Ministrul francez al sănătății, Aurélien Rousseau, a anunțat că va interzice e-țigările de unică folosință și că va crește impozitul pe tutun.| Partidul Socialist bulgar anunță intenția de a crea o coaliție largă de partide pro-ruse și naționaliste.

***(sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Amazon Web Services

Suveranitatea digitală la AWS: Control fără compromisuri
Ne-am angajat să ne ajutăm clienții să îndeplinească cerințele de suveranitate digitală și să oferim tuturor clienților AWS cel mai avansat set de controale și funcții de suveranitate disponibile în cloud.
 Aflați mai multe despre suveranitatea digitală la AWS.

***

În ediția de astăzi The Capitals

PARIS

Franța va interzice vânzarea țigărilor electronice de unică folosință până în 2025, a anunțat marți ministrul francez al sănătății, Aurélien Rousseau, în timpul unei prezentări a Programului național de control al tutunului (PNLT), crescând în același timp impozitarea tutunului. Citește mai mult.

BERLIN

Deficit de creșe: Un studiu avertizează asupra "urgenței" în privința îngrijirii copiilor. Potrivit unui nou studiu publicat marți, sunt necesare măsuri urgente pentru a rezolva "urgența" în materie de îngrijire a copiilor din țară, deoarece în Germania lipsesc peste 400.000 de locuri în creșe pentru a satisface cererea, potrivit unui nou studiu publicat marți. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE

Imaginea lui Sunak suferă în percpeția publică în scandalul scuplturii din marmură din Partenon, aflată la British Museum. Premierul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire de ultimă oră cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis, în urma comentariilor acestuia despre marmura Parthenonului aflată la British Museum. Decizia i-a afectat imaginea publică, potrivit unui sondaj publicat marți. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Fondurile Next Generation nu sunt în pericol din cauza legii amnistiei, susține guvernul spaniol. Ideea pe care Partidul Popular (PP) și partidul său de familie din UE (Partidul Popular European - PPE) au lansat-o luni cu privire la presupusul pericol la care ar putea fi supuse fondurile Next Generation dacă legea de amnistie planificată va fi adoptată în cele din urmă în parlament nu este adevărată, a declarat marți guvernul spaniol. Citește mai mult.

ROMA

Niciun acord asupra bugetului între guvernul Meloni și sindicate. Marți, la Palazzo Chigi, nu s-a ajuns la niciun acord între guvernul italian și principalele sindicate - CGIL, CISL, UIL și UGL - în ceea ce privește bugetul 2024, ceea ce înseamnă că greva generală din 15 decembrie va continua. Citește mai mult.

LISABONA

Proiectul portughez privind hidrogenul primește undă verde din partea UE. Proiectul portughez privind hidrogenul din Sines a fost selectat ca fiind una dintre inițiativele energetice transfrontaliere eligibile pentru a solicita sprijin financiar din partea UE, deoarece sunt în concordanță cu Green Deal, potrivit unei liste publicate marți de Comisia Europeană. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia neagă oprirea livrărilor umanitare către Ucraina. Camionagii polonezi care protestează la granița ucraineană nu blochează livrarea de ajutoare umanitare, potrivit autorității fiscale naționale, care a respins acuzațiile unor politicieni ucraineni importanți. Citește mai mult.

PRAGA

Țările din Europa Centrală formează grupuri de lucru pentru a aborda problema migrației. Miniștrii de interne din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să creeze un grup de lucru comun pentru a aborda imigrația ilegală în regiune, în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Ungaria. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia trebuie să despăgubească cu 3.000 euro copilul căuia i-a fost afectat dreptul la educație în timpul COVID. Slovacia trebuie să plătească 3.000 de euro unei fetițe care nu a putut participa la învățământul la distanță din cauza accesului insuficient la internet, potrivit unei hotărâri judecătorești pronunțate marți la Prešov. Avocații elevei susțin că este primul verdict din Europa privind decalajul digital. Citește mai mult.

Sănătatea mintală a tinerilor după războiul din Ucraina și pandemie îngrijorează. Înrăutățirea condițiilor de sănătate mintală și creșterea ratei tentativelor de suicid în rândul tinerilor, combinate cu inaccesibilitatea, lipsa paturilor de psihiatrie și timpul prea mare de așteptare pentru serviciile medicale de profil îi afectează pe tinerii slovaci. Citește mai mult.

BALCANI -CARPAȚI

SOFIA

Partidul Socialist bulgar va forma o coaliție largă cu partide pro-ruse și naționaliste. Într-un efort de a-și spori influența politică în cea mai săracă țară din UE, Partidul Socialist Bulgar (BSP), care face parte din Partidul Socialiștilor din UE (PES), a anunțat săptămâna aceasta  formarea unei coaliții largi cu partide pro-ruse și naționaliste. Citește mai mult.

Bulgaria plănuiește digitalizarea completă a rețetelor până la sfârșitul anului 2024. Bulgaria intenționează să digitalizeze rețetele pentru toate medicamentele până la sfârșitul anului 2024, a anunțat Ministerul Sănătății, după succesul inițial al rețetelor electronice, care a reușit să reducă utilizarea antibioticelor cu aproape 30% într-o perioadă scurtă de timp. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Aderarea României la Schengen nu va fi votată la reuniunea JAI din decembrie. Aderarea României la Schengen nu va fi supusă la vot în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, potrivit unor surse politice citate de News.ro. Citește mai mult.

AGENDA

UE 

  • Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează Colegiul comisarilor; primește prim-ministrul luxemburghez Luc Frieden;
  • Vicepreședinta Comisiei, Vĕra Jourová, îl primește pe secretarul general al rețelei europene de afaceri Pride Business Network, Czeslaw Walek;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas participă la o masă rotundă cu directorul general australian al Oficiului Național de Informații pentru a face schimb de informații despre amenințările hibride, manipularea informațiilor, terorismul cibernetic și combaterea terorismului Nina Davidson, la Canberra; are o întâlnire cu președintele Parlamentului australian Milton Dick, președintele Senatului Sue Lines;
  • Comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi, are o întrevedere cu ministrul afacerilor europene din Muntenegru, Maida Gorčević;
  • Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, susține un discurs la conferința "Building political momentum: Towards Ending HIV in Europe", eveniment organizat de HIV Outcomes, la Parlamentul European; susține un discurs la evenimentul "Intrarea în arena cercetării farmaceutice, unde radiază speranța" la Centrul belgian de cercetare nucleară SCK CEN;
  • Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, ia cuvântul în cadrul dezbaterii plenare a Comitetului Regiunilor privind viitorul politicii de coeziune;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, îl primește pe directorul executiv al Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală, João Negrão;
  • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, susține un discurs principal la conferința "Libertatea academică - starea unei valori fundamentale pentru Europa", organizată de Comitetul de evaluare a opțiunilor în domeniul științei și tehnologiei din cadrul Parlamentului European;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, susține un discurs la conferința la nivel înalt privind cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului, organizată de Comisia pentru afaceri externe (AFET), Subcomisia pentru drepturile omului (DROI);
ONU: Consiliul de Securitate se reunește pe tema conflictului israeliano-palestinian;
***

[Editori ai versiunii în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență de la București: Cătălina Mihai]