The Capitals oferă zilnic știri din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Executivul din Germania a decis să declare Georgia și Moldova țări sigure, din perspectiva cererilor de azil, astfel încât autoritățile vor putea respinge cu ușurință solicitările cetățenilor venite din aceste țări de origine, potrivit ministerului de interne. Decizia urmează să fie dezbătută și va fi supusă votului în Bundestag, parlamentul federal unicameral. Citește mai mult (eng.)

Coaliția germană urmărește resetarea economică, dar niciun acord privind subvențiile energetice. Încheind o retragere a guvernului de două zile, coaliția germană a adoptat un pachet de stimulente și măsuri de reducere a birocrației pentru a stimula afacerile și a aborda creșterea scăzută, dar întrebările privind perspectiva economică pe termen lung a Germaniei rămân fără răspuns. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Italia va trebui să decidă dacă reînnoiește sau nu „Drumul Mătăsii” sau „Inițiativa Belt and Road” (BRI) până la sfârșitul anului, dar premierul italian Giorgia Meloni s-a ferit să ofere o indicație definitivă dacă guvernul va semna pe linia punctată. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Politicienii pun la îndoială doctrina Franței în Africa pe fondul loviturii de stat din Gabon. În timp ce liderul de stânga radicală Jean-Luc Mélenchon l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că l-a susținut până la final pe actualul președinte Ali Bongo, Marine Le Pen a subliniat - în cuvintele ei - rezultatele jalnice ale politicii guvernamentale africane. Citește mai mult (eng.)

Franța amenință că va zbura singur pe reforma pieței de energie electrică. Franța ar putea veni cu soluții naționale, mai degrabă decât europene, pentru a reduce prețurile la energie electrică dacă discuțiile privind reforma pieței UE nu progresează suficient de repede, a declarat marți ministrul Tranziției Energetice al țării, Agnès Pannier-Runacher. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Premierul belgian respinge reglementarea migranților fără acte pentru a aborda șomajul. Premierul Alexander De Croo (Open VLD, Renew) s-a poziționat miercuri împotriva unei propuneri care vizează reglementarea migranților fără acte – care a fost emisă pentru a aborda criza șomajului din Valonia. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Liberalii suedezi și extrema-dreapta se confruntă cu datoria școlii de a raporta copiii ilegali. A izbucnit o ceartă între liberalii de guvernământ și partidul lor de extremă dreaptă, aliatul lor, Democrații din Suedia, cu privire la obligația școlilor de a raporta copiii proveniți din familii fără acte. Citește mai mult (eng.)

OSLO

Ministrul de externe norvegian, implicat în scandalul armelor. Soțul ministrului de externe Anniken Huitfeldt a cumpărat acțiuni la producătorul de arme Kongsberg Gruppen în ultimii ani, în timp ce aceasta era în funcție, deși nu știa la momentul respectiv, a declarat ministrul într-o conferință de presă miercuri. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Reacții vehemente din Atena în urma unor declarații despre trecutul istoric ale unui reprezentant NATO. Grecia a depus o plângere la șeful NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, după ce Comandamentul Aliat Terestre (LANDCOM) din Ankara a lăudat Turcia pe rețelele de socializare pentru victoria ei împotriva Greciei într-un război din 1922. Citiți mai mult (eng.)  

MADRID

Sánchez respinge „oferta” lui Feijóo de a guverna pentru doi ani, pentru a-și „salva propria piele”. Liderul Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo, nu vrea decât să „și salveze propria piele” cu oferta pe care i-a făcut-o primului ministru interimar și liderului socialist Pedro Sánchez de a institui un guvern conservator de doi ani, purtătorul de cuvânt al formațiunii progresiste, Pilar Alegría, a spus miercuri. Citește mai mult (eng.)

Ministerul spaniol de externe se plânge Marii Britanii de incidentul din apele Gibraltarului. Ministerul spaniol de Externe a depus o plângere oficială la ambasada Marii Britanii la Madrid cu privire la ceea ce Madrid consideră a fi trei „incidente grave” în apele din apropierea stâncii Gibraltar în august. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Guvernul portughez nu a făcut niciun efort cu sancțiuni împotriva Rusiei, spune un think-tank. Guvernul nu a făcut „niciun efort” de la începutul războiului din Ucraina pentru a aplica sancțiunile definite de UE, în special în ceea ce privește activele oligarhilor ruși, a declarat miercuri asociația Frente Cívica (Frontul Civic) din Portugalia. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Partidul ceh ANO prezintă dovezi ale liberalismului pentru a rămâne în partidul paneuropean ALDE. Partidul ceh ANO al fostului prim-ministru Andrej Babiš a oferit ALDE – un partid politic liberal paneuropean, care este reprezentat în Parlamentul European ca Renew Europe – materiale în care își apără liberalismul în încercarea de a rămâne în familia liberală europeană. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Polonia dă udă verde noii legislații pentru construirea surselor de energie regenerabilă. Un proiect de lege care vizează creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în mixul energetic al Poloniei va intra în vigoare la scurt timp după ce va fi semnat de președintele Andrzej Duda. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Compania cehă ar fi copiat sistemul de artilerie slovac folosit în Ucraina. Konštrukta Defence, deținută de stat, producătorul obuzierului Zuzana, solicită luni o întâlnire a deținătorilor de drepturi de autor, după ce susține că compania cehă Excalibur Army a plagiat sistemul de artilerie pentru a face obuzierul său Dita, o concurență directă pentru exporturile ucrainene. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Oligarhul bulgar încearcă să iasă de pe lista Magnitsky. Oligarhul bulgar Vasil Bozhkov, care s-a întors acasă vineri din Dubai, după trei ani în care s-a ascuns de multiple acuzații penale, încearcă să iasă de pe lista de sancțiuni a SUA în temeiul Actului Global Magnitsky, unde a ajuns în vara lui 2021. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Propunerea de transfer a unor fonduri PNRR, riscantă. Ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu a anunțat miercuri că reprezentanții Comisiei UE au înțeles necesitatea transferului de fonduri în cazul investițiilor întârziate. Totuși, există rezerve cu privire la neimplementarea în timp util în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNNR). Citește mai mult (eng)

BELGRAD

Noua lege a construcțiilor va armoniza legislația Serbiei cu cea a UE, spune un ministru.
Legea privind planificarea și construcția este în conformitate cu principiile UE și este benefică pentru Serbia să își armonizeze legislația cu UE, a declarat ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii, Goran Vesici. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Ministrul Rama: Ingerințele Greciei în justiția albaneză nu sunt justificate în democrație
. Amenințările Greciei de a bloca calea de aderare a Albaniei la UE din cauza arestării primarului de etnie albaneză grecească din Himare Fredi Beleri sub suspiciunea de cumpărare de voturi sunt o contradicție totală a dreptului suveran al țării de a-și exercita și implementa propria legislație europeană, a declarat miercuri prim-ministrul Edi Rama pentru ERT. Citește mai mult (eng.)

PE AGENDĂ:

  • UE: reuniune ministerială informală privind afacerile externe pentru a discuta despre situația din Sahel și, în special, din Niger, precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și formula de pace propusă de Kiev;
  • Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, are o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron, la Paris;
  • Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski participă la un schimb de opinii cu privire la Acordul privind cerealele la Marea Neagră, organizat de Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu președintele Comitetului Economic și Social European, Oliver Röpke;
  • Spania: Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în vizită oficială;
  • Rusia: Ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov îl găzduiește pe omologul turc Hakan Fidan;
***

[Editori The Capitals, ediția în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondent The Capitals pentru România: Cătălina Mihai]