Comisia nu vrea amânări pentru implementarea planurilor de redresare și reziliență, subliniind natura "temporară" a fondului. | Extrema dreaptă franceză promite să rescrie tratatele UE și să lupte împotriva "Vonderleyenismului".

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from European Round Table for Industry (ERT):

Is the race for the future already run & lost? Find out as ERT launches its Competitiveness and Industry Benchmarking Report near Rond-point Schumann on Monday, 18 March at 14:00 CET. Mark your diary and register here.

***


BRUXELLES

Cu toate că mai multe state membre, precum Polonia, se confruntă cu dificultățile de implementare la timp a proiectelor din cadrul Fondului de redresare al UE, Comisia Europeană insistă asupra termenului convenit pentru 2026, subliniind natura "temporară" a fondului.

"Regulamentul privind redresarea și reziliența (RRF) prevede că planurile de redresare și reziliență pot include măsuri a căror punere în aplicare are loc începând cu 1 februarie 2020. De asemenea, acesta stabilește că etapele și obiectivele trebuie să fie atinse până la 31 august 2026, iar orice plată în cadrul RRF trebuie executată până la 31 decembrie 2026", a declarat un purtător de cuvânt al UE pentru Euractiv. Citește mai mult.

BERLIN | MADRID

Influența tot mai slabă a socialiștilor îi pune la încercare pe Sánchez și Scholz. Socialiștii europeni încep sâmbătă, la Roma, campania electorală pentru alegerile europene într-o dispoziție mai puțin veselă: Partidul își pierde din influența asupra puterii în întreaga Europă, Germania și Spania fiind ultimele bastioane importante. Citește mai mult.

PARIS

Extrema dreaptă franceză promite să rescrie tratatele UE și să lupte împotriva "Vonderleyenismului". Jordan Bardella, capul de listă al extremei drepte franceze Rassemblement National pentru alegerile europene, vrea să rescrie tratatele UE și să lupte împotriva 'Vonderleyenismului', potrivit unei declarații date joi jurnaliștilor la Paris. Citește mai mult.

Banii americani susțin atracția investițională a Franței, dar va dura? Proiectele de investiții străine în Franța sunt în creștere pentru al treilea an consecutiv, ceea ce confirmă faptul că această țară este preferata mediului de afaceri mondial în cadrul UE, conform noilor date publicate joi, deși managerii celui mai mare investitor, SUA, și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la costurile forței de muncă și la complexitatea administrativă. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Portugalia se află la răscruce, în timp ce extrema dreaptă avansează înainte de alegerile anticipate. După alegerile anticipate din Portugalia din 10 martie, națiunea s-ar putea afla la o răscruce de drumuri în formarea unui guvern, având în vedere creșterea exponențială a extremei drepte, față de care toate celelalte partide promit să păstreze distanța. Citește mai mult.

ROMA

Roma se ciocnește cu Budapesta în legătură cu pedeapsa unui deținut italian. Tensiunile au fost mari după o întâlnire între ministrul italian de externe Antonio Tajani și omologul său ungar, Péter Szijjártó, după ce acesta din urmă a acuzat Italia că "interferează" cu justiția ungară în cazul deținutului italian Ilaria Salis. Citește mai mult.

MADRID

Curtea Supremă din Spania inițiază o anchetă pentru terorism împotriva lui Puigdemont. Curtea Supremă a Spaniei îl investighează pe fostul președinte catalan Carles Puigdemont, fugar de la tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, pentru terorism, o măsură care pune o presiune suplimentară asupra premierului Pedro Sánchez, care se bazează pe sprijinul separatistului pentru a se menține la putere. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

După Letonia, Polonia ia în considerare interzicerea importurilor de cereale rusești și belarusești. Polonia va studia decizia Letoniei de a interzice importurile de produse agricole din Rusia și Belarus și va analiza posibilitatea de a impune embargouri pentru cereale pentru a împiedica destabilizarea pieței poloneze, a anunțat premierul Donald Tusk, într-o conferință de presă cu omologul său leton, Evika Siliņa. Citește mai mult.

BRATISLAVA

O instanță slovacă oprește reforma codului penal, pe fondul amenințării cu suspendarea fondurilor UE. Mai multe părți ale reformei codului penal au fost suspendate miercuri de Curtea Constituțională, după ce Comisia Europeană a criticat-o și a avertizat că Bratislava s-ar putea confrunta cu o amendă sau cu suspendarea completă a fondurilor europene dacă va continua. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

ZAGREB

Mesajul lui Macron privind trupele din Ucraina alimentează conflictul dintre Plenković și Milanović. Ruptura dintre premierul croat Andrej Plenković și președintele Zoran Milanović a continuat să se adâncească după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că o viitoare desfășurare de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui în cele din urmă "exclusă". Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, îl primește pe secretarul general al Médecins Sans Frontières (MSF), Chris Lockyear;
  • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită oficială la Madrid, Spania; se întâlnește cu premierul Pedro Sánchez; ține un discurs principal la evenimentul El Mundo intitulat "Europa, el momento decisivo"; are întâlniri cu președintele Senatului, Pedro Rollán, și cu ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării, José Manuel Albares Bueno;
  • [Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara] Translated with DeepL.com (free version)