The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BELGRAD

E posibil ca președintele Serbiei Aleksandar Vucici să fi promis Ucrainei arme în schimbul nerecunoașterii de către Kiev a fostei provincii sârbe Kosovo, a declarat un influent europarlamentar german, după întâlnirea celor doi lideri de marți la Atena. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚII EUROPENE

Oficiul European pentru Brevete: Plantele ameliorate cu ajutorul noilor tehnici genomice (NTG) vor fi brevetate conform regulilor privind organismele modificate genetic. Propunerea recentă a Comisiei Europene de a stimula introducerea pe piață a acestor plante nu va afecta modul în care sunt acordate brevetele pentru aceste tehnologii inovatoare, potrivit organizației care protejează invențiile din Europa. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Scholz speră să rezolve disputele din coaliție care paralizează activitatea guvernului său. Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) i-a invitat miercuri pe miniștrii cheie la Cancelarie cu speranța că va pune capăt neînțelegerilor dintre cele trei partide care formează coaliția guvernamentală. Disputa are ca subiect beneficiile acordate familiilor. Liberalii din FDP sunt sceptici cu privire la succesul acestui demers. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Temperaturi record au lovit sudul Franței, determinându-i pe angajații din sistemul sanitar deplâng condițiile de muncă. Franța se confruntă în prezent cu cel mai intens val de căldură din această vară, cu temperaturi record înregistrate în sudul țării, inclusiv în multe spitale, unde nu există aer condiționat și temperatura atinge 30 de grade în unele saloane. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Timmermans pleacă din Comisie, iar europarlamentarii olandezi cer ca tot un conațional să se ocupe de chestiunile climatice în cadrul Executivului european. Deocamdată, atribuțiile lui Timmermans au fost preluate marți de vicepreședintele Comisiei Europene, Maroș Șefcovici. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

COPENHAGA

Schimb de funcții în guvernul danez pe fondul controversatului acord privind achiziționarea de armament de la o companie israeliană. Ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, și ministrul Economiei, Troels Lund Poulsen, ambii din Partidul Liberal, au făcut marți schimb de funcții, a anunțat într-un comunicat de presă Biroul prim-ministrului, în timp ce opoziția cere răspunsuri cu privire la acest acord. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Extremist grec arestat după ce a răpit refugiați pe fondul incendiilor. Poliția greacă a arestat un bărbat după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu acesta în timp ce sechestra refugiați într-o dubă și îi îndemna și pe alți cetățeni să facă același lucru, pe motiv că refugiații sunt responsabili de incendiile de vegetație. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Ministrul italian pentru afaceri europene solicită o perioadă de reflecție înainte de continuarea extinderii. Înainte de a continua cu extinderea UE, este nevoie să reflectăm asupra priorităților statelor membre și asupra capacității financiare a blocului, a declarat ministrul italian al afacerilor europene, Raffaele Fitto, la un eveniment derulat marți. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Spania nu e de acord cu noua hartă oficială a Marocului, ce include Ceuta și Melilla. Partidul Socialist Spaniol (PSOE/S&D) al premierului interimar Pedro Sanchez a declarat că respinge ferm publicarea recentă a unei hărți oficiale a teritoriului Marocului care include orașele autonome spaniole Ceuta și Melilla, în timp ce liderul regional din Melilla a cerut ca Madrid să depună un protest formal la Rabat. Citește mai mult (eng.)

Regele Spaniei propune un candidat de centru-dreapta pentru funcția de prim-ministru, în ciuda șanselor „nule” de a forma un guvern. Regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a propus marți pe liderul Partidului Popular de centru-dreapta (PP/PPE), Alberto Núñez Feijóo, drept candidat pentru postul de prim-ministru, chiar dacă formația sa conservatoare nu a adunat suficiente voturi pentru a deține o majoritate în Parlament. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Președintele portughez își exprimă sprijinul pentru Polonia pe Flancul Estic. Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a spus că trebuie acordată atenție preocupărilor Poloniei cu privire la mișcările care pun sub semnul întrebării securitatea pe Flancul Estic al Uniunii Europene și NATO. Citește mai mult (eng.)

VALLETTA

De ce amână justiția din Malta o soluție în cazul unei jurnaliste ucise, se întreabă un politician olandez. Pe măsură ce se apropie cea de-a șasea aniversare de la asasinarea jurnalistei de investigație malteze Daphne Caruana Galizia, Pieter Omtzigt, reprezentant și raportor olandez la Consiliul Europei, a cerut Comitetului de Miniștri să oblige Malta să închidă ancheta și să îi trimită în judecată pe cei implicați. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Producția de cărbune din Cehia a crescut în 2022, în ciuda planurilor de eliminare treptată. Obiectivul Republicii Cehe de a elimina treptat cărbunele până în 2033 pare imposibil de realizat acum, deoarece producția de cărbune din țară a crescut anul trecut, pe fondul unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Polonia suspendă beneficiile pentru mii de refugiați ucraineni care au părăsit teritoriul polonez. Polonia a suspendat plata indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului pentru mii de refugiați de război ucraineni din cauza părăsirii țării, a declarat Agenția de Asigurări Sociale (ZUS). Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Volt ar putea obține un al treilea europarlamentar după alegerile anticipate din Slovacia. Lucia Kleștincová, copreședintă a Volt Slovacia, ar putea intra în Parlamentul European după alegerile parlamentare din septembrie, astel că partidul politic pan-european va avea trei membri în Legislativ. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Ucraina cere Bulgariei să o ajute în chestiunea asigurării securității la Marea Neagră. Comportamentul agresiv al Rusiei în Marea Neagră ridică problema eforturilor coerente ale membrilor NATO de la Marea Neagră, i-a spus marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski premierului bulgar Nikolao Denkov, la două zile după ce ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev a recunoscut posibilitatea unui conflict naval în regiunea Mării Negre. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

România riscă să rateze ținta de reciclare pentru 2025, în ciuda unei campaniei naționale. România este încă departe de a-și atinge obiectivul de reciclare de 55% până în 2025, procentul de colectare selectivă a deșeurilor fiind de 12 – 14% în prezent, a declarat marți ministrul Mediului, Mircea Fechet. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Rama speră că politica internă din Grecia nu este motivul pentru care nu a fost invitat la o reuniune la Atena. Prim-ministrul albanez Edi Rama s-a referit la reuniunea guvernamentală informală de luni a liderilor regionali de la Atena, la care nu a fost invitat, declarând că speră că nu a fost folosită pentru a trimite un mesaj Albaniei și că prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis nu a fost influențat de chestiuni de politică internă. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]