The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

ROME

Partidul Lega, al vicepremierului Matteo Salvini, și formațiunea Fratelli d'Italia, a premierului Giorgia Meloni, s-au opus nominalizării activistei germane Carola Rackete (Sea Watch), drept candidată a Partidului Stângii germane pentru alegerile europene de anul viitor, din cauza faptului că a fost arestată în 2019 pentru că a intrat în coliziune cu o navă de patrulare italiană în timpul unei misiuni de salvare pe mare. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Comisia neagă criticile lui von der Leyen la adresa candidatului de dreapta la șefia Guvernului spaniol. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, neagă faptul că ar fi făcut comentarii dure la adresa candidatului de dreapta al Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, pe care cotidianul El Pais i le-a atribuit într-un articol de opinie publicat luni, a declarat marți Executivul UE. Citește mai mult (eng.)

Parlamentarii UE fac presiuni pentru a spori protecția jurnaliștilor în legislația privind mass-media. Comisia parlamentară pentru libertăți civile a adoptat marți (18 iulie) un raport de opinie cu o largă majoritate cu privire la Legea privind libertatea presei, în care se propun garanții mai puternice împotriva supravegherii jurnaliștilor. Citește mai mult (eng.)

Comisarul Vestager susține numirea unui economist american în funcția de conducere a UE. Comisarul european Margrethe Vestager a susținut-o marți pe americanca Fiona Scott Morton ca fiind cea mai calificată candidată pentru funcția de economist-șef al Direcției Generale a Concurenței, după ce numirea acesteia a stârnit controverse și a atras critici, în special din partea Franței. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Comerțul ilegal cu tutun este incontrolabil devenind o mare problemă pentru Franța. Comerțul ilicit cu produse din tutun este în continuă creștere în Franța și provoacă îngrijorare deoarece autoritățile locale și europene nu par să aibă soluții. Citește mai mult (eng.)

Prețul energiei electrice va crește cu 10% pentru majoritatea consumatorilor francezi. Prețurile la electricitate pentru peste 20 de milioane de gospodării franceze vor crește cu 10% începând cu luna august - un anunț criticat dur de opoziția din Parlament. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Opoziția germană vrea să elimine dreptul individual la azil. Standardul de drept internațional, care prevede examinarea individuală a fiecărei cereri de azil, ar trebui înlocuit cu un plafon comun european de primire, a scris Thorsten Frei, liderul partidului de centru-dreapta CDU, într-un articol de opinie publicat marți. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Austria mizează pe imigrație pentru a face față deficitului de forță de muncă. Austria va încerca să atragă anual peste 15.000 de lucrători calificați din țări din afara UE până în 2027, a anunțat marți ministrul Muncii, Martin Kocher (ÖVP), într-o declarație, după discuții cu ministrul Afacerilor Sociale, Johannes Rauch (Verzi), și cu reprezentanți ai partenerilor sociali. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Belgia, condamnată pentru că nu oferă cazare solicitanților de azil. Belgia nu a respectat o hotărâre judecătorească de la Bruxelles care cerea autorităților naționale să asigure o locuință pentru un solicitant de azil, a declarat marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD  

LONDRA

Sondaj: Britanicii au mai multă încredere în UE decât în Marea Britanie în materie de afaceri externe. Există un interes din ce în ce mai mare pentru o cooperare mai strânsă cu UE din partea publicului britanic, din ce în ce mai mulți britanici, potrivit sondajului anual 2023 al Grupului britanic pentru politică externă privind opinia publică britanică în materie de politică externă, publicat miercuri. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Profiturile uriașe ale băncilor îngrijorează guvernul suedez. Băncile din Suedia continuă să raporteze profituri mari în timp ce gospodăriile se luptă cu dobânzi ridicate și inflație mare, atrăgând critici din partea premierului suedez Ulf Kristersson și a ministrului de Finanțe Elisabeth Svantesson. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Tranziția ecologică a Spaniei este în pericol pe măsură ce dreapta accede putere. Un potențial guvern conservator de coaliție între Partidul Popular (PP, PPE), de dreapta, și VOX (ECR), de extremă-dreapta, ar încetini tranziția ecologică a țării, deoarece partidele propun reducerea obiectivelor și abrogarea legislației cheie. Citește mai mult (eng.)

Candidatul de dreapta al Spaniei ratează ultima confruntare televizată înainte de alegeri. Alberto Núñez Feijóo, liderul opoziției de centru-dreapta Partido Popular, a ratat miercuri seară ultima dezbatere politică difuzată de televiziunea publică RTVE, în timp ce campania a intrat în perioada de criză înaintea alegerilor de duminică. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Polonia va da în judecată Germania în legătură cu importurile de deșeuri. Varșovia va da în judecată Berlinul la Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg pentru că nu ar fi reușit să îndepărteze 35 de tone de deșeuri transportate ilegal în Polonia de companii germane și depozitate în șapte situri din țară, a anunțat marți ministrul pentru climă și mediu, Anna Moskwa. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia va construi primul reactor modular de mici dimensiuni până în 2032. Cehia va construi primul său reactor modular de mici dimensiuni în 2032 pentru a crește securitatea energetică și protecția climei, într-un proiect susținut de președintele ceh Petr Pavel, care a subliniat rolul energiei nucleare în viitorul mix energetic al țării. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Firmele slovace de armament au înregistrat profituri de patru ori mai mari de la începerea războiului din Ucraina. Principalele companii de armament din Slovacia și-au cvadruplat profiturile anul trecut față de cel precedent, companiile confirmând că rezultatele extraordinare s-au datorat războiului din Ucraina. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bărbatul acuzat că l-a amenințat cu moartea pe ministrul bulgar al Apărării a fost arestat. Un bărbat în vârstă de 39 de ani, acuzat că l-a amenințat cu moartea pe ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev din cauza poziției acestuia față de războiul din Ucraina, a fost arestat marți la Sofia. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Guvernul român va plăti datoriile unor proiecte finanțate de UE. Datoriile aferente proiectelor finanțate din fonduri europene vor fi achitate până la 1 septembrie, a anunțat Ministerul pentru Investiții și Proiecte Europene. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Comisia de anchetă pentru împușcăturile în masă din Serbia, formată la cererea opoziției. Parlamentarii au înființat marți, în Parlament, la cererea opoziției, o comisie însărcinată să investigheze faptele și circumstanțele care au dus la cele două împușcături în masă din luna mai. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Producătorii albanezi de grâu se luptă cu prețurile mici de vânzare și vremea rea. În condițiile în care prețul grâului este în prezent mai mic decât costurile de producție și în condițiile în care există îngrijorări legate de calitate din cauza furtunilor din primăvară și vară, fermierii albanezi se confruntă cu o cantitate crescută de grâu și cu puține opțiuni atunci când vine vorba de vânzarea acestuia. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]