The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Principalii factori de decizie din Germania au respins temerile legate de extinderea BRICS anunțată pentru 2024, arătând în schimb către Rusia și China, cei doi giganți pe care îi consideră adevărata amenințare. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚII EUROPENE

Olanda îl va numi pe ministrul de externe Hoekstra în funcția de comisar european. Guvernul olandez îl va nominaliza pe ministrul de externe Wopke Hoekstra în funcția de comisar european, a declarat joi prim-ministrul interimar Mark Rutte, confirmând informațiile din presă. Citește mai mult (eng.)

PARIS | MADRID

Liderii de stânga din Spania și Franța se pregătesc împotriva ascensiunii dreptei. Partidul Stângii Europene face apel la unitate transnațională, în timp ce liderul La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, și președintele Sumar, Yolanda Díaz, susțin că oferirea unui program social solid este cheia luptei împotriva partidelor de dreapta la următoarele alegeri europarlamentare. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Cu ochii pe China, Franța analizează investițiile străine în sectorul materiilor prime. Domeniul de aplicare al controlului investițiilor străine franceze va fi extins la extracția și transformarea materiilor prime critice, a anunțat joi ministrul Economiei Bruno Le Maire, aluzie la cvasi-monopolul Chinei în acest sector. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Președintele din Azerbaidjan a refuzat o întâlnire cu ministra belgiană de externe după un incident diplomatic. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, ar fi refuzat să se întâlnească joi cu ministra belgiană de externe Hadja Lahbib, deoarece aceasta a făcut o declarație cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah la începutul acestei săptămâni în Armenia. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES | BUCUREȘTI

Belgia cere României să explice fenomenul falselor diplome de dentiști. Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum controlează țara autenticitatea diplomelor de stomatologie în urma unor informații privind dentiști cu diplome românești care doresc să profeseze în Belgia, dar au cunoștințe limitate de stomatologie. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Olanda va începe să-i antreneze pe ucraineni pentru a putea ”să vâneze” mine maritime. Olanda își va intensifica ajutorul acordat Ucrainei, oferind antrenament pentru vânătoarea de mine soldaților ucraineni, a anunțat joi la Kiev ministra Apărării, Kajsa Ollongren (D66/Renew), în cadrul conferinței Platformei Internaționale Crimeea. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

STOCKHOLM

Social-democrații suedezi vor să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16 pe fondul angajamentelor UE. Social-democrații de opoziție doresc ca Suedia să trimită avioane de luptă Jas Gripen în Ucraina, a declarat joi liderul partidului și fosta prim-ministră Magdalena Andersson, după ce unele țări UE și Norvegia au anunțat că vor trimite avioane de luptă F-16. Citește mai mult (eng.)

VILNIUS

Septembrie va începe cu alegeri parțiale cheie în Lituania. În circumscripția electorală 42, alegătorii vor merge la urne pe 3 septembrie pentru a alege un nou deputat. Citește mai mult (eng).

RIGA

Ministra letonă Evika Silina a fost invitată să preia funcția de prim-ministru. Președintele Edgars Rinkēvičs i-a cerut joi ministrei letone pentru protecție socială, Evika Silina, să formeze un nou guvern, după demisia surprinzătoare a premierului la începutul acestei luni. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Premierul Indiei vizitează Grecia, având ca obiectiv exporturile prin portul Pireu. Prim-ministrul indian Narendra Modi vizitează Grecia vineri, însoțit de oameni de afaceri importanți, cu scopul de a explora posibilitățile de a folosi portul Pireu ca poartă de intrare pentru exporturile indiene după Brexit, informează presa greacă. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Sumar, formațiune de stânga, spune că separatiștilor catalani li s-ar putea acorda amnistia constituțională. Amnistia politică cerută de partidele catalane pro-independență pentru cei urmăriți penal pentru referendumul ilegal de autodeterminare eșuat din octombrie 2017 este constituțională și poate fi acordată, a declarat joi purtătorul de cuvânt al blocului de stânga Sumar, Ernest Urtasun. Citește mai mult (eng.)

Șeful fotbalului spaniol a demisionat după o controversă privind un incident de hărțuire sexuală. Luis Rubiales demisionează vineri din funcția de președinte al Federației Regale Spaniole de Fotbal (RFEF), după ce s-a confruntat cu o reacție dură privind comportamentul său după ce echipa națională feminină a Spaniei a câștigat Cupa Mondială. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Schlein acuză guvernul Meloni că împiedică acțiunile ONG-urilor de salvare a migranților. Liderul Partidului Democrat, Elly Schlein, a acuzat guvernul premierei Giorgia Meloni de comiterea ”infracțiunii de lipsă solidaritate”, un termen folosit pentru a denunța guvernele care incriminează acțiunile care ajută refugiații să caute adăpost, cum ar fi împiedicarea navelor ONG-urilor să salveze migranți. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia promite sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Portugalia va sprijini întotdeauna independența Ucrainei, deoarece aceasta continuă să lupte împotriva invaziei ruse care a început cu un an și jumătate în urmă, a declarat președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa la un eveniment la Kiev, care marchează cea de-a 32-a aniversare a independenței Ucrainei. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Incidente care-i vizează pe ucraineni cresc în Cehia. Incidentele împotriva ucrainenilor sunt în creștere în Cehia, o analiză recentă arătând o creștere între începutul anului și sfârșitul lunii iulie față de întregul an trecut. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Opoziția poloneză îi retrage din cursă pe activiștii din Belarus cu opinii liberale despre avort. Principalul grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică (KO), de centru, a eliminat-o pe Yana Shostak, o activistă pentru drepturile omului din Belarus, de pe lista sa electorală înaintea alegerilor parlamentare din octombrie, invocând opiniile ei prea liberale cu privire la drepturile la avort. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia are cea mai constantă creștere economică din UE. Creșterea PIB-ului Slovaciei a fost cea mai constantă în comparație cu alte țări din UE din 2014, o performanță destul de atipică pentru o țară mică și orientată spre export, potrivit unei noi analize a Institutului de Politică Financiară. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria vrea să înceapă noi discuții privind radare militare cu cinci țări. Bulgaria începe negocierile cu cinci dintre cele mai mari companii de producție militară din lume pentru achiziționarea de noi radare pentru aviația bulgară, dintre care trei sunt europene, a anunțat joi Ministerul Apărării. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Premierul român încearcă să evite trecerea reformei fiscale prin Parlament, dar riscă o moțiune de cenzură. Guvernul României își va asuma responsabilitatea pentru pachetul de reforme administrative și măsuri fiscale, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu, fapt ce ar permite guvernului să adopte pachetul legislativ fără modificări, dar riscă o posibilă moțiune de cenzură. Citește mai mult (eng.)

LIUBLIANA

Pagubele provocate de inundații în Slovenia sunt estimate la 5 miliarde de euro. Inundațiile care au lovit mari părți din nordul și centrul Sloveniei la începutul lunii august se estimează că au provocat daune în jur de 5 miliarde de euro locuințelor, infrastructurii și întreprinderilor, echivalentul a o treime din bugetul național. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Operatorul sârb de telecomunicații va continua să conteste decizia de suspendare luată de Priștina. Mobile Telephony Serbia (MTS), singura companie sârbă de telecomunicații din Kosovo deținută de compania de Telekom Serbia, va continua să conteste decizia recentă a Priștinei de a revoca licența companiei, susținând că decizia afectează locuri de muncă, nivelul de trai și posibilitarea multor persoane de a-i contacta cei dragi. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Pe măsură ce gradul de conștientizare a confidențialității online și a securității cibernetice este în scădere la nivel mondial, albanezii ocupă o poziție superioară în ceea ce privește recunoașterea riscurilor online pe care știu cum să le evite. În același timp, albanezii se află pe ultimul loc în ceea ce privește cele mai bune practici pentru asigurarea siguranței online. Citește mai mult (eng.)

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]