Viena: FPÖ își menține avansul față de alte partide de mai bine de un an. | Haga: Recent înființatul partid olandez anti-sistem vrea în PPE. | Paris: Proteste masive, pentru pentru încetarea focului în Gaza, respectiv împotriva antisemitismului.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieri aici 

***

În ediția de astăzi The Capitals

HAGA

SUBIECTUL ZILEI

VIENA

Extrema-dreaptă conduce în sondaje. Partidul austriac de extremă-dreapta FPÖ (Grupul ID), care și-a menținut avansul față de alte partide timp de un an, este pe cale să devină cel mai puternic partid din țară la alegerile naționale care vor avea loc în toamna anului viitor. Detalii (en) 

EUROPA DE VEST 

HAGA

Recent înființatul partid olandez anti-sistem vrea în PPE. Partidul olandez anti-sistem, Noul Contract Social (NSC) - înființat în luna august - intenționează să participe la alegerile europene de anul viitor, a declarat vineri președintele partidului, Bert van Boggelen, presa olandeză relatând că partidul dorește să se alăture Partidului Popular European (PPE), care face parte din UE. Detalii (en) 

PARIS 

La Paris au avut loc marșuri pro-Palestina și împotriva antisemitismului în weekend, Macron absent.  Sâmbătă și duminică, mii de persoane au participat la două proteste la Paris, primul pentru a cere încetarea focului în Gaza și al doilea împotriva antisemitismului.  Absența președintelui francez Emmanuel Macron de la cel de-al doilea protest a ridicat semne de întrebare. Detalii (en) 

BERLIN

Conservatorii germani pun capăt unei serii de coaliții de stat cu Verzii. Partidul conservator german de centru-dreapta CDU a decis vineri să intre în negocieri rapide pentru a forma o coaliție cu social-democrații SPD în Hesse, marcând o abatere clară de la practica aproape automată a partidului de a face echipă cu Verzii la nivel regional. Detalii (en) 

VIENA

Partidele de centru-stânga austriece mizează pe membri cu experiență pentru alegerile europene Social-democrații austrieci au optat pentru experiență și probabil își vor numi din nou europarlamentarii care activează în prezent în Parlamentul European pentru a candida din nou la alegerile europene din iunie 2024, în timp ce partidul își continuă drumul de întinerire internă. Detalii (en).

VISEGRAD 

BRATISLAVA

Platforma pentru libertatea presei își începe activitatea în Slovacia. Platforma pentru libertatea presei din Slovacia - care include reprezentanți ai guvernului, ai ONG-urilor și ai mass-media - își propune să sprijine punerea în aplicare a angajamentelor internaționale, inclusiv a rapoartelor Comisiei privind statul de drept, în contextul în care premierul Robert Fico a lansat un nou atac la adresa jurnaliștilor într-un alt videoclip. Detalii (en)

VARȘOVIA

PiS, ultima șansă de a obține majoritatea parlamentarăPartidul conservator polonez PiS se confruntă cu ultima sa șansă de a forma o alianță în încercarea de a obține o majoritate parlamentară, după ce înfrângerea sa de facto în alegerile generale de luna trecută a fost salvată de președintele Andrzej Duda, care l-a desemnat pe actualul premier al PiS, Mateusz Morawiecki, să formeze un nou guvern. Detalii (en)

PRAGA 

Poziția pro-israeliană a guvernului ceh ar fi putut să îl coste pe premier vizita în NigeriaAnularea în ultima clipă de către Nigeria a vizitei premierului ceh Petr Fiala (ODS, ECR) în această țară în cadrul turneului său în Africa ar putea avea legătură cu poziția pro-Israel a guvernului său, a declarat un expert ceh în probleme africane. Detalii (en) 

SUDUL EUROPEI 

ATENA

Opoziția internă se retrage din stânga greacă în cadrul unei reuniuni aprinse După luni de dezacorduri și ciocniri, o fracțiune cheie a opoziției a decis să părăsească partidul de stânga Syriza, într-o mișcare considerată de unii ca fiind o nouă lovitură dată unității stângii, în timp ce alții au descris-o ca o ușurare pentru noua conducere. Detalii (en)

VALETTA

Activiști maltezi și fostul președinte fac apel la ruperea legăturilor diplomatice cu Israelul.Peste 150 de activiști maltezi, inclusiv diverse organizații și un fost președinte, au cerut premierului Robert Abela și ministrului de externe Ian Borg să recheme ambasadorul Maltei în Israel din cauza "genocidului" și a "uciderii a mii de copii palestinieni". Detalii (en)

LISABONA

Procurorii portughezi recunosc că o greșeală de transcriere a fost esențială în ancheta CostaParchetul public, care efectuează ancheta asupra fostului premier António Costa, a recunoscut o greșeală în transcrierea unei interceptări telefonice care a dus la căderea acestuia, confundând, se pare, numele său cu cel al ministrului Economiei, António Costa Silva, potrivit avocaților unuia dintre inculpați. Detalii (en)

MADRID

Sánchez își asigură reînnoirea mandatului, în timp ce dreapta intensifică "rezistența patriotică". Premierul spaniol interimar Pedro Sánchez a reușit în cele din urmă să pună cap la cap toate piesele complexului puzzle politic de care are nevoie pentru a reveni la putere, în timp ce forțele de dreapta și de extremă-dreapta au promis duminică că își vor intensifica rezistența patriotică față de controversata lege de amnistie pe care Sanchez a acceptat-o în schimbul sprijinului Cataloniei până la convocarea de noi alegeri. Detalii (en)

ROMA

Partidele de stânga din Italia promit dialog pentru a da jos guvernul Meloni. Partidele de stânga italiene au ieșit pe străzile Romei pentru a protesta împotriva guvernului premierului Giorgia Meloni și a face apel la coeziune pentru a reprezenta o alternativă viabilă la centrul-dreapta. Detalii (en)

BALCANI

Serbia ar trebui să profite de șansa oferită în raportul Comisiei: ministru. Serbia trebuie să profite de șansa oferită de raportul Comisiei Europene privind această țară, care a constatat progrese limitate, dar nu a constatat niciun regres, a declarat pentru Euractiv ministrul pentru Integrare Europeană, Tanja Miščević. Aceasta a fost concluzia generală în urma prezentării raportului Comisiei Europene privind țara - susținută de declarația șefului delegației UE în Serbia, Emanuele Giaufret, care a spus că pachetul din acest an a fost istoric. Detalii (en)

BUCUREȘTI
România adoptă Strategia națională pentru Africa. Noua strategie a României pentru Africa este menită să relanseze legăturile țării cu Africa, valorificând o bază promițătoare de colaborare, înaintea turneului viitorului turneu al președintelui Klaus Iohannis în Africa, care începe marți. Această vizită marchează primul angajament politic și diplomatic la nivel înalt cu Africa al unui președinte român în ultimele trei decenii și are ca scop întinerirea relațiilor României cu continentul în contextul mai larg al necesității de a revitaliza relațiile UE-Africa, a declarat administrația prezidențială. Detalii (en) 

SOFIA
Restaurantele din Bulgaria, împotriva impozitării bacșișurilor. Propunerea guvernului bulgar de a impozita cu 10% a bacșișurile pentru chelneri, șoferi de taxi și coafeze a fost puternic contestată de industria restaurantelor și de finanțiști și ironizată de fostul prim-ministru Boyko Borisov. În 2022, industria restaurantelor a încasat venituri de cel puțin 2,33 miliarde de euro (2,5% din PIB-ul țării) și a plătit TVA doar pentru 3,5 milioane de euro, arată un studiu realizat joi de Mediapool.bg - deși, dacă propunerea guvernului va fi adoptată, industria va plăti mai mult în sistem. Detalii (en) 

PRISTINA

Fostul șef al serviciilor de informații din Kosovo dezvăluie o copie a statutului Asociației pentru municipalitățile sârbe. Burim Ramadani, fostul șef al Agenției de informații din Kosovo, a publicat ceea ce el spune că este o copie a proiectului UE-SUA al statutului Asociației municipalităților sârbe din nordul Kosovo. Detalii (en)

Agenda
UE: Consiliul Afaceri Externe se reunește pentru a discuta despre războiul din Ucraina, cele mai recente evoluții privind Armenia și Azerbaidjanul, situația din Israel și Orientul Mijlociu și multe altele;
Reuniunea informală a miniștrilor responsabili de locuințe ar trebui să se concentreze pe accesul la locuințe la prețuri accesibile, dezvoltarea urbană și multe altele;
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea dintre Colegiul comisarilor și Curtea de Conturi Europeană; Președintele Curții de Conturi Europene, Tony Murphy, este gazda reuniunii;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la "Conferința europeană privind economia socială: Oameni, planetă, acțiune", organizată de președinția spaniolă, San Sebastián, Spania; se întâlnește cu directorul general adjunct al OIM, Mia Seppo;
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, participă la Forumul economic de la Viena, în Austria; se întâlnește cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski;
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, participă la reuniunea dintre membrii Comisiei și președintele COP28, Sultan Al Jaber; se întâlnește cu directorul general al Institutului European de Administrație Publică, Marco Ongaro; participă la reuniunea extraordinară a grupului de specialiști la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune;
Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, ține un discurs online pentru Platforma italiană a Cartei europene a diversității;
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, se întâlnește cu fostul comisar european Michel Barnier și cu șeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară din 2024, Tony Estanguet; ține un discurs principal la Summitul IMM-urilor digitale;
Germania: Cancelarul Olaf Scholz primește la cină liderii UE, inclusiv președintele Consiliului Charles Michel;
Portugalia: Summit-ul Global Web;
Turcia: Discuții de consolidare a încrederii între Turcia și Grecia;
***

[Newsletter editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson; corespondența pentru România: Cătălina Mihai]