Reforma asupra mass-mediei din Polonia continuă să fie în centrul disputei între guvernanți și opoziție; justiția se pronunță, însă guvernul spune că e fără efect. | Nou val de proteste așteptat în Germania, întrucât cabinetul nu cedează.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de European Left 

Analize și perspective de stânga

Explorați cea de-a 9-a ediție a anuarului transform!, care analizează structura socială a statului național modern și strategiile de stânga pentru transformare. Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Măsurile de reformă ale noului guvern Tusk la adresa mass-mediei publice, în Polonia, care au provocat o reacție violentă din partea opoziției, sunt ilegale, a decis joi controversata Curte Constituțională a țării. Ministrul Culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, spune despre această decizie că nu are "nicio semnificație juridică" și că ar trebui ignorată. Citește mai mult.

EUROPA OCCIDENTALĂ

BERLIN

Un nou val de proteste ale fermierilor e de așteptat în Germania, guvernul german refuză să cedeze. Coaliția de guvernare din Germania a refuzat să dea înapoi în confruntarea politică cu fermierii protestatari, hotărând joi târziu să își mențină planurile de reducere a subvențiilor agricole, deschizând astfel porțile unei val fără precedent de noi proteste. Citește mai mult.

Alegeri în UE: Liberalii germani vor concura cu conservatorii antibirocrație. Partidul liberal german, FDP, militează pentru reducerea birocrației la nivelul UE în campania sa pentru alegerile europene, rivalizând cu conservatorii de la CDU/CSU (PPE), care vor să treacă Europa "de la Green Deal la un Economic Deal". Citește mai mult.

BRUXELLES

Belgia se va alătura programului european de avioane de luptă în calitate de observator în "câteva săptămâni". Belgia se va alătura Future Combat Air System (FCAS) "în câteva săptămâni, în calitate de națiune observatoare", a spus ministrului apărării pentru Euractiv. FCAS urmărește construirea viitoarei generații de avioane de luptă europene. Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

DUBLIN

Scoaterea unor țări din UE ar putea fi o opțiune pentru rezolvarea blocadei, spune Irlanda. Divergențele afectează procesul codeciziei în UE, spune ministrul irlandez de externe Micheál Martin (Fianna Fáil, Renew), care a sugerat că amenințarea de a exclude țări din UE, precum și "abținerea constructivă" ar putea fi "modalități creative" pentru ca blocul să evite blocajul. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

VILNIUS

Trebuie să facem "orice este nevoie" pentru a descuraja Rusia, spune ministrul de externe lituanian. Occidentul trebuie să își schimbe mesajul privind susținerea Ucrainei de la "atâta timp cât este nevoie" la "orice este nevoie" dacă vrea să descurajeze Rusia să atace statele baltice, a declarat joi ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis la Forumul Economic Mondial de la Davos. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Premierul grec spune că UE va lucra cu "orice" președinte american va alege poporul american. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat joi că Europa va trebui să colaboreze cu orice președinte pe care îl vor alege alegătorii americani la viitoarele alegeri, avertizând simultan împotriva faptului de a le spune oamenilor ce ar trebui să facă. Citește mai mult.

MADRID

Parlamentul spaniol aprobă reforma pentru eliminarea limbii care discriminează persoanele cu dizabilități. Spania își va reforma în curând Constituția pentru a elimina toate formele de limbaj discriminatoriu la adresa persoanelor cu dizabilități, denumite în prezent "handicapați", după ce parlamentul a aprobat joi această măsură, doar partidul de extremă dreapta VOX votând împotrivă. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Cehia nu este pregătită pentru Legea serviciilor digitale a UE. Oficiul ceh pentru Telecomunicații, care are la dispoziție doar o lună până când trebuie să înceapă să asigure conformitatea cu Legea serviciilor digitale (DSA) a UE, are nevoie în prezent de mai mult personal și de legislația necesară pentru a funcționa la parametrii necesari. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Pellegrini își va anunța candidatura la prezidențiale, consolidând guvernul Fico. Președintele parlamentului slovac și fostul premier Peter Pellegrini își va anunța vineri candidatura la președinție, care, dacă va avea succes, va întări controlul asupra puterii guvernului premierului Robert Fico, cu care este legat politic de aproape 20 de ani. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Curtea UE ridică restricțiile privind cumpărarea de terenuri agricole în Bulgaria. Curtea de Justiție a UE a ridicat restricțiile cu care se confruntă cetățenii UE la achiziționarea de terenuri agricole în Bulgaria, într-o hotărâre publicată joi, la mai bine de 17 ani de la aderarea țării la blocul comunitar. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Protestele din România fac ravagii, în ciuda adoptării de către guvern a unor măsuri de mediere. Guvernul român a adoptat joi măsuri de transpunere în lege a soluțiilor la care s-a ajuns în cursul săptămânii în urma negocierilor cu transportatorii și fermierii protestatari, deși protestatarii rămân în continuare în stradă și și-au extins blocada la un al doilea punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Citește mai mult.

BELGRAD

Vučić la Davos: Balcanii de Vest au nevoie de o Germanie mai puternică. Serbia și alte țări din Balcanii de Vest au nevoie de o Germanie mai puternică, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić la o dezbatere a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde a afirmat că Serbia și-a dublat PIB-ul în ultimii 10 ani. Citește mai mult.

SARAIEVO

Blinken (SUA) vrea ca Bosnia să pună capăt dependenței de gazul rusesc. Într-o scrisoare trimisă șefilor diplomațiilor din Croația și Bosnia și Herțegovina, Gordan Grlić Radman și Elmedin Konaković, secretarul de stat american Antony Blinken le-a cerut să îl influențeze pe șeful HDZ BiH, Dragan Čović, să adopte de urgență legea privind Interconectarea Sudică a Gazului, care ar conecta Bosnia și Croația și ar reduce dependența Bosniei de gazul rusesc. Citește mai mult.

AGENDA

UE:
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, se întâlnește cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, și cu prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, la Stockholm, Suedia; vizitează Centrul de inovare Stora Enso;
Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Šuica, susține un discurs principal la cel de-al treilea summit demografic cu tema "Gestionarea urgenței demografice: Rolul științei, al guvernelor și al cetățenilor", la Atena, Grecia; se întâlnește cu ministrul de stat Stavros Papastavrou;
Vicepreședintele Margaritis Schinas participă la summitul de la Bruxelles privind securitatea cibernetică;
Vicepreședintele Maroš Šefčovič participă la evenimentul WEF cu tema "Este posibilă "coopetiția" geopolitică?"; Participă la evenimentul WEF cu tema "Riscuri globale: Ce se află în poștă?";
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, organizează o videoconferință cu Coaliția spaniolă de experți privind cancerul de sân triplu negativ metastatic; Participă la semnarea acordului de asociere a Muntenegrului la EU4Health împreună cu ministrul sănătății, Vojislav Šimun; Prezintă observații prin videoconferință la evenimentul Centenar al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, organizat de Președinția belgiană;
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la reuniunea ministerială a grupului la nivel înalt privind conectivitatea energetică a Europei Centrale și de Sud-Est (CESEC);
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, la Varșovia, Polonia: are întâlniri cu președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Bogdan Klich, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Sejm-ului, Michał Kobosko, ministrul afacerilor externe, Radosław Sikorski, ministrul justiției, Adam Bodnar, ministrul afacerilor europene, Adam Szłapka; se întâlnește cu asociații de judecători, procurori și ONG-uri poloneze;
***

[Ediție coordonată în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență permanentă din București: Cătălina Mihai]