The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals

BERLIN

Cu toate că Germania a adoptat un ton mult mai critic față de China de la ultimele consultări din 2018, cea mai puternică economie a Europei este încă dependentă de gigantul estic, aproximativ 45,1% din produsele din importuri provenind de acolo. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Campania pentru alegerile europarlamentare va costa 0,08 euro de cetățean. Strategia de comunicare a Parlamentului European pentru alegerile europene din 2024 se va baza pe o rețea formată din mass-media și organizații ale societății civile, cu un buget de 37 de milioane de euro - sau 0,08 euro de cetățean - , "bani de semințe" în comparație cu bugetele altor instituții și guverne, a declarat pentru EURACTIV directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Meloni va discuta la Paris despre relațiile franco-italiene, după luni de tensiuni. Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marți, la Palatul Élysée, cu premierul italian Giorgia Meloni pentru a discuta despre chestiuni europene și despre relațiile franco-italiene, după luni de tensiuni între cele două guverne. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Belgia se alătură programului european de avioane de luptă de nouă generație. Belgia a anunțat luni că se va alătura programului FCAS (Future Combat Air System) pentru a contribui la construcția următoarei generații de avioane de luptă, împreună cu Franța, Germania și Spania. Citește mai mult (eng.)

TĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Finlanda ar putea reduce ajutorul acordat țărilor africane care susțin Rusia în războiul din Ucraina. Finlanda nu va acorda niciun ajutor pentru dezvoltare guvernelor și țărilor care susțin Rusia în războiul din Ucraina, conform programului noului guvern de dreapta din Finlanda, a declarat luni ministrul comerțului exterior și dezvoltării, Ville Tavio, pentru YLE. Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM

Raport al Comisiei suedeze de apărare: Un atac rusesc asupra Suediei nu poate fi exclus. Un atac armat împotriva Suediei nu poate fi exclus într-un moment în care Suedia așteaptă să adere la NATO, potrivit unui raport privind politica de securitate a Suediei, prezentat luni de Comisia suedeză de apărare ministrului suedez al apărării, Pål Jonson.  Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Parlamentul italian dezbate incriminarea maternității de substituție în străinătate. Partidele de dreapta din cadrul guvernului italian au propus luni un proiect de lege care să incrimineze maternitatea de substituție gestațională care ar putea deveni o "infracțiune universală", ceea ce înseamnă că cetățenii italieni din străinătate ar putea fi urmăriți penal, pentru a se descuraja "turismul procreativ". Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Cei mai mulți polonezi doresc un referendum privind programul UE de relocare al migranților. Mai mult de jumătate dintre polonezi doresc un referendum privind participarea Poloniei la programul de relocare al migranților - o idee avansată de liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Jarosław Kaczyński - potrivit unui sondaj realizat de Institutul United Surveys și publicat luni de Wirtualna Polska. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia va face presiuni pentru reducerea TVA-ului la produsele reciclate. Ideea unei cote mai mici de TVA pentru produsele fabricate din materiale reciclate, care ar putea fi aplicată la nivelul UE, va fi prezentată marți de ministrul ceh al mediului, Petr Hladík, la reuniunea miniștrilor mediului din UE. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Aproape 400 de site-uri web răspândesc propaganda rusă în Bulgaria. Aproape 400 de site-uri de "fake news" - create în masă cu unicul scop de a semăna dezinformare și știri false - răspândesc propaganda rusă în Bulgaria. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Guvernul României vrea să scadă adaosul la alimentele de bază. Noul guvern lucrează la o ordonanță de urgență pentru a plafona costurile suplimentare impuse de retaileri, premierul Marcel Ciolacu urmând să se întâlnească marți cu reprezentanții lanțurilor de magazine pentru a discuta primul proiect al acestei ordonanțe de urgență. Citește mai mult (eng.)

PODGORIȚA

Muntenegru îl condamnă la închisoare pe Do Kwon, regele coreean fugar al criptomonedelor. Un tribunal local din Podgorița, capitala Muntenegrului, i-a condamnat luni pe fugarul internațional Kwon Do-hyeong, căutat de Interpol petru o fraudă  în valoare de 40 de miliarde de dolari, legată de prăbușirea criptomonedelor terraUSD și Luna, și pe asociatul său Hon Chang Yon, la patru luni de închisoare pentru falsificarea documentelor de călătorie, relatează FENA. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Două bombe au explodat în Kosovo, UE crește presiunea pentru o întâlnire Pristina-Belgrad. Luni au fost detonate două bombe în apropierea secției de poliție din Zvecan, în nordul Kosovo, în timp ce tensiunile continuă, iar UE a lansat un ultimatum premierului kosovar Albin Kurti și președintelui sârb Aleksander Vucic pentru a reveni la dialog. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]