Premierul francez Gabriel Attal și omologul german, Olaf Scholz, au constatat că au poziții diferite cu privire la acordul comercial UE-Mercosur. | Fideszul lui Orbán a boicotat sesiunea parlamentară dedicată aderării Suediei la NATO.

The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul relatărilor de la fața locului realizate de rețeaua media a Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals, un produs Euractiv.

*** 

Ediția de astăzi este sponsorizată de WindEurope

Vântul nostru, valoarea noastră.Vă invităm la evenimentul anual al WindEurope de la Bilbao pentru a afla cum energia eoliană creează valoare pentru Europa, respectând în același timp valorile europene. Peste 12.000 de participanți, peste 40 de sesiuni, peste 250 de vorbitori, peste 480 de expozanți, oportunități excelente de networking și multe altele!

Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Premierul francez Gabriel Attal a fost luni la Berlin pentru a se întâlni cu omologul său german, Olaf Scholz, pentru a aprofunda legăturile ambelor țări, dar întâlnirea a scos la iveală dezacorduri profunde cu privire la acordul comercial UE-Mercosur. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Partidul ID de extremă dreapta se confruntă cu un test de unitate în timp ce se luptă pentru a obține un loc la masa PE. Partidul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID), recent afectat de lupte interioare majore, caută să repară legăturile dintre partidele sale naționale în pregătirea unui Parlament European care va vira probabil spre dreapta după alegerile UE. Citește mai mult.

BERLIN

Premierul unui land est-german dă vina pe SUA pentru starea proastă din industria solară. Premierul Saxoniei, Michael Kretschmer (CDU/PPE), a acuzat „protecționismul” SUA împotriva Chinei pentru starea actuală a producătorilor europeni de energie solară, argumentând că aceasta demonstrează necesitatea unei abordări independente a politicii comerciale față de China. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE & BALTICE

STOCKHOLM

Candidatura Suediei la NATO: Fideszul lui Orbán boicotează sesiunea parlamentară extraordinară. Partidul Fidesz al lui Viktor Orbán, aflat la guvernare, a boicotat o sesiune parlamentară extraordinară convocată de opoziție pentru a vota aderarea Suediei la NATO, deoarece premierul ungar a precizat că preferă să-și impună propriul ritm. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Meloni e în vizită la Tokyo, în timp ce fermierii sosesc la Roma. Premiera italiană Giorgia Meloni se află la Tokyo pentru predarea președinției G7, în timp ce mii de fermieri cu tractoare au sosit luni pentru a protesta la Roma, ca răspuns la politicile agricole ale Bruxelles-ului. Citește mai mult.

MADRID

Opoziția susține că guvernul „influențează” justiția pentru a permite întoarcerea lui Puigdemont în Spania. Partidul Popular de dreapta a lansat luni acuzații dure împotriva premierului Pedro Sánchez, sugerând că unele zone oficiale încearcă să influențeze sistemul judiciar pentru viitoarea lege a amnistiei care să-i permită fostului președinte catalan Carles Puigdemont și altor lideri separatiști să se întoarcă în Spania în libertate. Citește mai mult.

LISABONA

Miniștri portughezi călătoresc în Ucraina pentru a discuta despre reconstrucție, educație. Ministrul Afacerilor Externe João Gomes Cravinho și ministrul Educației João Costa au sosit luni dimineață la Kiev pentru o vizită de două zile și vor fi primiți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologii lor pentru a discuta despre război, reconstrucție și educație. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Peisajul media din Cehia se schimbă pe măsură ce Babiș își vinde imperiul mediac. Una dintre cele mai mari edituri din Cehia – Mafra – nu va mai fi deținută de holdingul Agrofert, al cărui proprietar efectiv este fostul premier Andrej Babiș, un pas pozitiv pentru presa cehă, a declarat pentru Euractiv Cehia David Klimeș, director al Fundației Cehe pentru Jurnalism Independent. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Planul de redresare polonez trebuie renegociat, spune un ministru. Planul de redresare și reziliență trebuie renegociat dacă Polonia dorește să primească banii care până acum au fost înghețați din cauza problemelor provocate statului de drept, a declarat presei ministrul polonez al Fondurilor de Dezvoltare și Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Un ofițer de poliție bulgar de rang înalt arestat sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei. Un oficial de rang înalt al al direcției de combatere a criminalității organizate din Bulgaria a fost arestat luni, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei. Citește mai mult.

ZAGREB

Disputre între Milanovici și Plenkovici în legătură cu propunerea de procuror general. Președintele Zoran Milanovici a sugerat ca prim-ministrul Andrej Plenkovici să convoace o ședință a Consiliului de Securitate Națională și, deși nu a fost dat un motiv specific, nu există nicio îndoială că motivul este propunerea guvernului de a-l numi judecătorul Ivan Turudici ca noul procuror general. Plenkovici s-a opus public acestei numiri. Citește mai mult. 

TIRANA | PRIȘTINA

Prim-ministrul albanez apără dreptul Kosovo de a impune euro în dauna dinarului. Prim-ministrul albanez Edi Rama a sărit în apărarea Kosovo, menționând dreptul autorităților de la Priștina de a-și aplica propriile reguli, întărind faptul că euro este singurul mijloc legal de plată din țară. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului Comisarilor; participă la dezbaterile plenare ale Parlamentului; se întâlnește cu copreședinții  Grupului Verzilor/ALE din PE, Terry Reintke și Philippe Lamberts;

  • Comisara pentru egalitate Helena Dalli participă la trilogul privind propunerea de directivă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice;
  • Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski se întâlnește cu coordonatorii Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European;
  • Comisara pentru afaceri interne Yiva Johansson participă la trilogul privind Codul frontierelor Schengen;
  • Comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, se întâlnește cu ministrul sănătății din Etiopia, la Addis Abeba;
  • În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European se votează cererile de ridicare a imunității lui Ioannis Lagos, Giorgos Kyrtsos și Eva Kaili;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis.

***

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]