Parlamentul European va vota miercuri un raport privind modificările propuse la tratatele UE, inclusiv controversata propunere poloneză de a elimina unanimitate la votul pentru teme-cheie. Eurodeputații din Coaliția Civică vor vota împotrivă.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor

Captarea și stocarea carbonului (CSC): O soluție pentru atingerea obiectivelor climatice globale Equinor stochează în siguranță CO2 în Marea Nordului norvegiană. Proiectul Northern Lights va începe să stocheze CO2 în 2024, iar noua licență Smeaheia are potențialul de a stoca 20 de milioane de tone de CO2 anual, transportate din Belgia și Germania printr-o nouă conductă. Află mai multe >>

***

În ediția de astăzi The Capitals

VARȘOVIA 

Liderul opoziției poloneze și câștigător al alegerilor, Donald Tusk, de la Platforma Civică (PO, PPE), nu a lăsat loc speculaților atunci când a declarat deschis că partidul său, care va reveni probabil la putere în Polonia după opt ani de opoziție, se opune modificării tratatelor UE, în linie cu tabăra conservatoare, aflată la putere, în Polonia. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Michel încearcă să liniștească Ucraina și Moldova, în timp ce crește neliniștea înaintea unui summit-cheie al UE. Speranțele Ucrainei și ale Republicii Moldova privind deschiderea negocierilor de aderare la UE au fost în centrul atenției marți la Kiev, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Kiev, a încercat să le asigure că procesul de aderare rămâne o prioritate pentru blocul comunitar. Citește mai mult.

UE afirmă că niciun ajutor palestinian nu va ajunge la Hamas, programele vor continua. Comisia Europeană a declarat marți (21 noiembrie) că niciun fond de dezvoltare al Uniunii Europene destinat Palestinei nu a ajuns la Hamas, dar a cerut controale mai stricte pentru viitor. Citește mai mult.

HAGA

Euroscepticismul planează asupra viitorului guvern olandez. Ultimele sondaje electorale sugerează o strânsă egalitate între posibilele coaliții de dreapta și de centru, ambele având probabil o poziție mai dură față de UE decât executivul anterior, datorită noului venit de centru-dreapta NSC (PPE) și a extremei drepte PVV (ID), în plină ascensiune. Citește mai mult.

BERLIN

Experții avertizează împotriva reducerilor de investiții după decizia instanței supreme germane. În timp ce Germania se străduiește să găsească 60 de miliarde de euro după ce Curtea Constituțională a decis că transferul datoriilor neutilizate legate de COVID către un fond pentru climă este contrar Constituției, economiștii au avertizat că reducerile de cheltuieli ar putea costa creșterea economică a țării în următorii ani, în urma unei audieri parlamentare de marți. Citește mai mult.

PARIS

Premierul francez dă startul campaniei pentru alegerile europene la Strasbourg. Premierul Elisabeth Borne a dat marți startul campaniei electorale europene la Strasbourg, înaintea unui turneu în Parlamentul European, unde se va întâlni cu "familia sa europeană" Renew și are în plan să vorbească cu președintele grupului Renew, Stéphane Séjourné. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia va înăspri cerința de "mod de viață onest" a permiselor de ședere. Suedia analizează posibilitatea de a înăspri cerințele privind un "mod de viață onest" pentru cei care doresc să rămână în țară, în condițiile în care coaliția de centru-dreapta și aliatul său de extremă dreapta din parlament, Democrații Suedezi, au anunțat marți că intenționează să deschidă o anchetă în acest sens. Citește mai mult.

Părinții din Suedia, confuzi în legătură cu vaccinarea copiilor împotriva COVID. Deși vaccinarea copiilor sănătoși împotriva COVID-19 nu este recomandată de experți, guvernul suedez i-a derutat pe părinți după ce un ministru a declarat că nu există bariere legale în ceea ce privește vaccinarea copiilor, primind critici din partea autorităților locale și a medicilor. Citiți mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Un judecător spaniol vrea ca Puigdemont să fie anchetat pentru terorism. Judecătorul spaniol Manuel García Castellón a cerut marți Curții Supreme să îl investigheze pe fostul președinte catalan Carles Puigdemont, liderul partidului separatist Împreună pentru Catalonia (JxCat), în legătură cu blocarea aeroportului din Barcelona în 2017. Citește mai mult.

ROMA

Tajani: Acordul privind migrația dintre Italia și Albania nu este comparabil cu cel dintre Marea Britanie și Rwanda. Vicepremierul și ministrul de externe Antonio Tajani a vorbit marți, în Camera Deputaților, cu deputații despre controversatul acord dintre Italia și Albania privind gestionarea migranților ilegali, afirmând că acesta nu este comparabil cu cel semnat recent între Marea Britanie și Rwanda. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia este îndemnată să reducă măsurile de sprijin pentru energie.
Portugalia trebuie să reducă măsurile de sprijin pentru energie cât mai curând posibil în acest an și anul viitor, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat marți, care subliniază progresele limitate ale Portugaliei în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandării bugetare a Comisiei. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA


Un copil din Polonia trebuie să aștepte 238 de zile pentru a vedea un psihiatru, afirmă un activist. Sectorul de sănătate mintală din Polonia s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar există încă provocări semnificative care trebuie depășite, un activist subliniind că un copil polonez se confruntă cu o listă de așteptare de 238 de zile pentru a vedea un psihiatru. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia vrea să interzică călătoriile în Schengen pentru diplomații ruși. Republica Cehă propune să restricționeze circulația diplomaților ruși în Spațiul Schengen, a anunțat marți ministrul ceh de externe Jan Lipavský (Pirați/Verzi/ALE). Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia revocă liniile directoare privind schimbarea de sex. Ministerul slovac al Sănătății a revocat un document care oferea îndrumări privind modul în care trebuie efectuate procedurile de schimbare de sex, alimentând temerile că profesioniștii din domeniul sănătății ar putea reveni la practicile din trecut de castrare și sterilizare forțată. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA


Bulgaria nu va adera la Schengen înainte de alegerile din Austria din 2024, spune un europarlamentar. Bulgaria nu va fi admisă în Schengen înainte de alegerile parlamentare din Austria din 2024, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul bulgar Andrey Kovatchev, membru al PPE, jurnaliștilor, adăugând că Austria nu a avut nicio problemă cu aderarea Bulgariei până când un discurs al ministrului lor de interne a schimbat situația în noiembrie anul trecut. Citește mai mult

BUCUREȘTI

Comisia Europeană aprobă o nouă versiune a planului de redresare a României.
Comisia Europeană a aprobat marți versiunea revizuită a Planului de redresare și reziliență al României, care pune un accent mai mare pe tranziția ecologică și reduce finanțarea pentru anumite proiecte de construcție de spitale. Citește mai mult.

BELGRAD

Vučić și Stoltenberg discută despre colaborarea Serbiei cu NATO și despre tensiunile din Kosovo. Recentele tensiuni din nordul Kosovo, eforturile Forței Kosovo (KFOR) de menținere a păcii și stabilității și colaborarea Serbiei cu NATO s-au numărat printre subiectele discutate între președintele sârb Aleksandar Vučić și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Belgrad. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la summitul virtual al liderilor G20;
  • Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Šuica, participă la dezbaterea plenară a Parlamentului European privind "Inițiativa revizuită privind polenizatorii - un nou acord pentru polenizatori";
  • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, îl primește pe Jorge Moreira da Silva, subsecretar general al ONU și director executiv al UNOPS;
  • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, organizează o videoconferință cu Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la trilogii privind noul regulament privind depistarea/ECRIS, Regulamentul privind criza și forța majoră, Regulamentul privind azilul și gestionarea migrației (AMMR);
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu ministrul finlandez pentru afaceri europene, Anders Adlercreutz; Prim-ministrul Republicii Bulgaria, Nikolay Denkov, este gazda prim-ministrului;
  • Germania: Cancelarul Olaf Scholz se întâlnește cu premierul Italiei, Giogia Meloni;
  • Republica Cehă: Summit al președinților ceh, maghiar, polonez și slovac;
  • Belarus: Miniștrii de externe și ai apărării, șefii consiliilor de securitate ale statelor din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se întâlnesc înaintea summitului organizației;
  • ONU: Consiliul de Securitate se reunește cu privire la Gaza.
***

[Editori ai variantei originale în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență din România: Cătălina Mihai]