The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Partidele din coaliția de guvernare din Bulgaria au propus încetarea concesiunii care controlează portul petrolier Burgas din Marea Neagră, prin care Lukoil aduce petrol rusesc prin intermediul unor tancuri pentru a fi procesat, în speranța că acest lucru va ajuta Bulgaria să obțină aderarea la Schengen încă din toamnă. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Raport: Europa trebuie să elimine termenul de prescripție pentru infracțiunile de violență sexuală asupra copiilor. Multe națiuni europene au eșuat în a face dreptate supraviețuitorilor unor astfel de agresiuni sexuale prin faptul că nu au abolit termenul de prescripție pentru urmărirea penală a infracțiunilor de violență sexuală asupra minorilor, potrivit unui raport publicat joi de The Brave Movement și Child Global. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania vrea să dezvolte relația cu India în dorința de a-și diversifica relațiile comerciale și a diminua dependența față de China. Germania urmărește să își intensifice relația cu India în dorința de a-și diversifica relațiile comerciale și de a-și extinde parteneriatele geopolitice pentru a diminua dependența față de China, a subliniat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, înainte de vizita sa la Delhi. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Un proiect de lege cu susținere transpartinică vizează garantarea independenței presei franceze. Parlamentari francezi din mai multe partide au depus miercuri un proiect de lege menit să garanteze independența redacțiilor de presă, în condițiile în care redacția Le Journal du Dimanche se află într-o grevă de 28 de zile pentru a protesta față de numirea jurnalistului de extremă dreapta Geoffroy Lejeune în funcția de redactor-șef. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Poliția belgiană percheziționează locații care ar avea legătură cu un europarlamentar belgian în cadrul anchetei Qatargate. Poliția a percheziționat miercuri șase locații care au legătură cu europarlamentarul socialist Marie Arena și cu familia sa, în cadrul anchetei privind presupusul scandal de corupție și trafic de influență din Parlamentul European. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Revizuirea codului penal suedez ar putea duce la triplarea spațiului de detenție. Revizuirea în curs a codului penal suedez, care are ca scop combaterea creșterii ratei criminalității, ar putea duce la extinderea spațiului din închisori, triplând numărul de celule, a anunțat miercuri ministrul suedez al justiției, Gunnar Strömmer. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia este departe de a atinge obiectivele de cheltuieli ale NATO. Italia nu va putea atinge ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB-ul țării, așa cum cere alianța NATO, dacă nu va fi exonerată de constrângerile bugetare, a declarat miercuri în parlament ministrul Apărării Guido Crosetto (Fratelli d'Italia/ECR). Citește mai mult (eng.)

NICOSIA

Ciprul este gata să schimbe procesul de aderare a Turciei la UE în favoarea negocierilor de soluționare. Nicosia face presiuni pentru a numi un trimis special pentru Cipru în speranța de a relua discuțiile cu Turcia și de a se îndrepta spre o soluționare a problemei pe insula divizată, folosind procesul de aderare la UE ca un stimulent, a aflat EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD 

VARȘOVIA

Comisia dă în judecată Polonia pentru că a contestat primatul dreptului UE. Comisia Europeană a depus o plângere împotriva Poloniei cu privire la legitimitatea tribunalului său constituțional, care subminează primatul legislației UE, a anunțat miercuri Comisia. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia este mulțumită de menținerea Fondului de tranziție justă pentru regiunile carbonifere. Comisia Europeană dorește să mențină Fondul de tranziție justă pentru regiunile carbonifere europene în următoarea perioadă de programare, dincolo de 2027, dacă programul va avea succes în cea actuală - lucru de care regiunile carbonifere din Cehia sunt în mod clar mulțumite. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Ministrul de interne al Slovaciei, demis din cauza unei dispute cu conducerea poliției. Președinta slovacă Zuzana Čaputová i-a retras mandatul fostului ministru de interne Ivan Šimko în urma disputei de două săptămâni cu conducerea poliției. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Ministerul albanez al Agriculturii cere ca ancheta în cadrul programului agricol de asistență de preaderare pentru dezvoltare rurală să nu fie politizată. Comisia Europeană a 'întrerupt' plățile către autoritățile albaneze în cadrul programului agricol IPARD II până la finalizarea unei anchete a Oficiului antifraudă, OLAF, în timp ce ministerul Agriculturii a declarat că aceasta face parte dintr-un proces administrativ și a cerut ca programul să nu fie politizat. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | BUDAPESTA

România lui Ciolacu și Ungaria lui Orban: începutul unei frumoase prietenii. Premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-au întâlnit miercuri în România, deși nu a fost pe agenda premierului român și nu a existat niciun anunț oficial. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Ieșirea Rusiei din acordul global privind cerealele va afecta și Serbia. Retragerea Rusiei din acordul privind cerealele va afecta întreaga lume, inclusiv Serbia, potrivit analistului agro-economic al EURACTIV, Žarko Galetin. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Albanezii consideră corupția din țara lor o mare problemă și cred în aderarea la UE înainte de 2030. Albanezii consideră că țara lor este mai coruptă decât orice altă națiune din Balcanii de Vest, potrivit rezultatului sondajului Barometrului Balcanic 2023 al Consiliului de Cooperare Regională, dar își pun speranțele și în aderarea la UE înainte de 2030 ca modalitate de îmbunătățire a situației. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]