Berlin: Partidele FDP și SPD din Germania și-au adoptat programele, pe fondul scăderii în sondaje. | Liderii UE își pierd răbdarea cu Ungaria, înaintea unui summit esențial pentru Ucraina.

The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul relatărilor de la fața locului realizate de rețeaua media a Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals, un produs Euractiv.

*** Ediția de astăzi este sponsorizată de Eurochild

Drepturile copiilor: voință politică sau nu?

Descoperiți măsurile concrete pe care UE și guvernele naționale le pot lua pentru a sprijini și a promova bunăstarea copiilor, luptând în același timp împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, în cel mai recent raport Eurochild, cu evaluări și recomandări din partea a 38 de membri Eurochild din 26 de țări.

Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi The Capitals

BERLIN

Liberalii germani FDP și social-democrații SPD s-au reunit duminică pentru a adopta programele pentru viitoarele alegeri europene. Ambele partide se luptă să mobilizeze alegătorii pe fondul scăderii cotațiilor în sondaje. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Răbdarea cu Ungaria e la limită, în timp ce liderii UE se pregătesc de un summit dificil cu Ucraina. În timp ce liderii UE se pregătesc să avanseze săptămâna aceasta cu un pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, cu sau fără Ungaria, mulți dintre cei de la Bruxelles își dau seama că acest pas ar putea avea un cost ridicat. Citește mai mult.

Meloni și von der Leyen merg pe sârmă înainte de alegerile europene. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, va vizita din nou Italia în acest weekend pentru un summit Italia-Africa, la doar câteva săptămâni după ce a fost în Forlì, în Emilia-Romagna, oraș afectat de inundații, împreună cu premierul italian Giorgia Meloni. Citește mai mult.

PARIS

Franța suspendă finanțarea UNRWA din cauza acuzațiilor Hamas. Franța va îngheța toate finanțările pentru Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) cel puțin pentru prima jumătate a anului 2024, după ce Israelul a acuzat unii dintre membrii organizației că sunt implicați în atacurile teroriste Hamas din 7 octombrie, a anunțat Ministerul francez de Externe într-un comunicat de presă. Citește mai mult.

Fermierii plănuiesc "asediul Parisului". Principalele sindicate agricole din Franța au chemat luni la blocarea capitalei și a punctelor strategice din regiune, în urma ultimelor propuneri ale premierului, pe care le-au considerat insuficiente, ceea ce a dus la o reuniune de urgență la Ministerul de Interne duminică seara pentru a preveni un posibil 'asediu al Parisului'. Citește mai mult.

VIENA

Viena numește al treilea candidat ca președinte al instanței supreme. Guvernul austriac a numit președintele tribunalului administrativ federal al țării, un candidat clasat pe locul al treilea de către un comitet de selecție de experți, după 400 de zile de răsturnări de situație politice. Citește mai mult.

BRUXELLES

Protestele fermierilor se extind încet-încet în Belgia. Agricultorilor germani, polonezi, români și francezi li s-au alăturat vineri și pe tot parcursul weekend-ului fermierii belgieni în protestele lor, cu revendicări similare celor ale colegilor lor europeni. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Alegerile finlandeze se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, în timp ce comisarul european se prăbușește în rezultate. Cei doi favoriți în alegerile prezidențiale finlandeze, fostul prim-ministru de centru-dreapta Alexander Stubbs și fostul ministru de externe al Verzilor Pekka Haavisto, vor merge în al doilea tur de scrutin pe 11 februarie, în timp ce comisarul european Jutta Urpilainen a fost eliminată cu doar 4,4%, punându-și înfrângerea în parte pe seama regulilor Comisiei Europene privind candidatura comisarilor. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecia va primi 40 de avioane de luptă F-35 de la SUA, opoziția cere clarificări. Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis în weekend o scrisoare guvernului grec prin care dă undă verde achiziționării a până la 40 de avioane de luptă F-35, precum și a unor "cadouri" de echipamente militare de care nu mai au nevoie forțele armate americane. Citește mai mult. 

ROMA

PD din Italia anunță un protest față de utilizarea televiziunii de stat de către Meloni înaintea alegerilor europene. Partidul italian de opoziție de stânga PD va organiza un sit-in 'pro-libertatea presei' în fața sediului televiziunii publice naționale RAI, a anunțat liderul partidului, Elly Schlein, din cauza presupusei monopolizări de către premierul Giorgia Meloni a televiziunii de stat pentru campania electorală înaintea alegerilor europene din iunie. Citește mai mult. 

EUROPA DE EST

VARȘOVIA


Liderul opoziției poloneze îl compară pe Tusk cu Hitler la mitingul PiS. Liderul principalului partid de opoziție Lege și Justiție (PiS, ECR), Jarosław Kaczyński, Jarosław Kaczyński, a comparat acțiunile noului guvern al lui Donald Tusk cu cele ale lui Hitler, la un miting al partidului în orașul Lublin, din centrul Poloniei. Citește mai mult.

PRAGA

Votul din Cehia la Convenția de la Istanbul, influențat de ultraconservatori, avertizează analiștii. Organizațiile ultraconservatoare internaționale au influențat decizia parlamentarilor cehi de a respinge miercuri Convenția de la Istanbul, au avertizat analiștii cehi, adăugând că decizia a fost însoțită de o campanie de dezinformare. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia trimite o misiune controversată pentru a apăra reformele penale la Bruxelles. Guvernul premierului Robert Fico trimite un emisar special însărcinat să explice instituțiilor UE acțiunile guvernului în domeniul statului de drept, dar trimisul, care în trecut a susținut că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt arme biologice, stârnește controverse. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Banca Națională a Bulgariei ia în considerare înăsprirea împrumuturilor pe fondul pregătirilor pentru zona euro. Creditele pentru gospodării ar putea fi înăsprite pe baza rezultatelor din primul trimestru al acestui an, a declarat duminică guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, în timp ce țara sa încearcă să limiteze inflația pentru a îndeplini ultima condiție rămasă pentru a adera la zona euro în 2025. Citește mai mult.

ZAGREB

Europarlamentar croat: Bosnia trebuie să deschidă negocierile cu UE în martie sau s-ar putea să nu mai aibă o altă șansă.
Dacă Bosnia și Herțegovina nu va deschide negocierile de aderare în martie, nu numai că va pierde tot anul 2024 în drumul spre UE, dar s-ar putea să nu mai aibă niciodată șansa de a negocia din nou aderarea, a avertizat europarlamentarul croat Željana Zovko într-un interviu acordat Euractiv. Citește mai mult.

BELGRAD

Opoziția sârbă cere o anchetă internațională privind ultimele alegeri.
Opoziția, care a mărșăluit vineri în semn de protest față de rezultatele alegerilor, cere anularea alegerilor naționale de luna trecută, invocând numeroase nereguli, și solicită o anchetă independentă din partea autorităților competente. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Consiliul Afaceri Generale se reunește pentru a discuta despre prioritățile președinției belgiene, pachetul "Apărarea democrației europene" și altele;
  • Conferința de aderare cu Muntenegru la nivel ministerial ar trebui să evalueze procesul global de aderare și să ofere o orientare politică pentru lucrările viitoare;
  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la summitul Italia-Africa, la Roma;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, susține un discurs la cea de-a 17-a ceremonie de decernare a Premiului european pentru căile ferate;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas îl primește pe președintele guvernului basc, Iñigo Urkullu Renteria;
  • Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, rostește discursul principal la evenimentul Președinției belgiene "Call to Care for Animal Welfare"; Primește reprezentanți ai EURORDIS - Rare Diseases Europe;
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, vizitează unități umanitare din estul și vestul Ciadului; se întâlnește cu reprezentanți locali și cu organizații partenere umanitare ale UE.
***

[coordonatori ai ediției în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]