În Franța, IMM-urile franceze strigă după ajutor pe fondul unui "tsunami de reglementări". | Austria propune domenii de politici pentru integrarea treptată a Balcanilor de Vest. Corespondețele EURACTIV din capitalele europene, ediția din 29.09.2023.

În știrile de astăzi din The Capitals

BERLIN

Un proces contra SUA Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru masiva sa campanie de subvenții ecologice sub forma Legii privind reducerea inflației (IRA) ar putea, în cele din urmă, să facă mai mult rău decât bine, în ciuda criticilor puternice privind încălcarea normelor OMC, a declarat Monika Schnitzer, șefa Consiliului german al experților economici, pentru Euractiv. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Comisia Europeană continuă să avanseze cu proiectul de lege privind lobby-ul străin, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari. Comisia Europeană continuă demersurile pentru o nouă lege inspirată din Legea din SUA privind lobby-ul străin, în încercarea de a combate influența Rusiei și a Chinei. Oponenții avertizează că proiectul de lege ar putea sfârși prin a lovi mai mult grupurile societății civile decât regimurile străine. Citiți mai mult.

PARIS

Tranziția verde: IMM-urile franceze strigă după ajutor pe fondul unui "tsunami de reglementări". Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) franceze sunt pregătite să lupte împotriva schimbărilor climatice atâta timp cât nu există un "tsunami de reglementare", a avertizat Federația franceză a IMM-urilor înainte de introducerea noilor cerințe de raportare extrafinanciară ale UE. Citește mai mult.

BERLIN

Germania mizează pe Kazahstan și Asia Centrală pentru a face presiuni asupra Rusiei. Sprijinul Kazahstanului este vital pentru aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și pentru a pune capăt războiului, a declarat cancelarul Olaf Scholz, care s-a întâlnit miercuri la Berlin cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, în timp ce țările UE încearcă să câștige Asia Centrală ca aliat geopolitic cheie. Citește mai mult.

VIENA

Austria propune domenii de politică pentru o integrare "treptată" a Balcanilor de Vest. Austria a făcut un nou impuls pentru a sprijini extinderea UE către Balcanii de Vest, menționând posibile domenii de politică pentru a avansa "integrarea treptată", potrivit unui document neoficial pregătit pentru summitul informal al UE de săptămâna viitoare de la Granada, consultat de Euractiv. Citește mai mult.

BRUXELLES

Parlamentarii belgieni ai Verzilor depun o propunere de reformă a avortului. Un proiect de lege pentru reformarea legislației belgiene privind avortul, în special prin extinderea perioadei legale pentru avort și dezincriminarea acestuia, a fost depus joi de doi deputați Ecolo-Verzi (EELV). Citește mai mult.

HAGA

Țările de Jos ocupă primul loc pe lista importatorilor UE de produse din țări terțe legate de despăduriri. Olanda este cel mai mare importator din UE de produse cu risc ridicat de despădurire din țări terțe, inclusiv soia, ulei de palmier și cacao, a raportat joi agenția de statistică a țării, CBS. Citește mai mult.

Amsterdam: Scăderea ratelor de vaccinare a copiilor provoacă dureri de cap. Scăderea ratei de vaccinare a copiilor din Amsterdam provoacă îngrijorare în rândul factorilor de decizie politică, care nu pot spune dacă această tendință este legată de pandemia COVID-19. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE HELSINKI | OSLO Finlanda începe controale non-stop la frontieră pentru a opri trecerea mașinilor rusești prin Norvegia. Pentru a menține sancțiunile împotriva Rusiei, Finlanda a lansat controale de frontieră non-stop pentru a împiedica vehiculele rusești să intre pe teritoriul său prin cele șase drumuri transfrontaliere din Norvegia. Citește mai mult.

STOCKHOLM

Fostul premier suedez, deschis la folosirea armatei pentru a combate violența bandelor. Magdalena Andersson, fostul prim-ministru suedez și lider al opoziției social-democrate, este deschisă la folosirea armatei pentru a combate violența bandelor, a declarat joi, în timp ce numărul deceselor legate de bande în țară continuă să crească. Citește mai mult.

VILNIUS

Lituania, pregătită să primească migranți din Italia. Lituania este pregătită să primească migranți care au intrat ilegal în Italia dacă mecanismul de solidaritate al Uniunii Europene va fi activat, a declarat joi premierul Ingrida Šimonytė. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez le cere socialiștilor din UE să urmeze "exemplul spaniol" pentru a opri extrema dreaptă în iunie 2024. Socialiștii europeni (S&D) sunt încurajați să urmeze exemplul Spaniei în alegerile generale anticipate din 23 iulie și să oprească extrema dreaptă în alegerile europene din iunie 2024, a declarat joi premierul spaniol Pedro Sánchez, în cadrul unei întâlniri cu S&D la Madrid. Citește mai mult.

ROMA

Roma acceptă propunerea de compromis a Berlinului pentru criza migrației și cere un răgaz pentru a o citi. Italia a cerut timp pentru a analiza propunerea de compromis înaintată de Germania privind Pactul european privind migranții, prezentată joi, în timpul reuniunii miniștrilor de interne de la Bruxelles. Citește mai mult.

VALLETTA

Candidatul europarlamentar din Malta o avertizează pe von der Leyen în legătură cu vizita la o școală "fals" renovată. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita Malta vineri, dar a fost avertizată să nu cadă pradă propagandei guvernului maltez, după ce a fost anunțată o excursie la o școală primară reparată în grabă, dar încă neterminată, finanțată de UE. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Slovacia: Alegeri cruciale pe fondul temerilor legate de revenirea naționaliștilor pro-ruși. Slovacia se află în pragul unor alegeri parlamentare critice, programate pentru sâmbătă, cu o campanie care a subliniat o divizare puternică între sentimentele naționaliste, reprezentate de fostul premier socialist Robert Fico, și forțele liberalismului întruchipate de Partidul Slovacia Progresistă. Citește mai mult. 

Guvernul slovac reduce riscul necheltuirii banilor. Guvernul slovac a redus semnificativ riscul fondurilor UE necheltuite, de la 800 de milioane de euro la 100 de milioane de euro, după ce a redirecționat o mare parte din acestea către gestionarea crizei, potrivit premierului Ľudovít Ódor. Citește mai mult.


VARȘOVIA

Tusk organizează un alt marș al opoziției înaintea alegerilor. Liderul opoziției și fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a organizat un alt marș antiguvernamental "Million Heart March" - cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din țară - după ce cel puțin 300.000 de participanți au luat parte la ultimul marș din iunie. Citește mai mult.

PRAGA


Schimbările în procesul decizional al UE nu sunt posibile înainte de alegeri, afirmă un expert ceh. Țările care se opun reformei UE, dar care doresc aderarea Ucrainei la UE, vor realiza în curând că trebuie să fie de acord cu ajustarea procedurilor decizionale ale UE, deoarece schimbările nu sunt posibile înainte de alegerile europene din 2024, a declarat pentru Euractiv.cz expertul ceh Jan Kovář, director adjunct de cercetare la Institutul de Relații Internaționale, Jan Kovář. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria va continua să folosească petrol rusesc cât mai mult timp posibil. Parlamentul bulgar a renunțat la intenția sa de a interzice importul de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an și a decis ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii octombrie 2024. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Românii ar putea călători fără vize în SUA până în 2025, spun ambasadorii.
România ar urma să devină participantă la programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, lucru confirmat de Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București, care a adăugat că românii vor beneficia de călătorii fără vize în SUA 'cel mai devreme' în 2025. Citește mai mult.

SARAIEVO 

Entitatea sârbă bosniacă adoptă o lege a 'agenților străini', denunțată de UE. Adunarea națională a jumătății sârbe a Bosniei-Herțegovina a adoptat joi un proiect de lege privind "agenții străini" care vizează ONG-urile finanțate din străinătate, în pofida criticilor opoziției, ale societății civile și ale UE. Citește mai mult.

TIRANA

Premierul albanez își intensifică criticile la adresa UE, intensificând apelurile la acțiuni împotriva Serbiei. Premierul albanez Edi Rama s-a alăturat criticilor la adresa trimisului UE pentru dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajcak, și a șefului diplomației, Josep Borrell, solicitând Comisiei Europene să acționeze în ceea ce privește uciderea unui polițist din Kosovo și ziua de doliu convocată de Belgrad după moartea unor suspecți de terorism. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu politica de coeziune are loc la Murcia, Spania; printre punctele principale de pe ordinea de zi se numără extinderea UE, autonomia strategică deschisă (OSA) și altele;
  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la Summitul țărilor din sudul Uniunii Europene (MED-9), în Malta; are întâlniri cu președintele George Vella și cu prim-ministrul Robert Abela;
  • Vicepreședintele Vĕra Jourová organizează o videoconferință cu secretarul pentru comerț al Statelor Unite, Gina Raimondo;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la ceremonia de semnare a Acordului de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii (UCPM);
  • Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, participă la cea de-a doua ediție a Conversațiilor trinaționale privind statul de drept, la Leipzig, Germania;
  • Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, participă la Conferința noastră baltică; rostește o declarație de deschidere, și multe altele;
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la conferința internațională la nivel înalt AIE-BCE-BEI privind asigurarea unei tranziții energetice ordonate;
  • Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, vizitează sediul Consiliului European pentru Cercetare Nucleară (CERN);
  • Germania: Cancelarul Olaf Scholz găzduiește liderii a cinci țări din Asia Centrală pentru discuții;
***

[Editori ai versiunii în engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondent România: Cătălina Mihai]