The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Alianța Liberă Europeană (EFA)

Eliminarea pragurilor electorale: voturi corecte pentru o reprezentare corectă

În procesul electoral din întreaga Europă, democrația este limitată de pragurile electorale, iar parlamentele nu reflectă diversitatea reală a societății. Toți alegătorii sunt egali și toate voturile trebuie să conteze în egală măsură. Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

HELSINKI

Finlanda și SUA au semnat la Helsinki o Declarație comună privind cooperarea în domeniul comunicațiilor wireless avansate, care a fost considerată răspunsul "lumii libere" la tehnologia chineză. Citește mai mult (eng.)

SPECIAL RAPORT

Sănătatea este o urgență, dar lipsește voința politică, spun experții în domeniul forței de muncă. Statele membre trebuie să preia inițiativa în privința deficitului de forță de muncă din domeniul sănătății, iar UE trebuie să stabilească scheme de monitorizare și finanțare ca parte a unui răspuns european comun, a declarat pentru EURACTIV Corinne Hinlopen, cercetător în domeniul politicii globale de sănătate la WEMOS. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Doksozil, adeptul unei politici dure în materie de migrație, confirmat la șefia partidului social-democrat din Austria. Partidul social-democrat SPÖ din Austria l-a ales pe Hans Peter Dosksozil, un adept al unei linii dure în materie de migrație, pentru a conduce partidul, în cadrul unei convenții speciale a partidului, care a avut loc sâmbătă la Linz, dând startul unui proces intern pentru a decide direcția partidului înaintea alegerilor legislative din 2024. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

LONDRA

Avioane de luptă și elicoptere britanice participă la exercițiile militare NATO din Estonia. Avioanele de luptă RAF Typhoon și elicopterele Apache ale Corpului Aerian al Armatei au încheiat vineri un exercițiu de antrenament în largul coastelor Estoniei, unde au exersat trageri cu mitraliere grele și rachete avansate, alături de peste 10.000 de persoane din 11 țări NATO, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Centrul-dreapta din Grecia este pregătit să câștige al doilea tur de scrutin. Noua Democrație, formațiunea de centru-dreapta a premierului Kyriakos Mitsotakis, conduce în sondajele actuale cu suficiente voturi pentru a obține majoritatea mandatelor înaintea alegerilor anticipate care au fost convocate după ce niciun partid nu a obținut o majoritate pentru a forma un guvern în alegerile de luna trecută. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Premierul ceh: Dreapta politică din UE se unește pentru a împiedica o majoritate de stânga. Grupurile Partidului Popular European (PPE) și Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) converg treptat pentru a preveni apariția unei majorități de stânga în Parlamentul European după alegerile din 2024, a declarat premierul ceh Petr Fiala (ODS, ECR). Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Donald Tusk adună o jumătate de milion de oameni la un marș antiguvernamental înainte de alegeri. Aproximativ 500.000 de persoane au mărșăluit prin Varșovia pentru a protesta împotriva actualului guvern Lege și Justiție (PIS), în urma unui apel lansat de liderul opoziției și fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, înaintea alegerilor din acest an. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Social-democrații din România amenință cu alegeri anticipate dacă nu se schimbă premierul. Partidul Social Democrat (PSD) va declanșa alegeri anticipate dacă nu va fi respectată schimbarea premierului convenită în cadrul coaliției de guvernare în decembrie și care ar fi trebuit să aibă deja loc, a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, precizând că partidul său este pregătit să conducă. Citește mai mult (eng.)

SOFIA

Bulgarii din Ucraina vor ca liderul partidului pro-rus din Bulgaria să fie pedepsit. Parlamentul bulgar ar trebui să-l pedepsească pe Kostadin Kostadinov, liderul partidului bulgar pro-rus Vazrazhdane, au scris primarii localităților cu populație bulgară din regiunea ucraineană Odesa într-o scrisoare publicată vineri, ca reacție la amenințarea lui Kostadinov de a deporta toți refugiații ucraineni din Bulgaria dacă va ajunge la putere. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Protestele antiguvernamentale continuă în Serbia. Cel de-al cincilea protest "Serbia împotriva violenței" a avut loc sâmbătă, la exact o lună de la primul dintre cele două schimburi de focuri de armă în masă, protestatarii cerând înlocuirea atât a ministrului de interne Bratislav Gašić, cât și a șefului agenției naționale de informații BIA, Aleksandar Vulin, precum și revocarea licențelor posturilor de televiziune care ''promovează violența''. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Seceta din sudul Europei duce la o cerere mare de ulei de măsline albanez. Exportul de ulei de măsline albanez a crescut de patru ori în 2023, în comparație cu rata la care s-a vândut în 2022, potrivit ministrului adjunct al agriculturii, Arian Jaupllari, în parte din cauza secetei din Spania și Italia, care a dus la scăderea producției. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Conflictul din Kosovo urmărește să divizeze țara, spune premierul kosovar. Premierul Albin Kurti a calificat recentele violențe din nordul Kosovo ca fiind un efort de a diviza țara sau de a crea o versiune a Republicii Srpska, în timp ce fostul ministru de externe Meliza Haradinaj a declarat că ar trebui să se revizuiască participarea UE la dialogul în curs, iar SUA ar putea prelua conducerea. Citește mai mult (eng.) 

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]