The Capitals oferă zilnic știri din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Un focar de legioneloză, boală provocată de bacteria Legionella, a izbucnit pe 17 august la Rzeszów, capitala Voievodatului polonez Podkarpackie și un centru strategic pentru NATO,  ceea ce a condus la o investigație a serviciilor de securitate pentru a-i determina sursa. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Macron aduce la aceeași masă mai multe partide pentru a construi o agendă politică, dar opoziția e cinică. Liderii partidelor politice reprezentate în Parlamentul francez se reunesc miercuri la inițiativa președintelui Emmanuel Macron, care dorește să identifice puncte de convergență politică în contextul unei majorități relative în Adunarea Națională Franceză. Citește mai mult (eng.)

Șeful Dassault Aviation: Apărarea europeană depinde de industria franceză. Capacitățile industriei de apărare ale UE se reduc în principal la strategia de disuasiune nucleară a Franței de șase decenii, care a încurajat investițiile tehnologice de ultimă oră, a declarat marți Eric Trappier, CEO-ul Dassault Aviation. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Fermierii germani afectați de impactul schimbărilor climatice, arată noi date. Fermierii și activiștii pentru mediu avertizează asupra impactului pe care schimbările climatice le au asupra producției agricole din Germania, pe fondul rezultatelor mixte pentru recolta din acest an din cauza evenimentelor meteorologice nefavorabile. Citește mai mult (eng.)

Germania și Franța cer UE să reducă birocrația pentru companii. Guvernul german și cel francez doresc să lanseze o inițiativă prin care să ceară UE să reducă obligațiile de raportare pentru companii. Berlin speră astfel că va ajuta la readucerea economia pe drumul cel bun. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Bosnia caută sprijinul Austriei pentru un acord cu Frontex.
Bosnia și Herțegovina speră să obțină ajutorul Austriei pentru semnarea unui acord cu agenția europeană Frontex. Ministrul bosniac de interne Nenad Nesic s-a întâlnit cu omologul austriac Gerhard Karner marți, la Viena. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Liderul flamand de dreapta nu vrea extrema dreaptă la guvernare. Liderul partidului de dreapta flamand, Bart De Wever (NV-A/ECR) dorește o coaliție cu partidele Open VLD (Renew) și CD&V (PPE) pentru alegerile din 2024, dorind să împiedice extrema dreaptă să ajungă la putere. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Propunerea pentru postul de comisar european a ministrului olandez de externe provoacă nemulțumire în cadrul partidului său. Colegii de partid ai comisarului propus Wopke Hoekstra (CDA/PPE) și-au exprimat nemulțumirea după ce numirea sa a fost susținută marți de președinta Comisiei, Ursula Von der Leyen, acuzând secretul din jurul deciziei. Citește mai mult (eng).

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

STOCKHOLM

Ministru: Iranul vizează Suedia prin diverse campanii care au ca obiectiv instituții precum Serviciile Sociale, cel mai recent. Suedia continuă să fie ținta unor astfel de campanii din orchestrate de Rusia și Iran, potrivit ministrului Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin. Citește mai mult (eng.)

COPENHAGA

Danemarca nu poate evita taxa pe motorină, spune ministrul de externe. O taxă pe motorină este inevitabilă dacă Danemarca dorește să-și atingă obiectivele climatice până în 2025, a declarat marți ministrul de externe și lider al Partidului Moderat, Lars Løkke Rasmussen, la o conferință de presă. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez și Feijóo se întâlnesc pentru „dialogul cu surzilor”, pe măsură ce blocajul politic continuă. Liderii Partidului Socialist (PSOE) și ai Partidului Popular de centru-dreapta (PP), principala forță de opoziție, vor discuta potențiale soluții pentru a depăși blocajul politic rezultat în urma alegerilor. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Ministrul italian al apărării: Reforma Pactului de stabilitate necesară pentru țările UE. Reformarea Pactului de Stabilitate este necesară pentru țările UE, potrivit ministrului Apărării Guido Crosettoto, pentru a ține cont de noua ordine geopolitică și economică europeană. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Oprirea producției fabricii Volkswagen din Portugalia va afecta furnizorii, spune sindicatul. Oprirea producției fabricii Volkswagen din Palmela, stabilită pentru septembrie, ar putea pune în pericol locurile de muncă în alte companii, a declarat marți coordonatorul Comitetelor Muncitorilor Parcului Industrial Autoeuropa, Daniel Bernardino, partenerului EURACTIV, Lusa. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Președintele ceh vrea ca Vișegradul să fie din nou „pro-european”. Președintele ceh Petr Pavel dorește ca Grupul de la Vișegrad – o cooperare regională formată din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria – să fie la fel de democratic și pro-european precum era atunci când a fost fondat, a spus el la o întâlnire a ambasadorilor cehi la Praga. Citește mai mult (eng.)

BUDAPESTA | ROMA

Meloni va fi printre speakerii importanți la Summitul Demografic de la Budapesta. Premiera italiană Giorgia Meloni va fi unul dintre vorbitorii principali la Summitul Demografic de la Budapesta de la mijlocul lunii septembrie, a anunțat marți președinta Ungariei Katalin Novák pe Facebook. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Fostul ministrul slovac de externe Ivan Korčok își va anunța candidatura la președinție. Se preconizează că Ivan Korčok își va anunța oficial candidatura la președinție la o conferință de presă miercuri, după ce președintele Zuzana Čaputová și-a anunțat decizia de a nu solicita realegerea din motive personale. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Inițiativa celor Trei Mări se va extinde cu Grecia, spune președintele României. Aderarea Greciei la 3SI – o platformă de cooperare economică între țările UE din Europa Centrală – urmează să fie anunțată la următorul summit al platformei de la București din septembrie, a declarat marți președintele României Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Citește mai mult (eng.)

SOFIA

Bulgaria propune Sloveniei să participe la proiectul privind centrala nucleară. Bulgaria i-a propus Sloveniei să se alăture proiectului pentru noile reactoare de la Centrala Nucleară de la Kozlodui, în calitate de cumpărător de energie sau ca investitor, ofertă care a fost deja făcută Greciei la începutul acestui an. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB

Profitul băncilor croate a crescut de la aderarea la zona euro. Băncile croate au înregistrat un profit semestrial cu peste 60% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale publicate marți. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Premierul sârb: Criteriile UE în continuă schimbare fac ca extinderea până în 2030 să fie nerealistă. Aderarea la UE este un proces lung, iar criteriile sale de aderare se schimbă constant, a declarat premiera sârbă Ana Brnabici ca răspuns la declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel, că UE trebuie să fie pregătită pentru extindere până în 2030. Citește mai mult (eng).

TIRANA

Exporturile fermierilor albanezi se confruntă cu probleme mari din cauza puterii lekului față de euro. Aproximativ 30% dintre exportatorii de produse agricole albanezi au dat faliment în 2023 din cauza pierderilor mari cauzate de întărirea semnificativă a lekului față de euro în ultimele luni, exacerbând și mai mult criza de costuri cu care se confruntă deja întreprinderile din acest domeniu. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]