Lideri ai extremei drepte bulgare vizitează Moscova. | Liderul partidului AUR, de extremă dreapta din România, vrea să destabilizeze Chișinăul - avertizează premierul Moldovei.

În știrile de astăzi din The Capitals:

SOFIA

Extrema dreaptă bulgară vizitează Moscova la invitația partidului lui Putin. Partidul bulgar de extremă dreapta pro-rus Vazrazhdane (Renaștere) a trimis o delegație la Moscova la invitația partidului Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț al Academiei Diplomatice a Ministerului rus de Externe. Citește mai mult.

BERLIN

Un liberal de top rupe rândurile cu guvernul și trece de partea opoziției din pricina întârzierii livrării rachetelor Taurus. Nemulțumit de reticența cancelarului Olaf Scholz în ceea ce privește livrarea rachetelor Taurus către Ucraina, candidatul la șefia UE al liberalilor germani se va alătura partidului conservator de opoziție într-o moțiune viitoare, punând o nouă presiune pe legătura fragilă a coaliției. Citește mai mult.

PARIS

Dreapta franceză se opune candidaturii lui von der Leyen la Comisia Europeană. Partidul conservator francez Les Républicains (LR, PPE) nu va susține candidatura Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, a declarat marți, la radio France Inter, François Xavier-Bellamy, cap de listă LR pentru alegerile europene. Citește mai mult.

Atenție - extrema dreaptă vrea în continuare să iasă din UE, avertizează negociatorul pentru Brexit, Barnier. Ieșirea din UE rămâne obiectivul suprem al extremei drepte, chiar dacă aceasta păstrează tăcerea în legătură cu acest lucru înainte de alegeri, a declarat marți fostul negociator pentru Brexit Michel Barnier într-un interviu pentru Euractiv, avertizând că extrema dreaptă nu a învățat lecțiile Brexitului. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Premierul suedez Kristersson va vizita Ungaria în contextul în care ratificarea ofertei NATO este așteptată săptămâna viitoare. Premierul suedez Ulf Kristersson se va deplasa vineri la Budapesta pentru a se întâlni cu omologul său ungar Viktor Orbán, înainte ca parlamentul ungar să voteze, lunea viitoare, cu mult timp în urmă, asupra candidaturii Suediei la aderarea la NATO. Citește mai mult.

COPENHAGA

Ajutoarele de stat ar trebui "oprite", avertizează ministrul danez al industriei. Actuala relaxare a normelor UE privind ajutoarele de stat nu ar trebui prelungită în continuare, a avertizat marți ministrul danez al industriei, Morten Bødskov, aflat la Berlin pentru a se întâlni cu omologul său german, Robert Habeck, un aprig susținător al relaxării cadrului UE. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Salvini, sub presiune pentru a arăta că a anulat acordul cu partidul lui Putin după declarațiile lui Navalny. Liderul Partidului Acțiunea Liberală (Renew Europe), Carlo Calenda, l-a atacat marți pe liderul partidului de extremă dreapta Lega, Matteo Salvini, pe rețelele de socializare, cerând o relatare a acordului din 2017 cu partidul Rusia Unită al lui Putin și dovezi că înțelegerea dintre cele două părți a fost anulată. Citește mai mult.

MADRID

Madridul se pregătește în timp ce fermierii extind protestele. Madridul se pregătește pentru un haos în trafic miercuri, în timp ce mii de fermieri sunt așteptați să protesteze împotriva ultimelor propuneri ale guvernului, despre care spun că sunt insuficiente pentru a menține viabilitatea economică a fermelor lor și pentru a reduce povara birocratică a ajutoarelor de procesare din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), printre alte revendicări. Citește mai mult.

Emigranții ruși din Spania cer protecție după ce un pilot dezertor a fost împușcat mortal. Emigranții ruși din Spania, critici la adresa Kremlinului, au cerut marți (20 februarie) autorităților spaniole să îi protejeze mai bine, după ce un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit împușcat mortal într-un garaj dintr-un oraș de pe coasta mediteraneană a Spaniei. Citește mai departe.

LISABONA

UE nu este pregătită să includă o țară aflată în război în UE, afirmă fostul șef al Comisiei, Barroso. Uniunea Europeană nu este pregătită să accepte includerea în UE a unei țări aflate în război, a avertizat marți fostul președinte al Comisiei Europene și fost premier portughez José Manuel Durão Barroso, care a făcut apel în schimb la o eventuală înțelegere care să împiedice extinderea conflictului din Ucraina. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia face primul pas pentru a stopa procedura articolului 7. Ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar, a prezentat miniștrilor UE un plan de acțiune pentru restabilirea statului de drept în această țară, pe care comisarul european Věra Jourová l-a descris ca fiind un prim pas pentru Comisia Europeană în vederea retragerii procedurii articolului 7 împotriva Varșoviei. Citește mai mult.  

PRAGA

Fondul special al UE pentru regiunile carbonifere arată bine, dar este costisitor, avertizează un studiu ceh.
Crearea unui nou fond european de sprijinire a regiunilor carbonifere - Fondul de tranziție echitabilă - poate părea un pas pozitiv pentru zonele defavorizate, însă administrarea sa este complexă, costisitoare și amenință utilizarea sa eficientă, avertizează un nou studiu ceh bazat pe interviuri cu funcționari. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU


Liderul unui partid de extremă dreapta din România vrea să destabilizeze Chișinăul, avertizează premierul moldovean. Liderul partidului AUR, George Simion, este implicat în "eforturi pentru destabilizarea Republicii Moldova", a acuzat premierul moldovean Dorin Recean, ceea ce a determinat autoritățile moldovenești să prelungească interdicția de intrare în țară a liderului de partid. Citește mai mult.

ZAGREB

Croația lucrează pentru a limita forța de muncă străină, ceea ce ar putea duce la creșterea importurilor, avertizează un analist.
Ministerul croat de Interne (MUP) lucrează la modificări ale legilor care ar trebui să limiteze importul de forță de muncă în Croația, o măsură care ar putea duce la un import semnificativ mai mare de forță de muncă "în zona gri" decât în prezent, a avertizat pentru Euractiv analistul independent al pieței muncii Predrag Bejaković. Citește mai mult.

Președintele croat îl cataloghează pe premierul Plenkovic drept 'mincinos și impostor'.
Președintele croat Zoran Milanović a lansat marți cea mai puternică invectivă de până acum la adresa premierului conservator Andrej Plenković, pe care l-a numit "mincinos și un impostor politic care îi înșală pe cetățenii croați". Citește mai mult.

BELGRAD

Vučić reiterează refuzul de a sancționa Rusia: "Un prieten la nevoie este într-adevăr un prieten".
Președintele sârb Aleksandar Vučić va continua să se abțină de la impunerea de sancțiuni Rusiei, în pofida presiunilor din partea Occidentului, a declarat el pentru agenția TASS, adăugând că, atunci când vine vorba de relațiile dintre cetățenii sârbi și ruși, un prieten la nevoie este un prieten cu adevărat. Citește mai mult.

AGENDA

UE:
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor;
Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Suica, susține un discurs principal la atelierul Forumului Economic Mondial "Economia longevității: Principii și acțiuni pentru a defini următoarea eră într-o lume în curs de îmbătrânire"; susține un discurs principal în cadrul panelului Conferinței Grupului PPE "O economie socială de piață căreia îi pasă";
Vicepreședintele Maroš Šefčovič susține un discurs la evenimentul Fundației Solar Impulse cu tema "Europa 3.0 - Modernizarea pentru a prospera";
Vicepreședintele Valdis Dombrovskis participă la o discuție la foc continuu organizată de DigitalEurope pe tema "Cooperarea digitală transatlantică și provocările pentru perioada 2024 - 2029";
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, îl primește pe secretarul de stat norvegian însărcinat cu politica de protecție a consumatorilor, Trine Fagervik;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ține un discurs principal la deschiderea oficială a Summitului privind competențele 2024; Se întâlnește cu ministrul adjunct al ocupării forței de muncă și dezvoltării sociale din Canada, Paul Thompson;
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, primește vizita comisarului american pentru alimente și medicamente, Robert M. Califf;
Comisarul pentru vecinătate și extindere primește pe viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, ambasadorul Israelului, Haim Regev,ambasadorul Egiptului la UE, Badr Abdelatty;
Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, participă la o discuție la foc continuu în cadrul atelierului Forumului Economic Mondial "Economia longevității: Principii și acțiuni pentru a defini următoarea eră într-o lume în curs de îmbătrânire";
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, susține un discurs principal în cadrul conferinței "Europa 2030: o putere digitală";
Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze;
***

[Ediție coordonată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență permanentă din București: Cătălina Mihai]