The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Înlocuirea numelui Kaliningradului cu Krolewiec, numele original al orașului din Evul Mediu, este o nebunie, a declarat Kremlinul după ce decizia organismului polonez de standardizare geografică a fost făcută publică. Citește mai mult (eng.)

SPECIAL REPORT

Sistemul de sănătate din Polonia nu este afectat "încă" de exodul tot mai mare al medicilor. Migrația tot mai mare a medicilor în afara Poloniei nu a avut încă un impact vizibil asupra sistemului de sănătate, au declarat părțile interesate pentru EURACTIV Polonia, însă, dacă tendințele vor continua, atunci se vor simți efectele. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Entitățile olandeze care au reziliat contractele cu Gazprom vor fi despăgubite. Entitățile olandeze care și-au reziliat în mod inutil contractele cu Gazprom din cauza presiunilor guvernamentale pentru a se conforma sancțiunilor UE vor fi despăgubite în întregime, a scris miercuri ministrul climei și energiei, Rob Jetten (D66/Renew), într-o scrisoare adresată parlamentului. Citește mai mult (eng.)

BERLIN 

Parlamentul german discută acuzațiile de clientelism aduse secretarului de stat Patrick Graichen. Acuzațiile de clientelism politic aduse lui Patrick Graichen, considerat mâna dreaptă a ministrului economiei, Robert Habeck, au fost dezbătute miercuri în parlamentul german, Graichen recunoscând că a greșit atunci când l-a numit pe „omul său cel mai bun” pentru un post de conducere la Agenția Germană pentru Energie, deținută de stat. Citește mai mult (eng.)

PARIS 

Italia și Franța se confruntă din nou pe tema imigrației. Șeful partidului lui Macron a calificat politica de imigrație a premierului italian Giorgia Meloni drept inumană, înscriindu-se în seria de insulte la adresa Italiei din partea Franței, ceea ce l-a înfuriat pe vicepremierul italian Matteo Salvini. Citește mai mult (eng.)

VIENA 

Guvernul austriac ia măsuri drastice împotriva companiilor energetice pentru a combate valul inflaționist. Guvernul austriac a introdus miercuri o serie de noi măsuri, printre care absorbția profiturilor și înăsprirea obligațiilor de raportare pentru companiile energetice, pe fondul creșterii inflației. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES 

Scandalul Qatargate: Tarabella, cu ochii în lacrimi, își reiterează nevinovăția în fața presei. Marc Tarabella, care a fost eliberat condiționat cu obligația de a purta o brățară electronică la gleznă, și-a susținut miercuri din nou nevinovăția în fața presei și a părut vizibil emoționat în timp ce își relata povestea. Citește mai mult (eng.)

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA 

DUBLIN  

Ministerul irlandez de finanțe avertizează asupra viitoarelor schimbări ale sistemului de pensii. Sistemul de economisire publică pe termen lung nu va fi suficient pentru a acoperi în totalitate viitoarele costuri ale pensionarilor, se arată într-o analiză intitulată 'Future-proofing the Public Finances - the Next Steps' (Asigurarea finanțelor publice pentru viitor - următorii pași), publicată miercuri de ministrul irlandez de finanțe. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE 

STOCKHOLM 

Un fost comisar european demisionează din rândul liberalilor suedezi.  Fostul comisar european pentru comerț, Cecilia Malmström, a părăsit miercuri Partidul Liberal Suedez, în condițiile în care formațiunea a fost criticată constant la Bruxelles și la Stockholm pentru complacerea sa cu democrații suedezi populiști de extremă dreapta. Citește mai mult (eng.)

HELSINKI 

Curtea de la Strasbourg dă dreptate autorităților finlandeze în cazul practicilor colectării de date ale Martorilor lui Iehova. După un schimb de replici care a durat un deceniu, Curtea pentru drepturile omului de la Strasbourg a decis că Autoritățile finlandeze nu au încălcat drepturile religioase ale Martorilor lui Iehova catalogând drept ilegale practicile lor de colectare de date în timpul vizitelor la domiciliu. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI 

MADRID 

Comercializarea țigărilor electronice pentru copii stârnesc îngrijorare. Noile țigări electronice în formă de personaje de desene animate au stârnit îngrijorare în Spania, deoarece industria tutunului încearcă din ce în ce mai mult să ajungă la publicul tânăr cu arome și modele atractive prin intermediul unor produse de țigări electronice reglementate în mod neuniform, a avertizat Comitetul național pentru prevenirea fumatului din Spania. Citește mai mult (eng.)

Spania va adopta măsuri urgente de aprovizionare cu apă pe fondul unei secete "istorice". Guvernul spaniol urmează să aprobe măsuri urgente pentru a atenua impactul economic sever al secetei din țară, a confirmat ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, înaintea unei ședințe extraordinare de guvern care va avea loc joi. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Premierul grec recunoaște că punerea sub ascultare a telefonului liderului socialist a fost o greșeală. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a recunoscut pentru prima dată că nu a existat niciun motiv de securitate națională pentru ca serviciile secrete - aflate sub controlul său personal - să pună microfoane în telefonul liderului socialist Nikos Androulakis în așa-numitul "Watergate grecesc". Citește mai mult (eng.)

LISABONA 

Președintele portughez: Responsabilizarea tinerilor va fi moartea populismului. Pentru a învinge populismul, schimbarea de generații trebuie accelerată prin împuternicirea tinerilor, în special în ceea ce privește participarea politică, a declarat miercuri, la Strasbourg, președintele portughez Rebelo de Sousa, în fața deputaților europeni. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD 

PRAGA 

Premierul ceh recunoaște că are "opinii convergente" cu Giorgia Meloni. Premierul ceh Petr Fiala și omologul său italian, Giorgia Meloni, și-au afirmat relația solidă, Fiala recunoscând că au împărtășit aceleași opinii în timpul primei vizite a lui Meloni în calitate de prim-ministru, la Praga. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA 

Producția industriei slovace crește după cinci luni de cădere. Producția industrială a crescut cu 2,5% în martie, după o scădere de 4,7% în februarie, creșterea fiind determinată de sectorul cheie al Slovaciei, cel al producției de automobile, a anunțat Biroul de Statistică slovac. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI 

SARAJEVO  

Liderii sârbilor bosniaci îl susțin pe Erdogan în alegerile din Turcia. Liderul separatist al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a făcut apel la cetățenii turci să voteze pentru președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile de duminica viitoare, afirmând că persistența și patriotismul său au transformat Turcia într-o 'țară progresistă și modernă'. Citește mai mult (eng.)

SOFIA 

Sofia acuză Skopje că are reguli contradictorii de intrare în țară. Macedonia de Nord are reguli de intrare contradictorii, a declarat ministrul bulgar de externe, Ivan Kondov, ca reacție la refuzul recent de a-l lăsa pe europarlamentarul bulgar Andrey Kovatchev (PPE) să intre în țară. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Camera Deputaților din România adoptă un proiect de lege pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor. Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor, în ciuda faptului că partidul de extremă dreapta AUR a afirmat în mod fals că proiectul de lege include prevederi care legalizează răpirile de copii. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB 

Soții și soțiile liderilor europeni se reunesc la Zagreb pentru a susține lupta împotriva obezității infantile. Soții și soțiile liderilor europeni s-au reunit miercuri la Zagreb pentru a participa la un summit organizat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a lansa o inițiativă de combatere a problemei tot mai mari a obezității infantile în Europa. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Președintele Serbiei promite să organizeze cel mai mare miting din țară. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că va organiza cel mai mare miting politic din țară cu o zi înainte ca partidul său să ia "decizii mari și importante". Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA 

Banca Mondială face un raport foarte bun pentru Kosovo, în timp ce speranțele de aderare cresc. Kosovo a înregistrat un progres economic stabil, reducând în același timp rata sărăciei și crescând venitul pe cap de locuitor, potrivit Băncii Mondiale, care a aprobat noul Cadru de parteneriat de țară pentru anii fiscali 2023-2037. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Rapoarte privind cumpărarea de voturi în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din Albania. Cu doar o zi înainte ca partidele politice albaneze să-și încheie campaniile pentru alegerile locale, au apărut acuzații de cumpărare de voturi, ceea ce a dus la reacții dure din partea observatorilor internaționali din Tirana. Citește mai mult (eng.)

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]