The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) va face din dizolvarea controlată a UE una dintre țintele sale cheie pentru viitoarele alegeri europene, liderul său Tino Chrupalla numindu-l pe premierul ungar Viktor Orbán unul dintre principalii săi aliați. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Francezii critică alegerea unui economist american pentru un post de conducere în UE. Numirea de către Comisia Europeană a unui economist american pentru un post de conducere în cadrul DG COMP, autoritatea Comisiei responsabilă cu asigurarea concurenței loiale pe piața unică, a provocat o reacție din partea politicienilor francezi, ministrul francez al comerțului digital "invitând Comisia să reanalizeze această chestiune". Citește mai mult (eng.)

Votul Parlamentului European stimulează normele UE privind produsele ecologice, lăsând pe dinafară vânzările online. Parlamentul European a votat miercuri pentru a consolida proiectul de regulament al UE privind proiectarea ecologică a produselor durabile (ESPR), dar a exclus vânzările online din domeniul de aplicare al regulamentului, spre dezamăgirea grupurilor de consumatori și a avocaților ecologiștilor. Citește mai mult (eng.)

EUROPA OCCIDENTALĂ

BERLIN

Independența tehnologică este un punct cheie în strategia Germaniei în relația cu China. Primul punct al strategiei germane de până acum în privința relațiilor cu China plasează tehnologia în centrul eforturilor sale de a diminua dependența de Beijing în domenii care merg de la aprovizionarea cu materii prime, protecția infrastructurii critice și securitatea cibernetică până la contraspionaj și combaterea dezinformării. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Austria își propune să intre în cursa globală a industriei de cipuri. Austria vrea să devină una dintre țările de top în industria cipurilor din UE și mizează pe Actul UE privind cipurile ca principal instrument de stimulare a producției de semiconductori, dar se ferește să investească noi fonduri publice în acest sector. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

NORDICII

Nordicii și SUA vor coopera în domeniul militar, al climei și tehnologiei și se angajează să continue sprijinul pentru Ucraina. Statele Unite și țările nordice se angajează să coopereze în domeniul militar, climatic și tehnologic, au declarat liderii nordici și președintele american Joe Biden în cadrul unei întâlniri la Helsinki, în timp ce au promis că vor continua să sprijine Ucraina. Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM

Suedia va înăspri condițiile pentru imigrația familială. Guvernul suedez și partidul populist de dreapta Democrații Suedezi vor merge mai departe cu o propunere de înăsprire a condițiilor pentru imigrația familială, cu scopul de a reduce numărul de intrări în Suedia, au anunțat joi guvernul și partidul care susține guvernul fără a face parte din el. 

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia vrea să redeschidă minele până la sfârșitul anului. Italia intenționează să redeschidă minele care au fost închise în urmă cu 30 de ani, în încercarea de a face față penuriei de materii prime critice din Uniunea Europeană, a anunțat joi ministrul Adolfo Urso. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Sanchez acuză PP că a "otrăvit" campania electorală, referindu-se la criticile privind votul prin corespondență. Partidul Popular (PP, PPE), de centru-dreapta, încearcă să otrăvească campania politică din Spania, punând la îndoială transparența democratică a sistemului public de vot prin corespondență, a declarat joi premierul spaniol în exercițiu și liderul socialist Pedro Sánchez. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

Mașinile electrice slovace vor fi mai ieftine decât cele diesel până în 2029. Pe măsură ce normele privind emisiile continuă să crească prețul mașinilor care funcționează cu combustibili fosili, mașinile electrice devin mai rentabile din punct de vedere al costurilor, deoarece oamenii ar putea economisi până la 2.500 de euro la achiziționarea unui automobil mai ecologic cu cinci ani înainte de interzicerea motoarelor cu combustie din UE, potrivit unei analize a Institutului slovac pentru politica de mediu. Citește mai mult (eng.)

PRAGA | SKOPJE

Miniștrii din Europa Centrală și de Est îndeamnă Macedonia de Nord să profite de impulsul actual al extinderii UE. Procesul de extindere a UE a căpătat în sfârșit o dinamică, iar Macedonia de Nord ar trebui să folosească acest impuls și să facă un pas înainte, a declarat joi, la Skopje, ministrul ceh de externe Jan Lipavský. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Politicienii polonezi critică Legea privind restaurarea naturii din cauza potențialelor consecințe asupra agriculturii. Legea privind restaurarea naturii, adoptată miercuri de Parlamentul European, s-a confruntat cu critici din partea politicienilor polonezi din tabăra guvernamentală și din opoziție, din cauza potențialelor consecințe pe care le-ar putea avea asupra agriculturii și silviculturii. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Ministrul român al muncii demisionează în urma scandalului centrelor de îngrijire. Marius Budăi, ministrul român al muncii și protecției sociale, a demisionat joi, fiind prima demisie la nivel înalt în urma scandalului de la centrele de îngrijire de lângă București care a șocat întreaga țară. Citește mai mult (eng.)

SOFIA

Bulgaria trimite cel mai consistent pachet de ajutor militar Ucrainei. Cel mai mare pachet de ajutor militar unic - care include 100 de vehicule blindate din stocul poliției bulgare, în mare parte vehicule purtătoare de infanterie - a fost trimis în Ucraina, în ceea ce reprezintă prima decizie oficială a Sofiei de a ajuta Kievul cu echipamente grele, au anunțat joi autoritățile bulgare. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]