The Capitals vă prezintă știri din întreaga Europă, prin intermediul corespondențelor din principalele capitale europene, realizate de rețeaua media EURACTIV.

Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.  

The Capitals - EURACTIV, ediția din 13 septembrie.

BUCUREȘTI 

ONG-uri de mediu cer Comisiei să instituie o interdicție de exploatare în ariile protejate din România. Într-o scrisoare deschisă adresată comisarului Sinkevičius, trei ONG-uri de mediu au cerut Comisiei Europene să instituie un moratoriu de exploatare, pentru a opri tăierile ilegale de păduri din România. Acestea solicită comisarului pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, să ia măsuri legale, întrucât autoritățile au fost somate în nenumărate rânduri să ia măsuri, iar distrugerea pădurilor continuă masiv. Citește mai mult (en).

INSTITUȚIILE UE

UE solicită o "mai bună" prevenire a dezastrelor climatice. Statele membre ale UE ar trebui să înceapă să facă investiții "mai bune" pentru a lupta împotriva escaladării schimbărilor climatice, deoarece resursele Europei își ating limitele, a declarat marți (12 septembrie) comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, în urma recentelor inundații mortale din Grecia. Citește mai mult (en).

PARIS | BERLIN

Franța și Germania, în tandem pentru a contracara influența SUA și a Chinei. Franța va coopera îndeaproape cu Germania pentru a construi o strategie industrială europeană ambițioasă, a declarat marți ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, cu o zi înainte de vizita sa la Berlin. Citește mai mult (en).

PARIS

O alianță politică neobișnuită pare să se formeze în Franța, pentru a aduce în legalitate munca fără acte. O facțiune din majoritatea parlamentară a președintelui francez Emmanuel Macron și mai multe personalități importante din stânga se raliază unei campanii de regularizare a statutului lucrătorilor imigranți fără acte în profesii cu deficit de personal. Citește mai mult

VIENA

Fostul ministru austriac al afacerilor externe emigrează în Rusia pentru a conduce un think tank. Fostul ministru austriac de externe, doamna Karin Kneissl, care a ținut prima pagină a presei internaționale după ce a dansat cu președintele rus Vladimir Putin la nunta sa din 2018, emigrează în Rusia pentru a conduce un think tank în această țară. Citește mai mult (en)

BRUXELLES

Delegație flamandă în misiune comercială în Vietnam. În fruntea unei delegații comerciale formată din 29 de companii flamande, ministrul-președinte al Flandrei, Jan Jambon (N-VA/ECR), și-a început marți vizita în Vietnam cu o întâlnire cu ministrul vietnamez de externe, Bùi Thanh Son, urmând să se întâlnească în curând cu prim-ministrul. Citește mai mult (en).

HAGA

Federația olandeză de fotbal plătește o răscumpărare hackerilor ruși. Federația Regală Olandeză de Fotbal (KNVB) a plătit o sumă care nu a fost dezvăluită public unui grup de hackeri ruși, Lockbit. Aceștia au spart în aprilie datele de acces la fișe personale ale jucătorilor, de la datele de pașaport la informații despre salarii și rapoarte medicale. Grupul amenințase că va face publice aceste informații dacă nu va primi banii. Citește mai mult (en).

HELSINKI

Cel mai tânăr fost premier finlandez din istorie nu mai este parlamentar. Demisia fostului prim-ministru Sanna Marin din fotoliul de parlamentar al social-democraților a fost ratificată oficial în timpul sesiunii plenare de marți a parlamentului finlandez, retragerea sa intrând în vigoare miercuri. Citește mai mult (en).

STOCKHOLM

Guvernul suedez va studia un posibil transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina. Guvernul suedez ar putea instrui joi forțele armate ale țării să evalueze condițiile pentru un potențial transfer de avioane de luptă suedeze Gripen către Ucraina, a dezvăluit marți presa suedeză. Citește mai mult (en).

COPENHAGA
Guvernul danez încearcă să combată violența între bande și să responsabilizeze familiile. Guvernul danez a prezentat marți un nou pachet de măsuri anti-bandă pentru a contracara creșterea infracționalității legate de bandele de cartier din țară, care include sancțiuni mai dure pentru tinerii implicați în infracțiuni și un apel la responsabilitate pentru familiile acestora. Citește mai mult (en).

ROMA
Mitingul anual al Ligii o va avea pe Le Pen ca invitat special. Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a fost inclusă pe lista invitaților la cea de-a 35-a ediție a mitingului Pontida, sărbătoarea anuală a Ligii, care va avea loc în Lombardia pe 17 septembrie. Discuțiile vor fi și despre cum ar trebui să arate blocul comunitar înaintea alegerilor europene de anul viitor. Citește mai mult (en).
 
MADRID
Cererea lui Sanchez de revizuire a principalelor voturi invalidate, respinsă. Curtea Constituțională a Spaniei a respins în mod oficial cererea Partidului Socialist al premierului în exercițiu Pedro Sánchez de revizuire a celor 30.000 de voturi decisive, dar nule, exprimate în alegerile generale anticipate de la Madrid din 23 iulie. Citește mai mult (en).

LISABONA
Guvernul portughez caută soluții pentru a atenua impactul închiderii fabricii VW. Guvernul portughez lucrează la diverse soluții pentru a minimiza impactul pe care îl are asupra lucrătorilor și companiilor furnizoare oprirea de nouă săptămâni a producției de la fabrica de automobile Volkswagen Autoeuropa , a declarat secretarul de stat pentru muncă, Miguel Fontes. Cele nouă săptămâni de întrerupere a producției au fost cauzate de situația unui furnizor din Slovenia, puternic afectat de inundațiile care au lovit această țară la începutul lunii august. Citește mai mult (en).

VARȘOVIA
Polonia nu își va deschide granițele pentru cerealele ucrainene, indiferent care va fi decizia UE. Polonia nu va permite reluarea importurilor de cereale ucrainene, indiferent dacă Bruxelles-ul decide să prelungească restricțiile, a anunțat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki pe rețelele de socializare. Citește mai departe.
 
PRAGA

Cehia caută un nou comisar european care să o înlocuiască pe Jourová în 2024. Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei UE pentru valori și transparență, nu va mai candida pentru un nou mandat. Printre potențialii candidați se numără Jozef Síkela (STAN), actualul ministru ceh al Industriei și Comerțului, și Jiří Šedivý, șeful Agenției Europene de Apărare. Citește mai mult (en).

BRATISLAVA

Președintele slovac cere Curții Constituționale să rezolve conflictul cu procurorul general. Procurorul general Maroš Žilinka a folosit un controversat articol 363 pentru a anula acuzațiile de corupție, inclusiv în cazul fostului prim-ministru Robert Fico, și a refuzat să împărtășească deciziile cu președintele Zuzana Čaputová. Aceasta s-a adresat Curții Constituționale.

În raportul său anual privind statul de drept, Comisia Europeană susține că alineatul 363 ar trebui limitat, deoarece îi conferă procurorului general puterea de a anula punerile sub acuzare,  act care nu poate fi anulat. La momentul respectiv, Žilinka a criticat raportul, alături de Fico.

La rândul său, Žilinka susține că rata de utilizare a articolului nu a crescut de când a preluat funcția. Analiza lui Denník N arată că acest lucru se datorează faptului că numărul total de cereri a crescut. Articolul 363 a devenit pentru prima dată un subiect politic în 2021, când Žilinka l-a folosit pentru a scăpa de acuzațiile unui important om de afaceri legat de Smer, Jaroslav Haščák, și ale directorului serviciilor secrete, Vladimír Pčolinský. Citește mai mult (en.).

SOFIA

Bulgaria pune capăt interdicției privind importul de cereale ucrainene. Bulgaria nu mai susține prelungirea interdicției europene privind importul de cereale din Ucraina. Cele trei partide care susțin guvernul au propus Adunării Naționale să nu mai susțină interdicția. Demersul are la bază solidaritatea Bulgariei cu Ucraina și asigurarea securității alimentare globale. Citește mai mult (en).

LIUBLIANA 

Slovenia cere Croației să înăsprească supravegherea la frontierele Schengen. Slovenia intensifică presiunile asupra Croației pentru a îmbunătăți controlul la granița externă a UE. Locuitorii zonei de graniță acuză o creștere de aproape trei ori a migrației, potrivit ministrului de interne Boštjan Poklukar, care a discutat miercuri telefonic cu omologul croat Davor Božinović. Citește mai mult (en).

BELGRAD 

Siturile de patrimoniu cultural sârbesc adăugate la programul global de protejare a patrimoniului în pericol. Siturile de patrimoniu cultural de pe teritoriul Serbiei au fost adăugate la programul "Seven Most Endangered", întrucât se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce privește conservarea lor. Citiți mai mult.

PRISTINA 

Discriminarea albanezilor din Serbia ajunge la secretarul de stat al SUA. Secretarul de stat american Anthony Blinken a primit o scrisoare din partea a doi senatori americani cu privire la situația etnicilor albanezi din Valea Presevo. Cercetători și grupuri de apărare a drepturilor omului au tras un semnal de alarmă cu privire la epurarea administrativă.

Etnicii albanezi din municipalitățile din sudul Serbiei, Presevo, Bujanovic și Medvegja, au fost eliminați în mod ilegal și sistematic din registrele de stare civilă sârbești, peste 6 000 de cetățeni, în ultimi ani. Albanezii respectivi au pierdut astfel dreptul de a vota, accesul la asistență medicală și educație, precum și dreptul de a cumpăra sau vinde proprietăți sau de a beneficia de serviciile de stat. Citește mai mult (en).

AGENDA EUROPEANĂ ȘI GLOBALĂ

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, rostește discursul privind starea Uniunii din 2023;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la cel de-al treilea trilog privind Regulamentul privind azilul și gestionarea migrației (AMMR);
  • Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, organizează o videoconferință cu ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Liashko;
  • Parlamentul European o găzduiește pe liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia, pentru a oferi un discurs principal; Dezbate o posibilă revizuire a statutului de specie protejată acordat lupului; Votează propunerea de reformă a normelor interne după scandalul "Qatargate" și multe altele;
  • China: Trimisul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, în vizită oficială;
[Editorii versiunii în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]