TheCapitals este produsul unic cu corespondențe zilnice din capitalele europene. Euractiv.ro este singura redacție din România care asigură o corespondență permanentă despre actualitatea la zi. Urmăriți TheCapitals - Euractiv.com.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BRATISLAVA

Parlamentul slovac a adoptat joi așa-numita "Lex Assassination", un pachet de măsuri criticat pe scară largă, menit să crească gradul de securitate în Slovacia, după tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS

O victorie a extremei drepte în Franța ar reprezenta "o provocare fără precedent pentru motorul franco-german al UE". Rassemblement National (RN, ID) de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen încearcă să asigure că nimic nu se va schimba în relația franco-germană dacă un prim-ministru din rândurile lor va prelua conducerea Franței, încercând să răspundă temerilor că motorul UE s-ar putea opri. Citește mai mult.

BERLIN

Asociația fermierilor germani critică pachetul de ajutor guvernamental. Ca răspuns la protestele agricultorilor care au zguduit Europa la începutul acestui an, grupurile parlamentare aflate la guvernare în Germania au convenit să introducă un pachet de ajutor pentru sectorul agricol, în ciuda nemulțumirii organizației agricultorilor. Citește mai mult. 

PARIS

Macron îl nominalizează pe Breton pentru Comisie, relatează presa. Președintele Franței, Emmanuel Macron, va încerca să îl nominalizeze pe Thierry Breton pentru Comisia Europeană, încercând să obțină un portofoliu extins în materie de securitate economică și apărare, a relatat joi Le Monde. Citește mai mult.

Mișcarea federalistă europeană Volt prezintă 22 de candidați pentru alegerile legislative din Franța. După ce a obținut cinci eurodeputați la recentele alegeri europene, partidul Volt prezintă 22 de candidați pentru alegerile legislative din Franța, în special în circumscripțiile rezervate cetățenilor francezi care locuiesc în străinătate, sperând să contribuie la contracararea ascensiunii extremei drepte. Citește mai mult.

BRUXELLES

Erorile aruncă o umbră asupra celor care votează pentru prima dată la alegerile triple din Belgia. Potrivit experților, au fost comise erori umane în tripla alegere care a avut loc în Belgia la 9 iunie, care a permis tinerilor de 16-17 ani, care aveau dreptul să voteze doar la alegerile europene, să voteze și la alegerile federale și regionale. Citește mai mult.

UK & IRLANDA

LONDRA

Sprijinul pentru partidul Reform UK al lui Farage scade după comentariile privind Ucraina. Sprijinul pentru partidul de dreapta Reform UK al lui Nigel Farage a scăzut înainte de alegerile din 4 iulie, a arătat joi un sondaj, după ce acesta a declarat că Occidentul a provocat invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Crește presiunea asupra lui Meloni pentru a rupe tăcerea cu privire la scandalul grupului de tineret de extremă dreaptă. După săptămâni de tăcere din partea Fratelli d'Italia (FdI) cu privire la o anchetă care a dezvăluit că membrii grupului de tineret al partidului îl lăudau pe Mussolini și pe teroriștii de extremă dreaptă în timpul reuniunilor lor, președintele Senatului Ignazio La Russa a condamnat acțiunile acestora, în timp ce Giorgia Meloni nu a comentat încă. Citește mai mult.

MADRID

Liderul spaniol de centru-dreapta sugerează că Sánchez ar putea organiza alegeri anticipate în octombrie. Liderul partidului de centru-dreapta Partido Popular (PP/EPP), Alberto Núñez Feijóo, a declarat joi că liderul spaniol Pedro Sánchez ar putea organiza alegeri anticipate în acest an din cauza "coaliției sale progresiste slabe", care depinde de sprijinul separatiștilor catalani și basci. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

ECR salvat, PiS ajunge la un compromis cu Fratelli d'Italia - presa poloneză. Partidul conservator polonez PiS a ajuns la un acord cu Fratelli d'Italia (FdI) al Giorgiei Meloni cu privire la împărțirea posturilor-cheie în cadrul familiei lor politice din UE, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a informat joi Agenția poloneză de presă (PAP). Citește mai mult.

PRAGA

Babiš din Cehia spune că se întrevede un nou grup anti-migrație și anti-Green Deal în Parlamentul European. Liderul mișcării cehe ANO, fostul prim-ministru Andrej Babiš, a declarat că partidul său, care a părăsit rândurile liberalilor săptămâna trecută, înființează un nou grup în Parlamentul European - dar încă nu este clar cu cine va face echipă. Citește mai mult.

BUDAPESTA LEAK: Agenda Ungariei pentru reuniunile Consiliului Mediu, Energie și Transport. Euractiv a văzut planurile detaliate ale președinției maghiare a UE pentru reuniunile Consiliului Mediu, Energie și Transporturi din a doua jumătate a anului 2024, care descriu momentul în care Budapesta intenționează să avanseze propunerile legislative individuale existente, să convină asupra unei poziții COP29 și să-și prezinte planurile pentru energia geotermală. Citește mai mult.

Drepturile lingvistice ale minorității maghiare din Ucraina în centrul disputei Kiev-Budapesta. În timp ce Uniunea Europeană lansează negocierile de aderare cu Ucraina, președinția ungară a Consiliului UE în perioada 1 iulie - 31 decembrie riscă să blocheze procesul, drepturile minorităților fiind principalul punct de dispută. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar nu va participa la summitul NATO, nu este de acord cu sprijinul acordat Ucrainei. Președintele Rumen Radev a refuzat să participe la summitul NATO din iulie de la Washington, în semn de reproș față de poziția-cadru a guvernului bulgar în sprijinul Ucrainei. Citește mai mult.

ZAGREB

Zece victime ale războiului au fost găsite în groapa comună de la groapa de gunoi din Croația, săpăturile continuă. Excavatoarele au săpat joi printre grămezi de deșeuri într-o groapă de gunoi înconjurată de câmpuri de floarea-soarelui din Croația, în căutarea cadavrelor victimelor de război de acum câteva decenii. Rămășițele a zece persoane au fost găsite la începutul acestei luni. Citește mai mult

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; traducere cu sprijinul DeepL, adaptare, editare în română: Euractiv.ro]