Schimb de replici "acid" pe marginea platformei electorale pentru alegerile europarlamentare de anul acesta, a relatează Euractiv.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Guvernul flamand

Flandra modelează Președinția Consiliului UE

În perioada Președinției belgiene a Consiliului UE, Flandra își asumă un rol important în chestiuni referitoare la industrie, tineret, cultură, mass-media și pescuit. De asemenea, găzduiește numeroase evenimente.

Mai multe detalii, aici. 

***

În știrile de astăzi The Capitals:

BRUXELLES

În discuțiile interne ale Partidului Popular European (PPE), formațiune de centru-dreapta și cea mai mare familie politică din Europa, a avut loc un schimb de replici "acid" pe marginea platformei electorale, relatează Euractiv. Au existat "multe certuri", unii membri ai partidului s-au opus luării în considerare a unor amendamente depuse după prezentarea primei variante a proiectului de platformă. Euractiv a prezentat această variantă în edițiile anterioare. Citește mai mult.

PARIS | BERLIN

Le Pen pune sub semnul întrebării alianța la nivel european cu AfD, ceea ce anunță probleme pentru unitatea ID. Liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen a pus sub semnul întrebării colaborarea cu formațiunea germană AfD în legătură cu acuzațiile potrivit cărora unii membri ar fi fost implicați în discuții privind deportarea cetățenilor germani de origine străină, ceea ce l-a determinat pe concurentul său francez Eric Zemmour să se grăbească să ia apărarea extremei drepte germane. Citește mai mult.

PARIS

Fermierii francezi cer blocarea Parisului și așteaptă cu nerăbdare anunțurile premierului. Fermierii francezi au făcut apel la blocarea Parisului vineri după-amiază, la o săptămână după ce au început să protesteze în toată țara, în timp ce noul premier Gabriel Attal urmează să anunțe măsuri concrete. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM | PARIS

Macron va vizita Suedia pentru a discuta despre apărarea UE în contextul blocării NATO de către Ungaria. Președintele francez Emmanuel Macron va vizita Suedia în perioada 30-31 ianuarie, la invitația regelui suedez Carl al XVI-lea Gustaf, pentru a discuta despre chestiuni legate de apărarea europeană, în condițiile în care Ungaria rămâne reticentă în a vota candidatura Suediei la NATO, iar statele UE au păreri diferite în ceea ce privește politica de apărare. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Partidele aflate la putere în Polonia, divizate în privința legii avortului. Partidele aflate la guvernare în Polonia au prezentat proiecte de lege separate pentru a liberaliza legile privind avortul din țară, propunând ca avortul să fie legal până în a 12-a săptămână de sarcină, însă unii parlamentari rămân sceptici. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA | ATENA | BUCUREȘTI

Deputații Renew propun un mini-Schengen între Grecia, Bulgaria și România. Eurodeputații Renew Europe au propus crearea rapidă a unui mini-Schengen între Grecia, România și Bulgaria, care să fie operațional în această vară, pentru a ușura traficul turistic intens între cele trei țări din Balcanii UE. Citește mai mult. 

SOFIA

Fostul ministru bulgar al justiției a fost numit judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat miercuri pentru alegerea fostului ministru bulgar al justiției GERB și actualul ombudsman al Bulgariei, Diana Kovatcheva, pentru un mandat de nouă ani în calitate de viitor judecător bulgar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Cerealele ucrainene tranzitează România, fără a fi importate, după ce licențele de export au intrat în vigoare. Cerealele ucrainene au tranzitat cu succes prin România de când țara a introdus licențele de export în cadrul planului său de protejare a fermierilor în toamna anului trecut, a declarat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Citește mai mult.

ZAGREB

Un deputat croat cere restabilirea cotelor pentru lucrătorii din țări terțe. Deputatul croat de extremă-stânga Katarina Peović a cerut joi reintroducerea cotelor pentru lucrătorii din țări terțe, în condițiile în care numărul imigranților care lucrează în locuri de muncă prost plătite a crescut puternic în ultimii ani. Citește mai mult.

AGENDA EUROPEANĂ

UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susține un discurs la Summitul privind clima de la Hamburg, în Germania;
Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, ține un discurs la "Blue Innovation Dock - Boot Düsseldorf", în Germania;
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, vorbește la "Gates to the Sea, LT Harbours' Breakthrough", la Palanga, Lituania.
***
[Editori în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență permanentă de la București: Cătălina Mihai]