchetei procurorului general privind litigiul. Detalii (en)

MADRID

Sánchez va depune jurământul săptămâna aceasta, extrema dreaptă îl dă în judecată. Un nou mandat de patru ani al premierul spaniol în exercițiu Pedro Sánchez  va fi confirmat de Parlament în timpul unei sesiuni miercuri și joi. Formațiunea politică Vox intenționează să blocheze procesul, îndemnând la grevă generală. Detalii (en)

ROMA

Salvini intră în conflict cu sindicatele din cauza grevei din transporturi. Sindicatele CGIL și UIL au organizat vineri o grevă generală în transporturi pentru a protesta împotriva legii bugetare a guvernului și a lipsei de majorare a salariilor, ceea ce a stârnit critici din partea ministrului Transporturilor, Salvini, care spune că cetățenii vor avea de suferit de pe urma perturbărilor. Detalii (en)

BALCANI-CARPAȚI
TIRANA -ROMA

Consiliul Europei critică abordarea migrației de către țările europene, după acordul Italia-Albania privind migranții. Recentul acord dintre Italia și Albania privind migrația nu ridică doar probleme legate de drepturile omului și de aspecte juridice, ci este, de asemenea, un indiciu al dorinței țărilor europene de a găsi soluții rapide la problemele legate de migrație, în loc să se concentreze asupra sistemelor lor interne, potrivit Consiliului Uniunii Europene. Detalii (en)

BUCUREȘTI

România a trimis Comisiei Europene primul proiect de plan național integrat pentru energie și climă România a trimis săptămâna trecută Comisiei Europene primul proiect al Planului național integrat pentru energie și climă, asigurându-se că a rezolvat o serie de probleme anterioare care au contribuit la întârzierea aprobării acestuia, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Detalii (en)

BELGRAD-PRSTINA
Obstacolele în dialogul dintre Belgrad și Pristina vor avea impact asupra întregii regiuni: Borrell. Există un obstacol în continuarea negocierilor dintre Belgrad și Pristina, a declarat luni, la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, adăugând că liderii UE au ajuns la concluzia că blocajul afectează întreaga regiune. Detalii (en) 

SOFIA
Bulgaria nu are date privind bombele rusești lansate pe rutele comerciale din Marea Neagră. Bulgaria nu a primit informații din partea Ucrainei cu privire la avioane de război rusești care aruncă bombe pe rutele comerciale din Marea Neagră, a declarat pentru Euractiv Ministerul bulgar al Apărării. Detalii (en)