Dezinformări masive se derulează în Slovacia și Bulgaria. Fico dă vina pe media și pe Soros pentru tentativa de asasinat la adresa sa. | Douăsprezece state UE presează pentru umătorii pași în aderarea R. Moldova și a Ucrainei la UE.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de European Liberal Alliance (Alianța Liberă Europeană - EFA)

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

BRATISLAVA

Dezinformarea este în plină desfășurare în Slovacia, forțele pro-ruse acuzându-l pe liderul opoziției, Michal Šimečka, din cadrul partidului Slovacia Progresistă (PS), că plănuiește o revoltă similară cu Maidanul din 2014 din Ucraina, alături de narațiuni potrivit cărora entități străine au pus la cale asasinarea premierului Robert Fico și că UE vrea să omoare vacile și să oblige cetățenii să mănânce în schimb viermi. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Primele cinci delegații naționale în viitorul Parlament UE. Principalele delegații naționale vor remodela echilibrul puterilor în Parlament, alimentând în același timp noi priorități în activitatea legislativă, iar în contextul în care votul va începe joi, proiecțiile finale ale Europe Elects pentru Euractiv prezintă ceea ce ar putea urma. Citește mai mult.

Douăsprezece țări UE fac presiuni pentru următorul pas cheie în procesul de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova. O duzină de state membre ale UE au făcut un efort comun pentru a avansa procesul de aderare pentru candidații Ucraina și Moldova și pentru a demara în mod oficial negocierile de aderare până la sfârșitul lunii iunie, potrivit unei scrisori adresate președinției belgiene a UE, consultată de Euractiv. Citește mai mult.

Miniștrii de finanțe din zona euro susțin demersul G7 privind activele înghețate ale Rusiei, dar rămân întrebări juridice. Miniștrii de finanțe din zona euro și-au dat miercuri sprijinul politic pentru un plan al G7 de a acorda împrumuturi Ucrainei prin utilizarea profiturilor excepționale generate de activele rusești, pe care sunt gata să le discute după un summit al liderilor G7, care va avea loc mai târziu în iunie. Citește mai mult.

UE îl invită pe ministrul israelian de externe Katz la Consiliul de asociere „ad hoc” în legătură cu Gaza. UE l-a invitat miercuri pe ministrul israelian de externe, Israel Katz, să participe la un Consiliu de asociere UE-Israel „ad-hoc” pentru a discuta despre respectarea de către această țară a obligațiilor sale în materie de drepturile omului în cadrul acordului. Citește mai mult.

BERLIN

Întreprinderile germane avertizează împotriva 'Dexitului', pe fondul temerilor privind câștigurile extremei drepte. Ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană, cunoscută și sub numele de „Dexit”, ar costa economia țării 200 de miliarde de euro pe an, a avertizat miercuri lobby-ul de afaceri INSM, în timp ce partidul german de extremă-dreapta AfD, aflat în prezent pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor europene din acest weekend, își menține o retorică puternică împotriva UE. Citește mai mult.

Ministrul german al apărării evocă un „nou tip” de recrutare și reiterează „fără trupe în Ucraina”. Bundeswehr-ul german trebuie să se pregătească urgent pentru potențiale atacuri rusești cu o nouă formă de recrutare, a avertizat miercuri ministrul apărării, Boris Pistorius, și și-a reiterat opoziția față de trimiterea de trupe terestre în Ucraina. Citește mai mult.

PARIS

Producătorul franco-german de tancuri KNDS confirmă că va deschide o fabrică în Ucraina. Producătorul franco-german de vehicule blindate KNDS va deschide prima sa fabrică pe teritoriul ucrainean, a confirmat Palatul Elysee din Franța, detaliile urmând să fie stabilite între președintele Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, atunci când se vor întâlni joi la comemorarea debarcării din Normandia. Citește mai mult.

Problemele naționale sunt în centrul atenției la alegerile europene din Franța, în timp ce extrema dreaptă urcă în sondaje. Alegerile europene din Franța s-au concentrat pe problemele naționale, cu foarte puțin loc pentru conversațiile europene, în timp ce extrema dreaptă își păstrează un avans semnificativ în intențiile de vot și încearcă să transforme alegerile într-un „referendum anti-Macron”. Citește mai mult.

BRUXELLES

Extrema stângă și dreapta belgiene conduc în sondajele electorale, în timp ce un grup semnificativde tineri votează pentru prima dată. În condițiile în care belgienii votează în aceeași zi la alegerile regionale, federale și europene, extrema dreaptă și extrema stângă sunt pe cale să obțină câștiguri serioase, în timp ce experții nu sunt de acord dacă numărul substanțial de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani care votează pentru prima dată va influența rezultatul. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia va interzice pescuitul la adâncime în apele teritoriale. Suedia este pe cale să devină a doua țară din UE care va interzice pescuitul la adâncime în zonele marine protejate, făcând un pas mai departe decât decizia Greciei din aprilie, interzicând acest tip de pescuit în toate apele teritoriale. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA | TIRANA

Meloni afirmă că politica UE în domeniul migrației ar trebui să se bazeze pe acordul dintre Italia și Albania. Acordul pe care Italia l-a încheiat cu Albania pentru ca aceasta din urmă să proceseze cererile de azil ale miilor de migranți ridicați pe mare și trimiși de Italia ar trebui să fie reprodus la nivelul UE, a declarat miercuri premierul italian Giorgia Meloni, adăugând că ar putea face parte dintr-o soluție structurală pentru UE. Citește mai mult.

MADRID

Respectarea valorilor UE, „linia roșie” pentru dreapta spaniolă în noul Parlament European. Respectarea valorilor europene este „linia roșie” absolută a conservatorului Partido Popular (PPE), principala forță de opoziție din Spania, pentru orice viitoare alianță în Parlamentul European după alegerile de duminică, a declarat într-un interviu acordat agenției EFE, partenerul Euractiv, principalul candidat al partidului la alegerile europene, Dolors Montserrat. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Primul discurs al lui Fico după asasinat: Dă vina pe opoziție, pe 'presa lui Soros'. Premierul Robert Fico, împușcat de mai multe ori într-o tentativă de asasinat la 15 mai, a postat pe neașteptate un videoclip pe Facebook în care a declarat că nu crede că atacul asupra sa a fost comis de un „nebun singuratic”, a dat vina pe mass-media și pe opoziție și a anunțat că va putea reveni la muncă la începutul lunii iulie.  Citește mai mult.  

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Armata bulgară se străduiește să contracareze de valul de știri false privind trimiterea în Ucraina.
Armata bulgară se străduiește să contracareze masivele dezinformări preelectorale potrivit cărora soldații ar urma să fie trimiși să lupte în Ucraina. Înseși forțele politice pro-ruse de extremă dreapta și președintele Rumen Radev spun că este vorba de pregătire. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Liderul extremei drepte din România, anchetat pentru falsificare de semnături pentru alegerile europene.
Procurorii îl investighează pe George Simion, liderul partidului de extremă-dreapta din România, AUR, pentru că ar fi orchestrat falsificarea a mii de semnături necesare pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă ca independent la alegerile europene, ceea ce AUR îl neagă. Citește mai mult. 

AGENDA:

UE:
Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, susține un discurs la Conferința 2024 a Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN);
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, susține un discurs la conferința la nivel înalt pe tema „Gestionarea crizelor în UE și dincolo de aceasta”;
***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai
Traducere cu DeepL.com, editare și adaptare: redacția Euractiv.ro]