The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

MADRID

Spania dorește să conducă viitoarele relații ale UE cu Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), dar în timp ce partidele majoritare, PSOE (S&D) de centru-stânga și PP (PPE) de centru-dreapta, evită să vorbească despre trecutul colonial al Spaniei, iar SUMAR (Stânga/Verzi) face un apel vag la "reflecție comună", VOX (ECR) de extremă dreapta își promovează agenda patriotică pentru a proteja "moștenirea" Spaniei în America Latină. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Un raport UE sugerează că glifosatul este pe cale să fie reaprobat de UE. Un proiect al UE privind reînnoirea aprobării pentru controversatul erbicid glifosat sugerează că acesta ar putea fi aprobat încă din luna septembrie, un termen criticat de grupurile de campanie ecologiste ca fiind "nedemocratic". Citește mai mult (eng.)

VIENA

În Austria se fac presiuni pentru ratificarea acordului Mercosur. Presiunea pentru ratificarea acordului comercial UE-Mercosur crește asupra cancelarului austriac Karl Nehmanner, în timp ce industria și părți din propriul său partid l-au îndemnat să ridice veto-ul. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania vrea să convingă Franța cu privire la avantajele acordului UE-Mercosur. Guvernul german încearcă să-i convingă pe francezi că avantajele acordului comercial UE-Mercosur - discutat în prezent la summitul UE-CELAC - sunt utile, a declarat într-un interviu acordat EURACTIV Franziska Brantner, secretar de stat parlamentar însărcinat cu comerțul în cadrul Ministerului Economiei. Citește mai mult (eng.)

Alegeri în UE: Stânga germană desemnează o activistă în domeniul migrației drept candidat principal. Activista Carola Rackete, care a devenit celebră în calitate de căpitan al unei ambarcațiuni de căutare și salvare a unui ONG, a fost desemnată luni drept unul dintre cei doi candidați principali ai Partidului Stângii germane pentru alegerile europene de anul viitor. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Academia Franceză de Medicină susține sinuciderea asistată în anumite condiții. Autoritatea însărcinată cu consilierea guvernului în materie de sănătate publică s-a pronunțat în favoarea sinuciderii asistate în cazuri excepționale, enumerând condițiile și excluzând eutanasia din recomandările sale. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Premierul suedez "nu este îngrijorat" de faptul că Turcia întârzie ratificarea NATO. Suedia nu este îngrijorată de faptul că Turcia nu a aprobat încă și nici nu a dat vreo informație cu privire la data la care va ratifica cererea de aderare a Suediei la NATO, a declarat luni presei premierul suedez Ulf Kristersson, în ciuda faptului că Ankara a promis săptămâna trecută că va da undă verde. Citește mai mult (eng.)

OSLO

Norvegia se pregătește să interzică temporar publicitatea comportamentală pe Facebook și Instagram. Platformele de socializare deținute de Meta se vor confrunta cu o interdicție temporară de trei luni a publicității comportamentale bazate pe profilarea extinsă a utilizatorilor în Norvegia, începând cu 4 august, în urma unei decizii a Curții de Justiție a UE care a constatat că această practică nu are un temei juridic. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Salvini vrea "pace fiscală" prin eliminarea datoriilor mici ale cetățenilor. Liderul Ligii, Matteo Salvini, consideră că italienii sunt ostatici ai Agenției Fiscale și că micile datorii ale cetățenilor ar trebui să fie desființate prin solicitarea doar a unei plăți parțiale. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Studiu: Tinerii spanioli nu sunt reprezentați de politicieni. Șase din zece tineri spanioli nu se simt reprezentați în sistemul politic al țării lor, dar 86% dintre cei cu drept de vot vor merge duminică la urne la alegerile generale, relevă un studiu publicat de Consiliul Tineretului. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Mai multe case de lângă Atena au luat foc din cauza incendiilor de vegetație. Două incendii de vegetație, alimentate de vânturi puternice, au făcut ravagii necontrolate în orașele de coastă din apropierea Atenei luni (17 iulie), forțând locuitorii să își părăsească locuințele și determinând evacuarea a sute de copii dintr-o tabără de vară. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Ministrul ceh al UE: transformarea Europei într-o federație va face din ea un actor global egal. Europa va deveni un jucător egal în format mondial doar atunci când va deveni o federație, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Martin Dvořák, într-un interviu exclusiv pentru EURACTIV.cz. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Asociația judecătorilor din Polonia cere protecție pentru judecătorul care a pronunțat verdictul în cazul huliganilor neonaziști. Iustitia, o organizație pentru drepturile judecătorilor și protecția statului de drept în Polonia, a anunțat că vor cere protecție pentru judecătorul care a pronunțat verdictul în cazul huliganilor neonaziști condamnați pentru atacarea unui membru al comunității LGBT. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Fermierii slovaci cer reglementări pentru protejarea fermelor de atacurile urșilor. Fermierii, silvicultorii și mai mulți politicieni cer reglementări privind urșii bruni, deoarece atacurile acestora asupra fermelor și oamenilor s-au intensificat. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Exporturile de arme ale Bulgariei au crescut cu 200% de la începerea războiului din Ucraina. Exporturile bulgare de arme au crescut cu 200% în 2022, când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, a declarat luni ministrul bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov, la televiziunea de stat. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Președintele României, mulțumit de demisiile politice pe fondul scandalului privind îngrijirea bătrânilor. Scandalul căminelor de bătrâni din România a provocat două demisii politice, pe care președintele României, Klaus Iohannis, le consideră suficiente pentru moment, însă nu toată lumea este convinsă. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD 

Unul din patru sârbi nu-și dorește colegi LGBTI+. Aproape un sfert dintre sârbi nu doresc ca membrii populației LGBTI+ să le fie colegi, în timp ce aproape unul din trei nu vrea să fie prieten cu aceștia, a declarat pentru EURACTIV comisarul pentru protecția egalității, Brankica Janković, reacționând la recenta ucidere brutală a transsexualului Noa Milivojev, în vârstă de 18 ani. Citește mai mult (eng.)

TIRANA | PRIȘTINA

Absența Kosovo de la reuniunea UE-Balcanii de Vest ridică semne de întrebare. Atât prim-ministrul kosovar Albin Kurti, cât și vicepremierul Besnik Bislimi au lipsit luni de la o reuniune informală a liderilor regionali la Tirana, acesta din urmă negând afirmațiile potrivit cărora nu au fost invitați sau chiar li s-a refuzat intrarea. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]