Un lider important al Alternative für Deutschland (AfD), aflat printre candidații principali la europarlamentare, trebuie să dea explicații în legătură cu banii veniți din Rusia. | Declarații la Sofia: Gazoductul Turkish Stream, armă politică.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Petr Bystron (AfD), acuzat că a primit bani din Rusia. Bystron este un membru marcant al partidului german de extremă-dreapta AfD și unul dintre principalii candidați la un loc în Parlamentul European după alegerile din iunie. Liderii propriului său partid îi cer acum să clarifice acuzațiile. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Mingea în terenul UE pentru a ajunge la un acord cu Mercosur, avertizează un oficial paraguayan. În negocierile complexe și îndelungate privind acordul comercial UE-Mercosur, "mingea este în terenul" celor 27 de state membre, a declarat într-un interviu acordat EFE, partenerul Euractiv, ministrul paraguayan al Industriei și Comerțului, Javier Giménez. Acesta a spus că normele stricte de mediu ale Europei reprezintă principalul obstacol în calea unui acord rapid. Citește mai mult.

Țările UE acordă ajutoare de miliarde de euro sectorului agroalimentar, pe fondul protestelor fermierilor. Statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit miliarde de euro pentru a sprijini industriile agricole și alimentare în ultimii doi ani, în urma unei relaxări temporare a normelor privind ajutoarele de stat ale blocului pentru a ajuta întreprinderile să facă față impactului războiului Rusiei în Ucraina. Citește mai mult.

UE lansează o anchetă privind subvențiile acordate firmelor chineze de energie solară fotovoltaică. Uniunea Europeană a lansat o investigație pentru a stabili dacă subvențiile au permis firmelor chinezești să depună oferte neloiale pentru construcția unui parc de panouri solare din România, în cea de-a doua aplicare a unei noi legi de protecție comercială într-o săptămână. Citește mai mult.

PARIS

Noua lege agricolă franceză pune suveranitatea alimentară pe picior de egalitate cu protecția mediului. Ca urmare a unei promisiuni făcute fermierilor care au protestat, Parisul a prezentat un nou proiect de lege a agriculturii, care se concentrează pe suveranitatea alimentară și face din aceasta o prioritate a politicilor publice naționale și europene, punând-o pe picior de egalitate cu sustenabilitatea mediului. Citește mai mult.

O poziție mai blândă? Partidul francez de extremă-stânga face aluzie la susținerea NATO în caz de atac. Partidul francez de extremă-stânga La France Insoumise (LFI) ar fi în favoarea acordării de ajutor de către Franța unei țări NATO atacate de Rusia, a declarat miercuri candidatul său principal, Manon Aubry, la radioul public național, sugerând o atenuare a poziției anti-NATO de lungă durată a partidului. Citește mai mult.

Senatorii francezi acuză guvernul Macron pentru întârzierea îndelungată a adoptării proiectului de lege SREN privind sectorul digital. Marți, senatorii francezi au acuzat guvernul Macron pentru întârzierea de opt luni a procesului legislativ privind un proiect de lege digital de referință, afirmând că guvernul nu a reușit să pregătească eficient textul. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia va declanșa procedura de deficit excesiv a UE, avertizează un ministru. Italia va declanșa fără îndoială procedura de deficit excesiv (PDE) a UE, a declarat miercuri ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, care a exclus posibilitatea de a prelua postul de comisar după alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia își intensifică lupta împotriva corupției. Ministrul portughez al justiției, Rita Júdice, a fost însărcinată cu elaborarea unui pachet de măsuri anticorupție, ceea ce presupune ca aceasta să poarte discuții cu toate părțile, inclusiv cu parlamentari, cu lucrătorii din sectorul justiției și cu societatea civilă, a decis miercuri guvernul. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Inițiativa cehă de a cumpăra muniție pentru Ucraina are nevoie de mai mulți bani, îndeamnă șeful diplomației. Este nevoie de mai multe fonduri pentru ca inițiativa cehă de achiziționare de muniție pentru Ucraina, lansată în februarie și la care s-au alăturat până în prezent atât țări din UE, cât și din afara UE, să pornească la drum, a declarat miercuri ministrul ceh de externe Jan Lipavský (Pirați, Verzi/ALE). Citește mai mult.

VARȘOVIA

Fermierii polonezi, nemulțumiți după ce au ocupat Ministerul Agriculturii. Fermierii polonezi care protestează au părăsit clădirea Ministerului Agriculturii pe care o ocupau de marți, frustrați că guvernul nu a răspuns în mod adecvat la cererile lor, inclusiv oprirea tranzitului de cereale și zahăr ucrainene prin Polonia. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria folosește gazoductul Turkish Stream ca armă geopolitică, dezvăluie Borissov. Sofia a introdus o taxă specială pe gaz pentru transportul gazului rusesc prin Turkish Stream pentru a pedepsi Austria pentru opoziția sa față de aderarea Bulgariei la Schengen, a anunțat miercuri liderul celui mai mare partid bulgar GERB, Boyko Borissov. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România ar putea desfășura în curând trupe pentru protejarea cetățenilor din străinătate. România ar putea desfășura în curând trupe pentru a proteja cetățenii români în afara granițelor sale, potrivit unui proiect de prevederi care, dacă va fi adoptat, va modifica legea apărării naționale. Citește mai mult.

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

 

  • UE: Vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, participă la reuniunea ministerială a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, la Leuven, Belgia;
  • Kadri Simson, comisarul pentru energie, se întâlnește cu ministrul australian pentru schimbări climatice și energie, Chris Bowen, la Sydney;
  • NATO: 75 de ani de la semnarea tratatului fondator; Belarus: Alegeri pentru camera superioară a parlamentului.
*** [Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]