Actualitatea internațională: Polonia va ajuta Finlanda să contracareze presiunea Rusiei asupra migrației. | China pariază pe Franța în relațiile cu UE.| Viena: Activiștii austrieci pentru climă atrag furia liderilor, 57 de persoane, arestate.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor

Captarea și stocarea carbonului (CSC): O soluție pentru atingerea obiectivelor climatice globale Equinor stochează în siguranță CO2 în Marea Nordului norvegiană. Proiectul Northern Lights va începe să stocheze CO2 în 2024, iar noua licență Smeaheia are potențialul de a stoca 20 de milioane de tone de CO2 anual, transportate din Belgia și Germania printr-o nouă conductă. Află mai multe >>

***

În ediția de astăzi The Capitals

BERLIN

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la strângerea legăturilor comerciale cu țările africane și a anunțat noi fonduri de investiții pentru continent, în timp ce liderii europeni au concurat pentru "inimile și mințile" Africii în cadrul Summitului pentru Africa condus de G20, care a avut loc luni la Berlin. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Statul palestinian este "cea mai bună garanție" pentru securitatea Israelului, afirmă Borrell. Crearea unui stat palestinian ar fi cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, după ce miniștrii de externe ai blocului s-au întâlnit luni (20 noiembrie) în cadrul unei reuniuni virtuale privind situația actuală din Gaza. Citește mai mult.

PARIS

China pariază pe Franța în relațiile cu UE. Franța ar trebui să joace un rol cheie în cadrul UE pentru a asigura buna funcționare a relațiilor dintre bloc și China, i-a spus președintele chinez Xi Jinping omologului francez Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică de luni, în care a afirmat că China este dispusă să mențină schimburi la nivel înalt cu Franța și să salute produsele sale care intră pe piața chineză. Citește mai mult.

VIENA

Activiștii austrieci pentru climă atrag furia liderilor, 57 de persoane fiind arestate. Politicieni de frunte au criticat dur grupul de acțiune pentru climă Last Generation pentru protestul lor de amploare pe autostrăzile austriece, care s-a soldat cu 57 de arestări. Citește mai mult. 

BRUXELLES | MADRID

Sánchez și De Croo vizitează Israelul și Palestina pentru a promova "de-escaladarea". Premierul spaniol Pedro Sánchez și omologul său belgian Alexander De Croo doresc să promoveze o dezescaladare în Orientul Mijlociu, au declarat cei doi înaintea vizitelor lor de joi pentru discuții cu omologul lor israelian și cu președintele Autorității Palestiniene. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Comisarul finlandez candidează pentru un post n politica națională, în ciuda sondajelor descurajante. Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a devenit al patrulea comisar care își părăsește postul pentru a se concentra pe politica națională, anunțându-și candidatura la președinția Partidului Social-Democrat finlandez (SDP), în ciuda faptului că sondajele arată puține șanse de victorie. Citește mai mult.

STOCKHOLM

Guvernul suedez va analiza monitoarele de gleznă pentru minorii infractori. Guvernul suedez dorește să analizeze monitoarele de gleznă ca modalitate de monitorizare a tinerilor aflați în îngrijire pentru infracțiuni sau legături cu activități infracționale grave, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul suedez al afacerilor sociale, Camilla Waltersson Grönvall, în contextul creșterii continue a violenței între bande. Citește mai mult.

MADRID

Sánchez recrutează doi europarlamentari pentru a completa un guvern "europenizat". Europarlamentarul ecologist Ernest Urtasún s-a alăturat noului guvern spaniol în calitate de ministru al culturii, iar europarlamentarul Sira Rego de la Stânga va fi noul ministru al tineretului și copiilor, a anunțat luni noul-vechi premier Pedro Sánchez. Citește mai mult.

Sánchez formează un guvern "cu o cupolă de fier" pentru a rezista opoziției dure a PP, Vox. Sánchez a adăugat miniștrii 'loiali de bază' în noul său guvern de coaliție - cabinetul 'Sánchez III' - care va lupta pentru a rezista opoziției acerbe din partea dreptei (PP/PPE) și a partidului de extremă dreapta Vox, care se străduiesc să creeze rezistență împotriva lui Sánchez. Citește mai mult.

ATENA

Grecia adoptă un plan pentru a preveni 'pandemia' de demență. În ceea ce a fost descris ca fiind un "progres legislativ", guvernul grec a anunțat un plan de acțiune cuprinzător pentru a combate demența, considerată de analiști ca fiind o provocare semnificativă pentru populația îmbătrânită a țării. Citiți mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia va ajuta Finlanda să contracareze presiunea Rusiei asupra migrației. Polonia este pregătită să sprijine Finlanda în apărarea granițelor sale împotriva atacurilor hibride ale Rusiei, a declarat luni președintele Andrzej Duda în timpul întâlnirii cu omologul său finlandez Sauli Niinistö, referindu-se la presiunea migratorie crescută la granița finlandeză. Citește mai mult.

PRAGA

Oficial ceh: Nu mai este un tabu că migrația ilegală este gestionată de crima organizată. Dezbaterea privind migrația nedocumentată în UE s-a schimbat în ultimii ani și nu mai este un tabu să vorbim despre faptul că în spatele acesteia se află, în cea mai mare parte, crima organizată, a declarat luni Pavla Novotná, director al Departamentului pentru politica de azil și migrație din cadrul Ministerului ceh de Interne. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Premierul slovac suspendă "orice comunicare" cu marile media. Premierul slovac, Robert Fico, a decis luni să suspende "orice comunicare" cu TV Markíza, Denník N, SME și Aktuality pentru că nu au furnizat reportaje "veridice, oportune și complete" - o măsură despre care redactorul-șef al Denník N, Matúš Kostolný, spune că încalcă obligația oficialilor publici de a informa mass-media. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria cere extrădarea a trei spioni din Rusia în cazul Novichok. Procurorii bulgari cer Rusiei să extrădeze trei dintre ofițerii săi GRU, acuzați în Bulgaria de otrăvirea celui mai cunoscut producător și comerciant de arme din Bulgaria, Emilian Gebrev, a fiului acestuia și a directorului de producție al Emko, Valentin Tahchiev, relatează 24 Chasa. Citește mai mult.

BUCUREȘTI | BERLIN

Companiile germane din România se așteaptă la o încetinire economică. Companiile germane care activează în România se așteaptă la o încetinire a economiei țării, potrivit unui sondaj realizat luni de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. Citește mai mult.

BELGRAD

Serbia înregistrează o scădere a numărului de șoferi profesioniști, numărul acestora urmând să se prăbușească până în 2030. Serbia duce lipsă de peste 20.000 de șoferi profesioniști, deoarece mulți dintre ei se mută în străinătate sau renunță din cauza condițiilor de muncă, a declarat pentru Euractiv Goran Aleksić, directorul Asociației de Afaceri a Traficului Rutier Serbia, adăugând că peste 50% dintre transportatori vor dispărea până în 2030. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul Afaceri Externe, în configurația sa de dezvoltare, se reunește pentru a discuta despre Ucraina, ajutorul acordat Palestinei, Planul de acțiune privind egalitatea de gen III și urmările summitului UE-CELAC; Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează Colegiul comisarilor; primește președintele Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlament, Iratxe García-Pérez, președintele Grupului Partidului Popular European din Parlament, Manfred Weber, președintele Grupului Renew Europe din Parlament, Stéphane Séjourné, copreședinții Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlament, Terry Reintke și Philippe Lamberts; Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la trilogul privind Regulamentul privind procedura de azil (APR), Regulamentul Eurodac (baza de date a UE privind amprentele digitale în materie de azil), Directiva privind permisul unic; Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, participă la dezbaterea din plenul Parlamentului European privind utilizarea durabilă a pesticidelor; Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la trilogul privind reglementarea sistemelor de securitate socială; Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă la ceremonia de semnare a programului El PAcCTO (Programul Europa-America Latină de asistență împotriva criminalității transnaționale organizate) 2.0; Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, primește prim-ministrul Republicii Franceze Élisabeth Borne; Președintele Republicii Kenya, William Samoei Ruto, este gazda Parlamentului European; Președintele BCE, Christine Lagarde, ține un discurs în timpul dezbaterii privind inflația, la Berlin, Germania; Germania: Președintele Frank-Walter Steinmeier îl găzduiește pe președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic; Serbia, Macedonia de Nord: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în vizită oficială; OCDE: Raportul privind impozitarea multinaționalelor este publicat; ONU: Consiliul de Securitate se reunește pe tema Sahelului; *** [Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]