Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, și opoziția au cerut demisia comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski. | Extrema dreaptă din România amenință că se va retrage din grupul ECR, dacă acolo va fi și Orbán.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor

Captarea și stocarea carbonului (CSC): O soluție pentru atingerea obiectivelor climatice globale
Equinor stochează în siguranță CO2 în Marea Nordului norvegiană. Proiectul Northern Lights va începe să stocheze CO2 în 2024, iar noua licență Smeaheia are potențialul de a stoca 20 de milioane de tone de CO2 anual, transportate din Belgia și Germania printr-o nouă conductă. Află mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals 

VARȘOVIA

Fermierii polonezi i-au luat apărarea comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, după ce ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, și opoziția au făcut apel la demisia acestuia. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Liberalii germani vor să renegocieze legea UE privind obligația de diligență și dau vina pe Spania. Partidul liberal german FDP vrea să redeschidă negocierile privind directiva UE privind obligația de diligență, după ce problema a fost eliminată de pe ordinea de zi a unei reuniuni a ambasadorilor UE de vinerea trecută, ceea ce, potrivit partidului, arată calitatea slabă a acordului preliminar la care s-a ajuns în decembrie. Citește mai mult.

Extrema dreaptă din România amenință că se va retrage din grupul ECR, o nouă lovitură pentru Orbán. Făcându-se ecoul îngrijorărilor altor delegații, partidul de extremă-dreapta din România, aflat în plină ascensiune, AUR, și-a exprimat intenția de a reveni asupra deciziei de a se alătura grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European dacă partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, se va alătura grupului. Citește mai mult. 

PARIS | BERLIN | VARȘOVIA

'Triunghiul de la Weimar' prinde un al doilea suflu în lumina posibilei reveniri a lui Trump și a amenințării rusești la adresa NATO. Miniștrii de externe din 'Triunghiul de la Weimar' franco-germano-polonez se vor întâlni luni, în afara Parisului, pentru o 'reuniune de lucru', în contextul în care pe fundal planează amenințarea unei potențiale realegeri a lui Trump în noiembrie și în care liderii militari avertizează asupra amenințării Rusiei la adresa NATO. Citește mai mult.

BERLIN

CDU din Germania vrea să ia mai devreme deciziile privind economia. Conservatorii germani l-au îndemnat pe cancelarul Olaf Scholz să adopte măsuri care, speră ei, vor rezolva problemele economice ale țării, inclusiv să scape de legea UE privind lanțul de aprovizionare, cunoscută sub numele de directiva privind diligența corporativă în materie de sustenabilitate. Citește mai mult.

PARIS

Candidații la șefia UE denunță anunțurile guvernului francez în Mayotte. Candidații francezi care conduc listele electorale ale UE au ripostat la anunțul ministrului francez de interne, Gérald Darmanin, privind un amendament constituțional pe măsură privind cetățenia pentru regiunea de peste mări Mayotte. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Stubb, de centru-dreapta, câștigă alegerile prezidențiale finlandeze, care au fost foarte disputate. Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliției Naționale de centru-dreapta, a câștigat la limită alegerile prezidențiale de duminică din Finlanda, învingându-l pe Pekka Haavisto, membru liberal al Partidului Verde, care și-a recunoscut înfrângerea. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Liderul PP nu se va opune grațierii lui Puigdemont dacă acesta va fi adus în fața justiției. Principalul partid de opoziție de dreapta din Spania, Partidul Popular, a declarat că va lua în considerare o grațiere a fostului președinte catalan și lider separatist Carles Puigdemont dacă acesta va accepta să fie judecat, își va ispăși pedeapsa, va renunța la convocarea unui referendum de autodeterminare și va abandona planurile de a declara "independența" regiunii. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Un eurodeputat ceh spune că Europa are nevoie de propria armată, nu se poate baza pe protecția lui Trump. Comentariile recente ale candidatului republican și fostului președinte american Donald Trump despre cum nu va proteja țările NATO care nu-și respectă obligațiile de cheltuieli, dacă va fi reales, l-au determinat pe eurodeputatul ceh Mikuláš Peksa (Pirați, Verzi/ALE) să ceară o armată europeană. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia exclude ONG-urile din lupta împotriva dezinformării. Guvernul lui Robert Fico se gândește la excluderea ONG-urilor din planurile guvernului de combatere a dezinformării, care intenționează să elimine fostul plan de acțiune "neconceptual", "cu elemente de politizare". Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Guvernul bulgar, în pericol pe fondul disputelor pentru postul de ministru de externe. Disputele din cadrul coaliției de guvernare cu privire la cine va fi noul ministru de externe amenință stabilitatea guvernului bulgar înainte de schimbarea programată a premierului în martie. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Premierul român, încrezător că Rusia nu-i va ataca țara. Rusia nu a lansat niciun atac deliberat asupra României și nu va face acest lucru în viitor, a declarat sâmbătă premierul român Marcel Ciolacu, după ce locuitorii din Tulcea, care se învecinează cu Ucraina, au primit avertismente privind posibile obiecte care ar putea coborî din cer. Citește mai mult.

ZAGREB

Opoziția croată se teme de un nou procuror general "ca Orban". Opoziția croată se teme că Ivan Turudić, noul procuror general al țării, se va folosi de noua sa poziție pentru a obstrucționa activitatea Parchetului UE, specializat în combaterea fraudei cu fonduri europene. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Reuniune informală a miniștrilor dezvoltării, la Palatul Egmont, Bruxelles, care se preconizează că se va concentra pe cooperarea pentru dezvoltare;

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, participă la "Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în UE" Conferința semestrială din cadrul Săptămânii parlamentare europene 2024;

Participă la reuniunea Comisiei AGRI a Parlamentului European; Vicepreședintele Margaritis Schinas participă la evenimentul de lansare a Conferinței de securitate de la München, la Berlin, Germania;

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se întâlnește cu camerele de agricultură din Grupul de la Vișegrad, la Varșovia, Polonia; Fin